Nie znalazłem takiego tematu, chociaż wątpię żeby się nie przewinął. Jeśli powinien trafić gdzie indziej, to przepraszam i proszę o przepięcie.
Ale do rzeczy!
Zakupiłem niedawno obiektyw (dzisiaj do mnie dotarł). Postawiłem na stare szkła z dobrymi opiniami i padło na Nikkora-h 50mm f2, ale w swojej ignorancji wziąłem wersję (jak mniemam) non-ai... Stary pancernik złożony ze szkła i metalu, o bardzo fajnej jakości, o którym w sumie przypadkiem się dowiedziałem, że może mi staranować body (nigdy bym nie przypuszczał, że obiektyw który pasuje na bagnet, może być niebezpieczny). Oczywiście jak tylko się wydało w co wdepnąłem, to zacząłem szperać po internatach w poszukiwaniu informacji iiii... o dziwno internet jest pełen niekoniecznie zgodnych opinii, a ja jako totalny laik nie umiem oddzielić ziarna od plew.
Na pewnej stronie trafiłem na listę zgodności obiektywów nikona (kurde, można by doktorat o tym pisać), wg której obiektywów non-ai absolutnie nie używać z nowymi aparatami. Gdzie indziej trafiłem na informację, że jest parę modeli nikona (w tym d60 i d5000), z którymi można swobodnie używać tych starych szkiełek. Nawet na tej zacnej stronce widnieje informacja, która to sugeruje https://www.kenrockwell.com/nikon/co...ility-lens.htm.
Bardzo bym prosił, żeby ktoś obeznany potwierdził, że mogę bezpiecznie używać tego obiektywu z tym aparatami.
Na szczęście jeszcze nie pozbyłem się d60, to mogę najpierw przeprowadzić ewentualne testy zanim to zrobię ze swoją główną maszyną. Wolałbym jednak zminimalizować ryzyko, niż iść na żywioł.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami