Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14
    PiSi
    Gość

Domyślnie

ok ok...
    A jak duża jest różnica między moim 18-55 a 18-70? Jeżeli niewielka lub "nie aż tak duża" ;P to może kupić tylko tego Tamrona i zainwestować w lepszą lampę?

Powiem jeszcze do czego jest używany aparat.
    -zdjęcia na różnych uroczystościach (z bliska, z daleka) jak ktoś przemawia itp.
    -dużo zdjęć w pomieszczeniach, często jest dość ciemno, zdjęcia w teatrze...
    -zdjędcia przyrody(krajobrazu) i zabytków
    To najczęściej.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

"mały kit" nie jest taki zły - ma kilka wad w stosunku do 18-70 ale do przełknięcia.
    18-70 jest jak sam widzisz "-70" a nie "-55",
    18-55 ma na końcu f5,6 a 18-70 ma 70 f4,5.
    18-55 kręci mordą przy ogniskowaniu a 18-70 nie kręci.
    18-70 ma metalowy bagnet a 18-55 plastikowy.
    18-70 optycznie jest ciut lepszy od 18-55
    czy to dla ciebie ważne pozostawiam twojej ocenie.
    Do teatru nie nadaje się ani jeden ani drugi . Są za ciemne - oba zaczynają się od f3,5. Do teatru coś od f2,8 i to ostrego na f2,8 więc raczej nie Sigma - Tamron 17-50 lub 28-75 lub Tokina 28-70 lub 28-80 że o Nikkorze 17-55 lub 28-70 nie wspomnę. Ale to skala cenowa nie na Twoje obecne możliwości.
    Pomysł żeby dokupić Tamrona do 18-55 nie jest zły. Tym sposobem stać by cię było na nową sb800 - a ona niezależnie co kupisz później z nikona będzie działać i zawsze będzie w cenie. Poza tym trochę zrównoważy ci brak jasnego szkła - piszę zrównoważy nie zastapi. Skoro tak stawiasz sprawę to proponowałbym kupić tego tamrona, poszukać używanego 50mm/f1.8 (może nie jest wygodny w używaniu ale w teatrze się sprawdzi) i sb800 nową. Bez mała zmieściłbyś się w założonych pieniądzach - 50mm można kupić za 300 złotych(sa kupiłem tak dwie więc wiem co mówię), tamron jak wyżej 300 złotych i zostaje 1250 na sabine. To dobry zestaw.

PiSi
    Gość

Domyślnie

WItam!
    Właśnie zakupiłem Tamrona 55-200 i sb800

Tamron już doszedł, jestem bardzo zadowolony! Teraz z niecierpliwością czekam na Sabinę ;P
    Bardzo dziękuję za cierpliwość i porady
    Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknych ujęć!

puchbeary
    Gość

Domyślnie

na zdrowie . powodzenia i dobrego światła ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów