Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Siostry

Domyślnie

Z technicznego punktu widzenia nie masz opanowanych podstaw obsługi aparatu. Od tego zacznij. Masz instrukcję obslugi aparatu, weź ją do ręki i przejdź przez nią z aparatem w ręku. Dowiesz się o nim wszystkiego co potrzebujesz na początek.
    Nie zmieniaj na bezlustwrkowiec bo aparat masz bardzo dobry. Zapomnij o programach tematycznych, te są dla kompaktów. korzystaj z jednego z trybów półautomatycznych lub M.
    Skoncentruj się na łapaniu ostrości i parametrach zapewniających nieporuszone, ekspozycyjnie poprawne zdjęcie. Spróbuj portretować na ogniskowej 85mm, przysłona 5.6, migawka minimum 1/125s. Operuj ISO aby wyrównać ekspozycję. Ustaw pojedynczy punkt AF na oko i tak zacznij portretować.
    Dalej już będziesz eksperymentował co da Ci oczekiwany obrazek.
    Najważniejsza jest kwestia technicznej poprawności ekspozycji i ostrość.
    Nieostry portret ja osobiście wywalam do kosza. Ostrość to podstawa.
    Dalej popracujesz nad kadrowaniem.
    Fotografuję używając: D7200 | Z6 | AF-P DX NIKKOR 10-20mm | AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G | Nikon AF-S 50 mm f/1.8G | Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM | TAMRON SP 150-600 mm F/5-6.3 Di VC USD G2
    A poza tym: FujiFilm FinePix HS25EXR | COOLPIX P900
    Obróbka: Darktable | Gimp

Domyślnie

Ja bym zaczal od portretu baterii, bo na tyle strzalow zadnego trafionego to az dziwne (nawet jak na automat), no chyba ze naprawde czasy takie dlugie (meta zginela z ostatnich plikow). Pamietaj swieta zasade, bazowo lepiej miec nieporuszone zaszumione, czyli pozostal w tobie strach przed wysokim ISO z poprzedniej puszki

Domyślnie

Ortograficzny powiadasz hmmm... Ja tam błędów orto. nie widzę, no chyba, że do czegoś innego służy ten słownik....

Tak, w D 3100 było słabe ISO.
    "Przedmiotem fotografii nie są fotografowane rzeczy, lecz to jak one wyglądają po sfotografowaniu."
    D 750|N 70-300 4.5-5.6VR+N 24-70 2.8

Domyślnie

U nas się mówi (i pisze): "Modelkom zdjęcia się nawet spodobały...", no ale ja jestem z małego miasta.
    U Was, w wielkim świecie, mówi się inaczej.

Domyślnie

Widać są bardziej -ą i -ę.

Domyślnie

Jestę fotografę, dlatego błendów nie widzem...

Kiedyś, przed wysypę madek 500+ myślałę, że to taki żart i że trudno będzie znaleźć osobem, która tak robi. Dożyłę czasów, naprawdę, tfu, na prawdem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Zeby bylo smieszniej,to d750 ma opcję nastawiania na oko.Pisalem,zeby obejrzeć instrukcję przy okazji: https://forum.nikoniarze.pl/threads/...trzenie-na-oko
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PM.M Zobacz posta
    Patryk, a może zapisz się na jakiś kurs/warsztaty. Nie wiem co polecać w Bydgoszczy, ale masz na razie zacięcie, to jak dobrze trafisz z prowadzącym, to możesz się nauczyć wiele.
    Ma, przy Muzeum Fotografii ma kursy, uczę tam. http://www.baf.byd.pl Roczny kurs sie zaczął już w październiku, zaraz drugi semestr. Ale to kurs dla zaawansowanych, a Patryk raczej powinien pójść na miesięczny kurs "mam lustrzankę", taki dla małozaawansowanych i początkujących. http://www.muzeumfoto.byd.pl/id,454/mam-lustrzanke Co jakiś czas jest nowa edycja, trzeba pytać, na stronie www jest telefon. Albo obserwowac na fejsie https://www.facebook.com/bydgoska.akademia.fotografii/

Problemem nie jest sprzęt, a brak wiedzy. Oczywiście D750 ma dobre wysokie ISO, ale trzeba wiedzieć kiedy czego mozna użyć, jakie są ograniczenia. Jeśli początkujacy zaczyna nową dla siebie tematykę (portret) na sprzęcie, którego nie zna i w dodatku robi sesje w kiepskim oświetleniu (część zdjęć to zdjęcia nocne w sztucznym świetle), nie panuje nad modelkami, oświetleniem to prosty przepis na katastrofę. Za dużo problemów naraz. Nie ogarniesz tego. Zwolnij tempo, nie pstrykaj bez sensu.
    Portrety rób w trybie A, na początku rób sesje w dobrym świetle (czyli wyłącznie naturalnym, zapomnij o żarówkach, ciemno i nie zapanujesz nad kolorem i przepałami), ISO niskie, ale takie by nie poruszyć zdjęcia, czyli raczej czasy nie dłuższe niż 1/125.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Zeby bylo smieszniej,to d750 ma opcję nastawiania na oko.Pisalem,zeby obejrzeć instrukcję przy okazji: https://forum.nikoniarze.pl/threads/...trzenie-na-oko
    Znaczy w D810 tez to dziala? Jutro sprawdze

Domyślnie

Instrukcja nie opisuje tego jako oko, tylko jako wykrywanie twarzy, a zapewne czesto kreci sie wokol oka bo wiadomo, kontrast i algorytmy Sprawdzalem af-c w 3d i tez krecil sie wokol oka, no ale za malo bylo prob, zeby ocenic faktyczna efektywnosc w tym przypadku.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni