Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vortex303 Zobacz posta
    Witam. Czy ktos ma doswiadczenie z filtrem B+W IR (093) na Nkonie D610 ? Aparat nie byl przerabiany, po zalozeniu tego filtra probowalem roznych czasow ekspozycji, ale efekt zawsze jest ten sam - na "zdjeciu" nie widac nic - czern. Dlaczego ?
    Nigdy nie używałem filtra o jakim piszesz, mam klasyczne 720 do D810 i przerobione D80.
    Nie wiem jakich czasów próbowałeś, ale u mnie ekspozycja wydłuża się np. z 1/250 s do 10-20 sekund przy nakręcaniu filtra.
    Przerobionym aparatem można bez problemu robić zdjęcia z ręki.
    RAWy są czerwone.

Oferta przerobionych aparatów i sama usługa przerobienia własnego.
    Polecam pierwszą opcje, mniejsza matryca nie ma tu większego znaczenia.

Domyślnie

U mnie przerobiony D70 lub D70s (590 nm lub 720 nm) kosztuje 400,00 zł.
    D70s IR590 ; D70s IR720 ; Fuji Instax WIDE 300 ; OLYMPUS E-1 ; SIGMA SD QUATTRO

Domyślnie

Ponowię temat, czy ktoś się jeszcze zajmuje fotografią IR? Temat mnie zaciekawił ale nie bardzo wiem jak ruszyć. Nie wiem czy to będzie fotografia dla mnie, chciałbym poprostu spróbować czegoś nowego i co za tym idzie nie chciałbym zbyt wiele inwestować na początek. Może da się przerobić jakiś prosty aparacik aby focił w IR? Nawet nie musi być lustrzanka, byle tanio pobawić się. Spodoba się to można będzie myśleć o czymś lepszym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meapaikii Zobacz posta
    Ponowię temat, czy ktoś się jeszcze zajmuje fotografią IR? Temat mnie zaciekawił ale nie bardzo wiem jak ruszyć. Nie wiem czy to będzie fotografia dla mnie, chciałbym poprostu spróbować czegoś nowego i co za tym idzie nie chciałbym zbyt wiele inwestować na początek. Może da się przerobić jakiś prosty aparacik aby focił w IR? Nawet nie musi być lustrzanka, byle tanio pobawić się. Spodoba się to można będzie myśleć o czymś lepszym.
    Oferta kolegi @andystar z postu wyżej jest bardzo korzystna, jeżeli masz szkła do nikona, zwłaszcza stare szkła.

Ja na początek przerobiłem fuji-x30, dałem filtr 720 nm (myślę, że lepszym pomysłem byłoby 590), a po roku przerobiłem zetkę na FS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meapaikii Zobacz posta
    Ja trochę fotografuję przerobionym D200 (590 nm). Rezultaty tutaj: https://forum.nikoniarze.pl/threads/315446-Moje-Irki. Początkowo używałem D70 z filtrem Hoya 720 nm, ale fotografowanie było uciążliwe - statyw, ciemno w wizjerze itp.
    Na stronie Lifepixel dużo informacji na temat IR: https://www.lifepixel.com/infrared-filters-choices

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Ja trochę fotografuję przerobionym D200 (590 nm). Rezultaty tutaj: https://forum.nikoniarze.pl/threads/315446-Moje-Irki. Początkowo używałem D70 z filtrem Hoya 720 nm, ale fotografowanie było uciążliwe - statyw, ciemno w wizjerze itp.
    Na stronie Lifepixel dużo informacji na temat IR: https://www.lifepixel.com/infrared-filters-choices
    Świetne te Twoje zdjęcia. Naprawdę mogą się podobać. Zastanawiałem się nad D70, podobno najlepiej się nadaje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez chemik74 Zobacz posta
    Oferta kolegi @andystar z postu wyżej jest bardzo korzystna, jeżeli masz szkła do nikona, zwłaszcza stare szkła.

Ja na początek przerobiłem fuji-x30, dałem filtr 720 nm (myślę, że lepszym pomysłem byłoby 590), a po roku przerobiłem zetkę na FS.
    Temat już stary, nie wiem czy oferta kolegi jeszcze aktualna.
    D610, D7100 + jeszcze starsze szkła do niszczenia BWP.

Domyślnie

Sprzedaję na forumowej giełdzie 3 aparaty IR590 IR720 i Full Spectrum. Miałem je dla siebie ale muszę część sprzedać. Za dużo sprzętu. Za mało czasu.
    D70s IR590 ; D70s IR720 ; Fuji Instax WIDE 300 ; OLYMPUS E-1 ; SIGMA SD QUATTRO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andystar Zobacz posta
    Sprzedaję na forumowej giełdzie 3 aparaty IR590 IR720 i Full Spectrum. Miałem je dla siebie ale muszę część sprzedać. Za dużo sprzętu. Za mało czasu.
    Dzięki, jako świeżak nawet nie szukałem giełdy.
    D610, D7100 + jeszcze starsze szkła do niszczenia BWP.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12