Szukaj
No D7100 tytanem w tym temacie nie jest i ja nie pamiętam, żebym kiedykolwiek z ISO wychodził na takie wartości. Jak to mówią - ten typ tak ma i trzeba to zaakceptować (albo zmienić na innego typa).
Zapodaj i rawa. Ja tu szumu nie widze, no ale fota strzelona pod swiatlo, a twarze w cieniu, a w cieniu nie ma swiatla, nie ma swiatla, nie ma zdjecia![]()
No 800 to chyba nie jakiś kosmos znowu. @bomkallo Jakby było światło, to nie potrzeba zwiększać ISO
_DSC7291.NEF
D7100 | N50/1.8 | N18-105 | S17-50 | Helios 44-2 | N70-300
No takTak na szybko, szum znikomy na 100%. Mam wrazenie, ze ostrosc poszla na oswietlony policzek dziecka i moze dalej, widac to po wlosach, ze juz zlapaly detal, ale wszystko przed juz nie.
Nie ma znaczenia gdzie poszła ostrość raczej, to jest poprostu zdjęcie dla celów pokazania ISO. I znikomy to on własnie nie jest.
Ano wiem bo sprwadzilem focus-point. Faktycznie byl na twarz, ale +/- to w tym ujeciu "wydaje" mi sie, BF. Szczegolnie po wlosach w swietle i fragmentach bluzy w tym samym rejonie.
PS: hm, chyba ze ustawiles focus i przekadrowales - ale nie wiem, co wtedy pokazalby mi komputer.
Młody jest na tyle ruchliwy ze ciężko go trafić, zwłaszcza, że Sigma demonem prędkości w słabym świetle nie jest. Zestaw był kalibrowany wiec raczej trafia okej.
Ale na twarzy widać jednak szum i chciałem właśnie się dowiedzieć czy tak jak napisał @gremed ten typ tak ma i nic sie z tym nie zrobi.
Skontaktuj się z nami