Zainwestowałem ostatnio w dobry monitor i nowego kompa do obróbki....tj. Benq SW240 (100% sRGB, 99% Adobe) k..Ekran jest fabrycznie skalibrowany...Fotki obrabiam w LR....i tu pojawia sie problem... W LR ogólnie RAWy wydają się mało nasycone no ale to nie problem, po to jest postprodukcja... No i jak juz obrobię daną fotę, wyeksportuje dalej w przestrzeni sRGB i otworzę w jakiejś przeglądarce do zdjęć...zdjęcia są o wiele bardziej nasycone..szczególnie ciepłe kolory...zupelnie inny WB w stosunku do fotki jaka byla przed eksportem...Ciekawa rzecz się dzieje w przeglądarce systemowej....otóz fota która nie jest na pełnym ekranie - wyglada jak w LR a jak już wrzuce pełny ekran nabiera nasycenia...inne przeglądarki odrazu wyswietlają wieksze nasycenie...Dodam że pracuje w profilu sRGB monitora (mam jeszcze Adobe i DCI-P3 i wiele innych) Dodam jeszcze ze np na fejsbuku, tam gdzie mam swoj profil foto...Fotografie są wyblakłe...podobnie jak w LR... na laptopie z ktorego wczesniej korzystalem zawsze dostawałem w przeglądarce to co bylo przed eksportem...PROSZE O POMOC
Szukaj
Skontaktuj się z nami