Szukaj
Pierwszy - moim zdaniem - lepszy ruch od kilku zdjęć, gdzie nie wiedzieć czemu upierałeś się na symetryczne oświetlenie, co nie wychodziło na dobre. Oczywiście podkreślę, że cały czas mówię o własnym zdaniu, bo jak się okazuje nawet fatalnie płaskie i tekturowe zdjęcie komuś tam się podobało...
W tym uznaję, że po serii dość identycznych, różniących się nieznacznie i raczej ogólnie dość nijakich obrazków - teraz troszkę poszło naprzód w myśleniu. W dalszym ciągu nie ma zachwytu, obrazek jest jak dla mnie za ciemny i pozbawiony blasku, ale przynajmniej wprowadziłeś niesymetryczne oświetlenie. Widzę potencjał w takim myśleniu na przyszłe zdjęcia.
Poza wszystkim wydaje się, że wiadomo jaki przyświeca cel: chcesz pokazać nutkę tajemniczości, aurę baśniowości czy magii - ale do tego nie wystarczy czarne tło. Trzeba jeszcze oświetlić przedmiot porządnie; może być ciemny, ale sam musi mieć blask!
Po kolejne - ja wiem, że to są wprawki, i dobrze że je robisz, bo możesz usłyszeć sporo rad, jeśli się forumowiczom zechce pomóc. Ale jak robisz wprawki, to kombinuj, a nie tylko zmieniaj puszki. Na przykład pokombinuj z innymi podłożami, nie zawsze zwykła szyba dająca podwójne odbicie jest najlepsza.
Dla przykładu (jeśli idzie tylko o odbicia w podłożu): to zdjęćie zrobiłem na zwykłej szybie i do tej pory żałuję tego podwójnego odbicia. Jeśli obiekt jest szczegółowy, czasem pojedyncze odbicie jest dużo lepsze (jak to, to lub to). Można też dać inaczej odbijającą powierzchnię (jak tu). Da Ci to jakąś różnorodność, bo jak na razie od kilku zdjęć to samo i mało ciekawie...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
@2pompony Dzięki, na pewno wezmę te rady do siebie. Jeśli chodzi o odbicie, to właśnie poluję na zwykłą szybę, lub ciemne pleksi (bo mam tylko jasne).
Nie wiem dlaczego wyszło tak ciemno, trochę się obawiałem tego przepalenia w prawym górnym "rogu" puszki.
33. Tutaj tylko podniesiona lekko ekspozycja.
![]()
Ostatnio edytowane przez Pilej ; 17-03-2021 o 11:20
OK, przyjąłem - ale w zasadzie przy uwadze o braku blasku nie chodziło mi o proste przesunięcie ekspozycji na plus, a raczej o lepsze oświetlenie.
Z kolei mówiąc o zmienia podłoża i pokombinowaniu miałem również na myśli pokombinowanie z kadrem, ustawieniem przedmiotów (może prosta zmiana ilości by coś pomogła), aranżacją... Bo tak po prawdzie to od kilku zdjęć zmieniasz puszki i niewiele więcej - no może podnosisz aparat o 10 cm i to jedyna różnica. Owszem, dałeś raz kwiatka raz owoce - to się chwali. To teraz weź 3 puszki i ustaw je tak, żeby było ciekawie, a potem zrób zdjęćie na białym, czarnym i kolorowym tle - też w ramach wprawek. Daj coś ciekawego, to miejmy nadzieję, że jakieś ciekawe i pomocne rady się też pojawią.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Polecam przed publikacją obejrzenie zdjęć na telefonie. Widać wyraźnie błędy oświetlenia, plamy itp
Skontaktuj się z nami