Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konat Zobacz posta
    A dlaczego nie spray??
    Bo to w puszce to nie jest takie sobie zwykłe powietrze ale mieszanina gazów które nie zawsze są obojętne dla delikatnej elektroniki aparatu,strumień powietrza z takiej puchy ma dość niską temperaturę i raczej trudno kontrolować jego ciśnienie co może przysporzyć dodatkowych problemów poza tym potrafi się skroplić na dmuchanej powierzchni i zostawić matowe ślady osadów.

Najlepsze wyjście to kupno gumowej gruszki w aptece (ok.5zł) sprawdzić czy nie ma w niej talku i dmuchać,dmuchać i dmuchać (gdzie to było?? - ... ale dmucha,dmuchał Pan kiedyś w taką pogodę??)
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    he he. No ja raczej tego nie zrobie, za duze ryzyko, na pewno bym pozniej tego nioe zlozyl/ale dzieki za odpowiedz

Wcale to nie jest takie trudne, wystarczy cieniutki śrubrokręcik, grucha lub patyczek z watą,i pinceta owinięta na końcach czymś miękkim. Srubokręcikiem otchylaasz druciany uchwyt który trzyma matówkę (jest tam specjalne wygięcie na to), łapiesz ją i podnosząc pincetą, dmuchasz lub przercierasz matówkę i zakładzasz z powrotem.
    Zrobiłem tak kiedyś w moim f 60 nie mając zielonego pojęcia o tym co i jak i usunąłem paprocha, a z tego co patrzyłem w cyfrze jast taki sposób mocowania matówki. Dla mnie bardziej skomplikowane wydaje się czyszczenie filtra matrycy.
    Nikon

Domyślnie

piterdm
    Moze zrob cos kiedys kilka fot krok po kroku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    ... (gdzie to było?? - ... ale dmucha,dmuchał Pan kiedyś w taką pogodę??)
    ...panie kolego ?

oczywiście, że PSY

A jeśli chodzi o czyszczenie czegokolwiek w aparacie to również nie polecam jakichkolwiek sprayów.
    Można sobie tylko zaszkodzić. Do tego albo powietrze z gruchy a jak nie pomaga to lepiej oddać do Nikona na czyszczenie niż uszkodzić sobie coś i potem "pluć sobie w brodę". Poza tym "SZUKAJ" może dużo pomóc bo było już wiele razy na forum.
    GALERIA D300s + MB-D10 | T 17-50 f2.8 | N 70-200 VRII | SB-800 |

Domyślnie

spraye maja to do siebie ze nie tylko moga sie niemilo skroplic gdzies, tudziez zostawic plame (nie daj boziu takim sprayem odwroconym do gory nogami - jak lepsza butla to aparat jak aparat, ale kolega sobie psiknal robiac sobie odmrozenie..), to do tego caly ten syf, ktorego bysmy chcieli sie pozbyc, wdmu****e w zakatki aparatu..
    co do czyszczenia matowki to raczej dmuchac, gdyz z tego co sie orientuje jest wykonana z tworzywa, ktore latwo sie rysuje. w dodatku chyba nie ma jednolicie gladniej struktury, tylko jakies mikro rowki, w ktore mozna roznego syfu nawciskac. wymiana matowki zdaje sie nie jest trudna .. kosztuje ze 170 jak juz sie ja popsuje

Domyślnie

Wymiana matowki w D70s to koszt 130zl za wszystko.Robia to na postepu w wawie. Nie czyszcza przy tym pryzmatu bo taka zabawa kosztuje juz 300 PLNów. Co do czyszczenia samemu matówki to ja juz przerabialem w 2 dzien po kupnie jak mi jeszcze wszystko przeszkadzalo (kazdy to przechodzi, po jakims czasie czlowiekowi sie w koncu przypomina ze mozna tym jeszcze zdjecia robic a nie tylko go co 5 sekund przecierac szmatka)

W konsekwencji zabrudzilem sobie troche matowke w rogach.
    Zyje sobie z tym jednak calkiem dobrze gdyz widac to glownie przy fotografowniu jasnych powierzchni.
    Po jakims czasie i tak pojawia sie inne paprochy, po nich nastepne i nastepne, matryca sie pobrudzi itp.itd.
    Do serwisu to najlepiej wyslac jak sie caly rozpadnie bo inaczej szkoda zdrowia
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

kumpel ostatnio jak się wkurzył na paprochy w swoim 350d to nie przejmował się niczym i końcówkę odkurzacza przyłożył w miejsce obiektywu. Udało mu się ładnie wszystko wyczyścić ale ja do dziś jestem w szoku jeszcze :P i namawiał mnie żebym samemu spróbował, że to najlepszy sposób :P. Nic co prawda nie uszkodził ale ja jakoś stwierdziłem że paprochy aż tak bardzo mi nie przeszkadzają

Domyślnie

Ja proponuję iść do apteki, zakupić gruche w rozmiarze np 9, kosztuje ok 9zł.
    Zdjąć obiektyw, delikatnie przedmuchać i paprochów nie ma. Ja tak robię już od dłuższego czasu. Praktycznie każdy paproszek czy niteczki schodzą bez problemu

Pozdrawiam
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta
    Zdjąć obiektyw, delikatnie przedmuchać i paprochów nie ma. Ja tak robię już od dłuższego czasu. Praktycznie każdy paproszek czy niteczki schodzą bez problemu

Pozdrawiam
    serio?
    Takie tam starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta

Pozdrawiam
    sa takowe gruszki nawet po 5 zl w necie, a sluchaj moze byc z koncem 11, co te liczby oznaczaja?
    Takie tam starocie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów