Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie matówka - d-70s

W sumie nie wiem jak zaczac , bo troche wstyd pytac. Dzis zauwazylem jakiegos paprocha , wyczyscilem lusterko a pozniej wzialem sie z matowke/ niech mnie kule bija/ delikatnie taka mieka irchowa szmatka do czyszczenia optyki. Paprocha oczywiscie nie usunalem, ale ze 2 godziny walczylem z nowymo naniesionymi podczas 'czyszczenia' pomozcie , czy w ogole dac sobie spokoj czy moze jakos delikatnie miekkim pedze;lkiem / jaki kupic/ wyczytalem ze mozna tez natrzec bursztyna i sam przyciagnie paproszki / takie czary-mary/. Pomozecie.
    A i jeszcze jedno tak ,mnie to czyszcczenie zdenerowoalo ze jeszcze wynalazlem ze cos lata w srodku w puszce czy to normalna rzecz, kiedys czytalem ze niby tak.
    Takie tam starocie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Maz.

Domyślnie

weź zostaw matówkę w spokoju bo porysujesz i będzie potem płacz znacznie łatwiej ją uszkodzić niż filtr na matrycy podczas czyszczenia. Co do latania czegoś w środku to proponuje odwiedzić dział Najczęstsze pytania i odpowiedzi, w ogóle proponuje czytać ten dział, wiele tajemniczych spraw może się wyjaśnić .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martych Zobacz posta
    weź zostaw matówkę w spokoju bo porysujesz i będzie potem płacz znacznie łatwiej ją uszkodzić niż filtr na matrycy podczas czyszczenia. Co do latania czegoś w środku to proponuje odwiedzić dział Najczęstsze pytania i odpowiedzi, w ogóle proponuje czytać ten dział, wiele tajemniczych spraw może się wyjaśnić .
    k....... serio mowisz. Dobra nic nie ruszam , bo w moich lapach to wszystko sie psuje. Jest lekki paproszek , ale nie ruszam niech tam. Serio matowke mozna tak latwo porysowac? Boze jak tak czytam jak to ludzie czyszcza sami, albo jakie maja jazdy z serwisem, to tylko aparat za szybe i patrzec na niego. Kurde.dzieki za odpowiedz.
    Takie tam starocie

Domyślnie

Ewentualnie możesz w sklepie ze sprzetem komputerowym kupić sobie powietrze w srayu (ok 20 zł) i troszke sie pobawic w ten sposób. Jeżeli byś sie już zdecydował to uważaj ze strumieniem a i przynajmniej ja zauważyłem że na początku "psikania" tym powietrzem razem z nim leci jeszcze "coś" bardziej ciekłego. Dlatego napierw "psiknij" obok aparatu a puzniej czystym powietrzem do dzieła. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    k....... serio mowisz. Dobra nic nie ruszam , bo w moich lapach to wszystko sie psuje. Jest lekki paproszek , ale nie ruszam niech tam. Serio matowke mozna tak latwo porysowac? Boze jak tak czytam jak to ludzie czyszcza sami, albo jakie maja jazdy z serwisem, to tylko aparat za szybe i patrzec na niego. Kurde.dzieki za odpowiedz.
    Matówka to bardzo delikatne ustrojstwo,można ją czyścić przy pomocy dmuchnięć z gruchy innych rozwiązań raczej nie polecam
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konat Zobacz posta
    Ewentualnie możesz w sklepie ze sprzetem komputerowym kupić sobie powietrze w srayu (ok 20 zł) i troszke sie pobawic w ten sposób.
    takie zabawy kończą się na ogół niewesoło dla aparatów więc to sobie odpuść.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

zawsze można ją wyciągnąć i wyczyścić

czyszczenie aparatu to nie operacja na otwartym sercu

a od wszelkich spray-ów jak najdalej

Domyślnie

A dlaczego nie spray??

Pytam poważnie kiedyś czytałem jakiś artykuł w gazecie o tematyce foto i było napisane że można w ten sposób czyścić aparat ale uważać ze strumieniem i nie przesadzać. Nie chciałem źle podpowiadać ale myślałem że dziele sie dobrymi informacjami. To że tv kłamie to wiedziałem ale że gazetki foto (zaznaczam ze nie pamiętam co to za gazetka) Pozdrawiam

Domyślnie hm obym nic nie popsul

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Matówka to bardzo delikatne ustrojstwo,można ją czyścić przy pomocy dmuchnięć z gruchy innych rozwiązań raczej nie polecam
    Valdek Tychy - myslisz ze jak delikatnie jezdzielem po matowce miekka taka irchowa szmatka to moglem cos uskodzic. A czy mozna pobrudzic matowke?
    Takie tam starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maq123 Zobacz posta
    zawsze można ją wyciągnąć i wyczyścić

czyszczenie aparatu to nie operacja na otwartym sercu

a od wszelkich spray-ów jak najdalej
    he he. No ja raczej tego nie zrobie, za duze ryzyko, na pewno bym pozniej tego nioe zlozyl/ale dzieki za odpowiedz
    Takie tam starocie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów