Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 132

Wątek: Czytnik e-book

Domyślnie

Do czytnika trzeba dojrzeć. Gdy wybierze się dobry nie ma się ochoty wracać do papierowej książki.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

No to już rozumiem dzięki za informacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    No i pytanie czemu czytnik a nie mały tablet?
    U mnie chodzi głównie o oczy. Cały dzień siedzę przed monitorem i nie chcę jeszcze wieczorami siedzieć.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Ja kupuję tylko przecenione, jest świetna strona upolujebooka.pl
    Też polecam tę stronę. Kupuje różnie, jak jest premiera ulubionego autora, to kupuję najtaniej jak się da, ale nie czekam na przeceny. Jak widzę coś przecenionego, to kupuję. Akurat jeżeli chodzi o książki, to nie mam żadnych oporów przed wydaniem na nie kasy. W czasach jak kupowałem papier, to szło na to ok. 1000 złotych rocznie. Niestety bibloteczka domowa nie jest z gumy i co trzy, max cztery miesiące pakowałem książki do torby i zanosiłem do biblioteki osiedlowej. Zostawiłem sobie tylko ulubionego autora lub takie do których będę wracał. Choć obecnie już mam większość w e-bookach. Nie uznaję odsprzedawania książek i absolutnie nie uznaję wyrzucania książek.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Przykład
    Nie wiem czy macie świadomość, ale każdy e-book legalnie zakupiony w polskiej księgarni jest zabezpieczony znakiem wodnym, niektóre księgarnie o tym informują w samej książce, ale większość nie. Znak wodny jest osobisty, jest tam zakodowane kto kupił daną książkę. Zatem ostrożnie z tym udostępnianiem, żeby znajomy nie udostępnił znajomym, ten kolejnym, a potem książka ląduje na chomiku czy czymś takim i po dupie może dostać ktoś kto legalnie kupił książkę, ale ma zbyt wyluzowanych znajomych.

Promy sprawdzam na swiatczytnikow.pl gdzie codziennie robią zestawienie promocji a dodatkowo ustawiam sobie alerty cenowe.
    Robi, tego bloga prowadzi jeden kolo. Kiedyś też wierzyłem, że jest całkowicie bezstronny, ale raczej promuje to za co dostaje kasę. W ciągu ostatniego roku, a może nawet więcej, nie przypominam sobie, aby napisał o premierze książek któregokolwiek z autorów, których czytam.
    Ja w zasadzie nie istnieję w social medich, ale korzystam z wiedzy mojego przyjaciela, który mi zawsze wyśle info o premierze. Jest to jedyne osoba, która może mi w ciemno polecać książki. Mamy podobne gusta i czytamy w zasadzie to samo.

Niech każdy robi jak uważa..
    Na własny użytek masz prawo zrobić kopię dowolnego kupionego wydawnictwa elektronicznego (książki, gazety, oprogramowania). Łaski nie robią.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Najchętniej to zapewne niektórzy wydawcy/autorzy uznaliby biblioteki publiczne za nielegalne.
    Zwłaszcza, że zgodnie z prawem muszą jakiś tam procent nakładu przekazywać nieodpłatnie do bibliotek. Z drugiej strony jak dla mnie biblioteka to zawsze było coś na kształt shareware. Pożyczasz na miesiąc, czytasz, podobało się, to sięgasz po więcej dzieł tego autora. W końcu i tak kupujesz, żeby czytać kiedy chcesz i jak chcesz. MZ biblioteki więcej robią dla wydawnictw niż wydawnictwa dla bibliotek.

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Powiedzcie mi bo rozumiem że czytnik to tylko czytnik No i nie lepiej kupić tablet z dostępem do internetu z aplikacją do czytania eboków. No i pytanie czemu czytnik a nie mały tablet?
    Ekran! e-ink nawet taki wczesny jak z Kindle 4 z 2011 roku nadal bije na głowę nawet najnowsze retiny, IPS itd. oczywiście pod kątem czytania. Ja z ekranu LED nienawidzę czytać. Podświetlenie szybko mi męczy wzrok. e-ink to w zasadzie jakbyś kartkę książki umieścił pod półmatową szybą. Nawet podświetlenie nie męczy wzroku. Spokojnie zaliczam kilkugodzinne sesje czytania na czytniku, a na telefonie np. po półgodzinie mam już serdecznie dość.
    Poza tym na czytniku nie masz żadnych przeszkadzajek. Żadnych komunikatorów, powiadomień e-mail, przeglądarki itp. Czytasz jak zwykłą książkę tylko lepiej.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Robi, tego bloga prowadzi jeden kolo. Kiedyś też wierzyłem, że jest całkowicie bezstronny, ale raczej promuje to za co dostaje kasę. W ciągu ostatniego roku, a może nawet więcej, nie przypominam sobie, aby napisał o premierze książek któregokolwiek z autorów, których czytam...
    Ale ja nie piszę o poleceniach tylko o info jakie są danego dnia promocje. I kupuję to co wcześniej sobie upatrzyłem. A jeśli już to sprawdzam na lubimyczytac. Bezstronny czy nie ma dobrą wyszukiwarkę, alerty, info o promocjach i tego bloga, którego i tak nie czytam.
    A Ci wyluzowani koledzy z chomika to chyba mogą zaszkodzić tylko sobie. Jeśli jest prawdą, że ja mogę książkę pożyczyć to raczej nie odpowiadam za kogoś kto zrobi z nią coś czego nie powinien. Nie mam co do tego pewności, ale za nielegalne udostępnianie chyba odpowiada osoba, która nielegalnie udostępnia takie treści? Choć tak po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że pewnie w teorii wygląda to tak, że na początku i tak zapukają do właściela książki. Oczywiście o ile ktokolwiek w Polsce się zajmuje pirackimi ebookami.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 05-12-2019 o 19:10

Domyślnie

Bezstronny czy nie ma dobrą wyszukiwarkę, alerty, info o promocjach i tego bloga, którego i tak nie czytam.
    Też nie czytam, zapisałem się tylko na spam listę. Wyszukiwarka upolujebooka jednak MZ lepsza. Na swiatczytnikow nie ma wszystkiego. Kiedyś szukałem jednej premiery, na swiatczytnikow nic, a na upolujebooka było już kilka księgarni do wyboru.
    Oczywiście nie zmuszam, pokazuje tylko, że niekoniecznie jego wyszukiwarka jest najlepsza.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Korzystam z obu. Na upoluj też wszystkiego nie ma. Kilka razy mi się zdarzyły też jakieś ceny z kosmosu.

Domyślnie

@zdyboo Tomku dalej fantastykę czytasz? Polecisz coś?
    Poszło PW.

Korzystam z obu. Na upoluj też wszystkiego nie ma. Kilka razy mi się zdarzyły też jakieś ceny z kosmosu.
    Spoko, jak pisałem ja mam kumpla, który mi podrzuca nowości.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

@zdyboo podeślij mi też PW jak możesz, bo ja z obiegu wpadłem a czytam w większości SF i horrory.
    Będę bardzo wdzięczny!
    Ostatnio edytowane przez Obrazek2000 ; 05-12-2019 o 19:54

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni