Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Tryb kolorów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Geb
    Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu.
    Jakie rasowanie? Przeciez chyba kazdy soft do RAWow ma mozliwosc kopiowania parametrow z jednego zdjecia -- znaczy -- w jednym wprowadzasz szybka korekte WB i np. nasycenia (tudziez kontrastu) i jednym ruchem kopiujesz te parametry do pozostalych zdjec. To tak duzo roboty jest?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Greenwich, CT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig
    Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu.
    Jakie rasowanie? Przeciez chyba kazdy soft do RAWow ma mozliwosc kopiowania parametrow z jednego zdjecia -- znaczy -- w jednym wprowadzasz szybka korekte WB i np. nasycenia (tudziez kontrastu) i jednym ruchem kopiujesz te parametry do pozostalych zdjec. To tak duzo roboty jest?
    Jak sie tak uparles to cwicz rawy. Mnie to nie przeszkadza, ze tak robisz. Uszanuj moja opinie.
    pozdr

Domyślnie

Jak sie tak uparles to cwicz rawy.
    Ale w tym momencie nie rozmawiamy o tym, kto i do jakich plikow ma zapisywac swoje zdjecia w aparacie, tylko o rzekomej potrzebie "rasowania".

Mnie to nie przeszkadza, ze tak robisz. Uszanuj moja opinie.
    A co moj wybor ma wspolnego z szacunkiem do Twojego wyboru? Napisalem gdzies, ze robisz zle? Pytalem tylko o jakie rasowanie RAWow Tobie chodzi...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Greenwich, CT

Domyślnie

W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ? Raw przeciez do tego sluzy. Aha, jeszcze jedno, wszystko zalezy co rozumiemy pod pojeciem "rasowania". Ja uwazam, ze wszelkie nawet najdrobniejsze zniany to juz podrasowanie. Najprawdopodobniej nie zrozumielismy sie.

Pozdr
    geb

Domyślnie

W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ?
    1. Bo chce miec najwyzsza jakosc, jaka ten aparat moze dac:
    a) bo zdjecia w wiekszosci sprzedaje,
    b) bo RAW ma mniejsze straty na jakosci niz najlepszy JPG,
    c) nie po to zaplacilem 6 tysiecy zlotych za te puszke, zeby teraz robic zdjecia w JPGu, jak kompaktem za 800 zl...

2. Malo kiedy w czasie fotografowania mam tyle czasu, zeby do perfekcji wymierzyc ekspozycje i balans bieli, a tego typu korekty (ktore dla Ciebie juz sa rasowaniem) zdecydowanie lepiej robic w RAW niz w obcietym w czesc informacji JPGu.

3. Jeszcze mnie stac, zeby kupic sobie wystarczajaco pojemne karty pamieci.

Biorac pod uwage 3 wymienione wyzej punkty -- nie znajduje zadnych "za" fotografowaniem do JPGa, ani "przeciw" fotografowaniu do RAW. I to jest odpowiedz na Twoje pytanie -- dlaczego "robie RAWy".
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig
    W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ?
    1. Bo chce miec najwyzsza jakosc, jaka ten aparat moze dac:
    a) bo zdjecia w wiekszosci sprzedaje,
    b) bo RAW ma mniejsze straty na jakosci niz najlepszy JPG,
    c) nie po to zaplacilem 6 tysiecy zlotych za te puszke, zeby teraz robic zdjecia w JPGu, jak kompaktem za 800 zl...

2. Malo kiedy w czasie fotografowania mam tyle czasu, zeby do perfekcji wymierzyc ekspozycje i balans bieli, a tego typu korekty (ktore dla Ciebie juz sa rasowaniem) zdecydowanie lepiej robic w RAW niz w obcietym w czesc informacji JPGu.

3. Jeszcze mnie stac, zeby kupic sobie wystarczajaco pojemne karty pamieci.

Biorac pod uwage 3 wymienione wyzej punkty -- nie znajduje zadnych "za" fotografowaniem do JPGa, ani "przeciw" fotografowaniu do RAW. I to jest odpowiedz na Twoje pytanie -- dlaczego "robie RAWy".
    popieram... sa naprawde o wiele wieksze mozliwosci...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Greenwich, CT

Domyślnie

No nic, jestes wielki. Nie chce mi sie juz pisac i pisac. Niepotrzebnie sie odzywalem, a ty siedzisz tu jak pies i czekasz odpowiedzi. Nie ma sensu sie przekomarzac.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów