Close

Strona 62 z 83 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 898

Wątek: COVID-19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Tak rozumiem. Skoro jest okres inkubacji od zakażenia do wystąpienia objawów (liczony w dniach i to bardzo różny w zależności od osoby) podejrzewam, że jest też okres jaki musi minąć (od kontaktu z chorym) aby test był wiarygodny. Chyba, że Ty jesteś w 100% pewny, że po 24 godz. (od kontaktu) test jest w pełni miarodajny.
    ...
    Nie, nie jestem pewny, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Czytałem kilka artykułów (choćby linkowane plus kilka innych) i w żadnym nie znalazłem info, że test jest miarodajny dopiero po x godzin (czy dni) po zakażeniu a wcześniej nie. Zauważ, że nikt nie robi badania po godzinie czy dwóch po spotkaniu osoby z wirusem, łatwo sobie wyobrazić że zwykle mijają dni a nie godziny od chwili, kiedy ta druga osoba pozna swój wynik. Chyba, że wiedząc o wirusie zakaża celowo, ryzykując wieloletnim więzieniem (przypadek ze szpitala Banacha pod to podchodzi, lekarze zapowiedzieli pozew). Zauważ, że badanie trwa wiele godzin i jest powtarzane, są procedury pobierania wymazu, badanie jest powtarzane dla pewności. A tu jako główny argument padło twierdzenie, że przez 2 czy 5 dni po zakażeniu nie ma sensu robić badania, bo nic nie wykaże. Nie, po pierwsze uważnie prześledziłem wiele artykułów i nie spotkałem się z taką, bądź co bądź kluczową informacją. Po drugie, obserwując sytuacje kryzysowe w szpitalach (np. warszawskich, w których doszło do zakażeń) widzę, że nikt nie czeka ileś tam dni z badaniem lekarzy, tylko jest to robione od razu. Po kilku dniach powtarzane dla pewności, co jest logiczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Po drugie, obserwując sytuacje kryzysowe w szpitalach (np. warszawskich, w których doszło do zakażeń) widzę, że nikt nie czeka ileś tam dni z badaniem lekarzy, tylko jest to robione od razu. Po kilku dniach powtarzane dla pewności, co jest logiczne.
    Co ciekawe, jak okazało się, że Woś jest zarażony, to zaraz przebadano testem członków rządu uczestniczących w posiedzeniu Rady Ministrów, na którym był Woś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Dużo zarzutów o NIC nie robienie rządzących. Wcześniej było sporo wypowiedzi, że epidemia ma dwa skutki, zdrowotny i ekonomiczny (wpływ na gospodarkę) i rząd nie zajmuje się wcale stroną ekonomiczną lub zupełnie niewystarczająco. Rozumiem, że tzw tarcza antykryzysowa to też NIC nie robienie rządu, bo przecież jest niewystarczająca.
    I w odpowiedzi na ten fragment;

https://natemat.pl/303219,glogow-mez...a-koronawirusa

I co nam po tarczy antykryzysowej, jak mówiąc kolokwialnie "zdychamy" w tym sprzedawanym obrazie cudownego działania wodza na pierwszej linii frontu. Dalej stoję na stanowisku że NIC nie robią.
    Jestem bo jestem, a jestem dlatego że jestem, i będę dlatego że jestem, a byłem dlatego że dziś jestem....

Domyślnie

Czy naprawdę sądzisz że wszystkie informacje są przekazywane?
    Czy naprawdę sądzisz że o wszelkich działaniach i problemach będziesz informowany?
    Serio ?
    Chodzi mi tylko o to że to co wiemy ogranicza sie tylko do tego co podaje rząd + medialne przekazy + to co sami zaobserwujemy + znajomi
    Czy to daje pełen obraz sytuacji? No chyba to retoryczne pytanie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy naprawdę sądzisz że o wszelkich działaniach i problemach będziesz informowany?
    Serio ?
    Chodzi mi tylko o to że to co wiemy ogranicza sie tylko do tego co podaje rząd + medialne przekazy + to co sami zaobserwujemy + znajomi
    Jak potrafią trąbić o każdej bzdurze, którą Duda w tym czasie zrobi (i nie zrobi), to chyba nie ma takiego problemu, żeby informować o stanie faktycznym?

Domyślnie

Serio ?
    Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Jak potrafią trąbić o każdej bzdurze, którą Duda w tym czasie zrobi (i nie zrobi), to chyba nie ma takiego problemu, żeby informować o stanie faktycznym?
    Rząd się chwali jak tylko zrobi cokolwiek, co się do tego nadaje.
    Trwa ukrywana kampania wyborcza.
    Czy tego nie dostrzegasz?

Skoro się nie chwalą, to znaczy że nie mają czym.

NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

@pawelp - Tak łatwo jest dzisiaj kogoś oceniać. Tylko popatrz na swoje podwórko. Z iloma wydawać by się mogło, błahymi sprawami sobie nie poradziłeś. Zauważ, jak często nawet proste decyzje wymagały wielu przemyśleń. Czy nie jest, aby tak, że widzisz wszystko w kontekście tego, że coś tam straciłeś albo czegoś nie zyskałeś? Powiedz, co Ty zrobiłeś dla swojego kraju lub bliskich Ci osób.?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    @pawelp - Tak łatwo jest dzisiaj kogoś oceniać. Tylko popatrz na swoje podwórko. Z iloma wydawać by się mogło, błahymi sprawami sobie nie poradziłeś. Zauważ, jak często nawet proste decyzje wymagały wielu przemyśleń. Czy nie jest, aby tak, że widzisz wszystko w kontekście tego, że coś tam straciłeś albo czegoś nie zyskałeś? Powiedz, co Ty zrobiłeś dla swojego kraju lub bliskich Ci osób.?
    Tylki ja nie mówię wtedy, że wszystko dobrze zrobiłem. I, że w ogóle zrobiłem. Ja akurat mam wysoką tolerancję na cudze błędy o ile ktoś mi "kitu" nie wciska.

- - - - kolejny post - - - - - -

To jest pytanie "na serio" ?
    Serio, serio.

Strona 62 z 83 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów