Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: oko

Madziulek
    Gość

Domyślnie oko

mam pytanie czy uda się jeszcze uratować nieostre i niedoświetlone oczko ?
    żeby chociaż trochę wyglądało jak po lewej ?

ja próbowałam ale niestety nic mi z tego nie wyszło , wyszło jak widać

Domyślnie

o to kaman mniej wiecej?

mozna i jasniej i ostrzej, ale wtedy widac, ze cos jest nie halo (bo jednak to lewe oko jest w cieniu i poza GO)

a sposob dosc banalny: zaznaczasz dobre oko (w sensie samo to kolorowe - teczowka czy cos.chocby zaznaczaniem eliptycznym - jak wcisniesz shift to zaznacza kolko). przenosisz na nowa warstwe (layer via copy). przesuwasz nad lewe oko - mozesz zmniejszyc stopien krycia by ladnie dopasowac. robisz maske warstwy i maskujesz brzegi. wtapianiem regulujesz jasnosc (tu 63%). bialko mozesz delikatnie rozjasnic wybranym przez siebie dowolnym sposobem, ale w sumie nie jest to jakos konieczne chyba.

ps. wporzo fota

Madziulek
    Gość

Domyślnie

Dzięki Adaś

robiłam tak jak piszesz mniej więcej ale nie wyglądało dobrze

podeśle Ci na maila w większej rozdzielczości ..jak mogę

ciut za jasno może .. inny ma kolor troszkę

Domyślnie

Hmmm... Jak na moje niedoswiadczone oko to to oczko sie nie uda za fajnie zrobic. A to dlatego, ze za duzy kontrast GO w stosunku do tego ostrego. "Natomiast jednakze mimochodem" sprobowalbym tak:
    - uzyc metody bukowego tylko nie tak jasno teczowke bym pojechal
    - dodac do poprawionego oka blik - juz samo to powinno rozjasnic i optycznie wyostrzyc (moze byc wyciety z ostrego)
    - i przede wszystkim - zblurowalbym delikatnie (nawet recznie bez filtrow) to oczko co jest w GO (ale nie zrenice tylko powieki i rzesy - tym bardziej, ze sorka ale ten makijaz do mnie nie przemawia, co powinno delikatnie zniwelowac rozniece w ostrosci i odrocic uwage ogladajacego)

Przepraszam, ze nie przesle tak przygotowanego zdjecia ale pozno juz a to pracochlonny proces moze byc ;]

Pzdr i tak na marginesie - bez tego ostrego oczka i tak sie podoba ;]

Madziulek
    Gość

Domyślnie

anchel , nie przepraszaj
    dzięki za wskazówki będę próbować sama

Pozdrawiam

Domyślnie

- powiel warstwę w trybie mieszania mnożenie odwrotności
    - dodaj maskę warstwy z wciśniętym Altem
    - bardzo miękkim białym pędzlem odsłoń oko
    - zmniejsz krycie powielonej warstwy do ok 45%

Domyślnie

A nie mozna by tak jeszcze sprobowac wyostrzyc troszke oczka za pomoca filtra "emboss"?

Domyślnie

Nie jestem ekspertem w tych sprawach,ale moja wersja tak wyglada

Domyślnie

może tak?

albo może tak? (ale tu juz całe zdjęcie przerabiane)

szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem totalnego amatora nie ma zbytnio sensu grzebać przy ostrości tego oka - będzie widać, że nienaturalne. Dobrze jest to oko troszkę rozjaśnić i będzie ok. Z tych wszystkich wersji moim zdaniem najlepszy oryginał i pierwsza wersja Eriego.
    D40 ll N 18-55 ll S 30/1.4 ll N 100/2.8 E ll m42: Pentacon 50/1.8 + Zeiss 35/2.4 ll Hoya UV i polarek 62mm ll Sandisk III 2Gb ll Naneu Pro Military Lima

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów