Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 132

Wątek: Czytnik e-book

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztofh Zobacz posta
    Pożyczyć czytnik ze swoją książką można bez problemu, ale nie wolno samego pliku udostępniać tak jak oprogramowania które kupuje się z jedną licencją.
    Chyba jednak e-kniga jest plikiem, jak np. mp3, a nie programem.
    Cytat Zamieszczone przez Dho'ine Zobacz posta
    Stąd np zabezpieczenia DRM.
    Do ogarnięcia podobno.
    Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Nawet w zatrzeżeniu z mej fotki jest kilka kwestii, które nie są takie oczywiste jak chćby "nieokreśleni adresaci". Moi znajomi czy rodzina są określeni Z tego co teraz czytam jest też wzmianka o tzw dozwolonym użytku osobistym, ponoć interpretowanym tak, że oryginał (dziwnie to brzmi w przypadku cyfrowego pliku) lub kopię pliku mogę użyczyć osobom mi znanym (Ci już nie mogą pożyczać jej swoim znajomym), nie muszę także kasować swojej kopii, choć akurat tu zdania są podzielone. To u nas a jak jest u amazona? Ponoć jeszcze inaczej. Myślę, że sprawa nie jest jednak tak oczywista jak to opisałem wcześniej. https://bezprawnik.pl/pozyczac-e-booki/
    No to chyba taka sama historia jak z muzyką.

Żeby było jasne, nie jestem zwolennikiem ściągania z neta książek, ale dzielenia się czymś zakupionym przeze mnie jak najbardziej. Jak w przypadku papierowym. Zresztą trzeba by znaleźć jakieś prawomocne wyroki na temat udostępniania znajomym ebooków, a ich chyba jeszcze nie ma.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Abstrahując od tego co można, a co nie. E-booki z polskich księgarni w zdecydowanej większości, a może nawet w całości nie mają DMR, są zabezpieczane znakiem wodnym.
    W każdym razie przez ponad 7 lat czytania tylko na czytniku nie zdarzyło się, żebym kupił coś z DMR. Czytnik mam głównie w trybie offline.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Polskie księgarnie ponoć już kilka lat temu wycofały się z DRM, ostatnią była chyba ebookpoint.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    "Analiza poczyniona przez Virtualo"...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    "Analiza poczyniona przez Virtualo"...
    Nie jest jasno napisane, że cały artykuł jest analizą poczynioną przez Virtualo Z resztą to tylko głos w dyskusji. Pewne jest tylko, że w świetle prawa ebook to nie to samo co papierowa książka oraz to, że faktycznie mamy tu do czynienia z czymś innym niż po prostu zakup towaru.

I jeszcze fragment regulaminu jednej z księgarni handlującej między innymi ebookami:

Użytkownik w zakresie korzystania z jakiegokolwiek Produktu nie jest uprawniony do:
    rozpowszechniania go ani wprowadzania do obrotu, ani w całości ani we fragmentach;
    ingerowania w jego zawartość;
    publikacji, dystrybucji, powielania;
    usuwania oznaczeń właściciela oraz technicznych zabezpieczeń;
    oddawania w najem;
    jakiegokolwiek komercyjnego wykorzystywania.
    Użytkownik nabywający e-wydanie, Ebook lub Audiobook zobowiązany jest dbać, aby żadne nieuprawnione osoby nie korzystały z niego w sposób niezgodny z prawem lub niniejszym Regulaminem, gdyż w przypadku wykrycia takich sytuacji, wydawca może kierować roszczenia z tego tytułu względem znanego mu nabywcy Produktu (Użytkownika) z tytułu naruszenia praw do danej kopii Produktu.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 07-12-2019 o 14:32

Domyślnie

@cz4rnuch najlepiej sprawdź regulaminy 5 największych księgarni internetowych i zrób zestawienie fascynujące to jest )

Domyślnie

Ledwie przebrnąłem przez jeden.

Domyślnie

Mam i ja.
    Kindle p4.
    Chciałem kupić pierwszego e-booka, ale wyszło, że najtańszy kosztuje tyle, co wydanie w twardej oprawie z wysyłką...
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Mam i ja.
    Kindle p4.
    Chciałem kupić pierwszego e-booka, ale wyszło, że najtańszy kosztuje tyle, co wydanie w twardej oprawie z wysyłką...
    Zarejestrowałeś go na swoim koncie w Amazon?

Pobierz na początek darmowe ebooki. Np. tu http://www.publio.pl/e-booki,fantast...priceTo=1%2C00
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni