Close

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 132

Wątek: Czytnik e-book

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ledwie przebrnąłem przez jeden.

Domyślnie

Mam i ja.
    Kindle p4.
    Chciałem kupić pierwszego e-booka, ale wyszło, że najtańszy kosztuje tyle, co wydanie w twardej oprawie z wysyłką...
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Mam i ja.
    Kindle p4.
    Chciałem kupić pierwszego e-booka, ale wyszło, że najtańszy kosztuje tyle, co wydanie w twardej oprawie z wysyłką...
    Zarejestrowałeś go na swoim koncie w Amazon?

Pobierz na początek darmowe ebooki. Np. tu http://www.publio.pl/e-booki,fantast...priceTo=1%2C00
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Mam i ja.
    Kindle p4.
    Niestety to częsta sytuacja.

Do beletrystyki gorąco polecam Legimi. za cenę jednej książki miesięcznie masz obszerną bibliotekę i to z możliwością swobodnego kożystanai przez 3 osoby (tablet/telefon/czytnik)

Domyślnie

No ale w czym problem? Książka to książka. Oczywiście najlepiej byłoby mieć prawdziwy multiformat, znaczy kupujesz tradycyjną książkę i w cenie masz możliwość ściągnięcia e-booka, ale na to pewnie jeszcze przyjdzie poczekać.
    Ja akurat nigdy nie byłem fanem zapachu farby drukarskiej, szelestu kartek itp. Zawsze się liczyła treść, to w jaki świat chce mnie zabrać autor.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Do beletrystyki gorąco polecam Legimi. za cenę jednej książki miesięcznie masz obszerną bibliotekę i to z możliwością swobodnego kożystanai przez 3 osoby (tablet/telefon/czytnik)
    I żadnej książki na własność. Nie mówię, że to złe rozwiązanie, sam korzystam z płatnego Spotify czy z Netflixa, ale warto zaznaczyć, że to usługa dostępu do biblioteki, a nie możliwość kupowania książek taniej. No i z tego co czytam na ich stronie, odnoszę wrażenie, że Legimi z Kindle się lubi bo musi. Wyższa cena pakietu, nie wszystkie książki dostępne na Kindle, synchronizacja tylko przez komputer. Pamiętam, że na początku nie mieli w ogóle obsługi czytników, tylko tablety i telefony to się nawet nie interesowałem, ale fajnie, że się rozwijają, zatem pewnie ludzie korzystają.
    Czy w Legimi nowości są od razu czy trzeba poczekać? Pomijam oczywiście premiery na wyłączność.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    ...Czy w Legimi nowości są od razu czy trzeba poczekać?...
    To zależy, bo w Legimi jest abonament, ale też można normalnie kupić książkę (usługę czy jak to tam się zwie). Kupić można zazwyczaj wcześniej a kiedy dana pozycja pojawi się w abonamencie to już zależy od wiatru (czyli od umów z wydawcami i być może dodatkowo od jakichś innych czynników).

A co do cen to faktycznie te metkowe na ebookach są tak samo wysokie jak papierówek, ale spowodowane jest to wyższym vatem (nie wiem czy ostatnio Unia w końcu nie obniżyła vatu na ebooki, przynajmniej miała to zrobić). Jak kogoś mocno nie przypiliło na dany tytuł to zawsze można poczekać na promocję, ewentualnie wykupić za 2 dyszki wersję premium np na nexto i się cieszyć przez rok 40% zniżką na wszystkie nowości. Inwestycja zwraca się zazwyczaj przy zakupie już 2 książek. Inne księgarnie również często dają znaczne upusty.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 10-12-2019 o 19:30

Domyślnie

Zarejestrowałem.
    Przy okazji okazało się, że miałem już konto Pewnie kiedyś coś kupowałem.
    Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie, choć będę potrzebował czasu, żeby się przyzwyczaić.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Zarejestrowałem.
    Przy okazji okazało się, że miałem już konto Pewnie kiedyś coś kupowałem.
    Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie, choć będę potrzebował czasu, żeby się przyzwyczaić.
    Przeczytadz jedną, no góra dwie i nie będziesz chciał wracać do papierowych.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

A po co na własność? Pisałem o beletrystyce. Jak chce do czegoś wrócić, to tam będzie. Jak nie będzie, to kupię wtedy. I tak finansowo będę do przodu.

Za cenę 12 książek w roku, czytam jakieś 50. Rodzice dorzucają do tego pewnie kolejne 100. Czytniki obsługują od lat i są tak wygodne jak tablet (tylko, swoje, kindle nie ma tam sensu od kiedy kupiłem legimi, ten poszedł zupełnie w odstawkę).

Nowości - chyba są na bieżąco. Nigdy się nie interesowałem pod tym kątem.

Jak ktoś dużo czyta, to naprawdę nie ma tańszego i lepszego rozwiązania. (Chodzenie do biblioteki kilka razy w miesiącu wiecej środków zje niż te 30zł)
    @cz4rnuch - vat jest obniżony od ponad miesiąca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A co do cen to faktycznie te metkowe na ebookach są tak samo wysokie jak papierówek, ale spowodowane jest to wyższym vatem (nie wiem czy ostatnio Unia w końcu nie obniżyła vatu na ebooki, przynajmniej miała to zrobić). Jak kogoś mocno nie przypiliło na dany tytuł to zawsze można poczekać na promocję, ewentualnie wykupić za 2 dyszki wersję premium np na nexto i się cieszyć przez rok 40% zniżką na wszystkie nowości. Inwestycja zwraca się zazwyczaj przy zakupie już 2 książek. Inne księgarnie również często dają znaczne upusty.
    Vat już obniżyli na e-booki, jest taki sam jak papierowe książki.
    Fakt faktem, że podrożało nieco przez te 7 lat jak kupuje e-booki. W 2012 średnio tak z 15 zeta płaciłem za książkę (paperback w miękkiej w księgarni kosztował 25-30), w promocji nierzadko udawało się kupić tytuły za 7-12 zeta.
    Obecnie ceny raczej w przedziale 25-35 zeta, ale nie mam pojęcia ile kosztuje książka w księgarni. Promocje jednak nadal potrafią oferować tytuł za około dychę.
    I jak na razie skończyły się praktyki, że najpierw papier, a e-book może za miesiąc, a może wcale. Czasem nawet zdarza się, że e-book jest wcześniej niż papier.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A po co na własność?
    Bo lubię mieć książki.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni