Close

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 132

Wątek: Czytnik e-book

Domyślnie

Widać się nauczyli po sprawie z oprogramowaniem. Producentom oprogramowania bardzo się nie podobało, że ludzie chcą odsprzedawać programy, które legalnie kupili na fizycznym nośniku, np. CD czy DVD. Większość firm w licencjach zabraniała tego, ale tu sąd w EU poszedł na rękę użytkownikom i stwierdził, że odsprzedaż takiego oprogramowania jest legalna. Zatem zmienili formę dystrybucji na beznośnikową oraz zmienili formę samego programu, z towaru stał się usługą.
    E-booki od początku były traktowane jako usługa, co na przykład było problemem w przypadku obniżenia VATu. Kilka lat temu Polska chciała bez patrzenia się na UE obniżyć VAT na e-booki, ale okazało się to niezgodne z prawem europejskim.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W przypadku programów kontrola jest lepsza, bo większość wymaja aktywacji. Producent może sprawdzić czy poprzedni użytkownik go odinstalował. W e-bookach to mało realne.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Odnośnie rynku cyfrowej dystrybucji to z tego co wiem nie mieli podstaw aby zabronić sprzedaży zakupionego dobra. Dlatego zrobiono zapis o usłudze i podciągnęli to jakbyś wypożyczał produkt a nie stawał się jego właścicielem.
    Więc cyfrowa kopia nie jest Twoją własnością a fizyczna tego samego produktu już tak.
    Nawet na niektórych platformach nie masz prawa sprzedać konta na którym masz swoją kolekcje, pomimo że już nie będziesz miał do niej dostępu.
    Swego czasu jak dobrze pamiętam Bruce Willis krytykował apple store że po jego śmierci jego kolekcja muzyki przepadnie i żadna z córek nie będzie mogła z niej lagenie korzystać czy coś takiego. Ładną też sumę na to wydał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    W e-bookach to mało realne.
    Bo jest znak wodny, a nie DRM, ale jeszcze kilka lat temu nie było to takie oczywiste, że znak wodny będzie standardem.

Cytat Zamieszczone przez 90s Zobacz posta
    Swego czasu jak dobrze pamiętam Bruce Willis krytykował apple store że po jego śmierci jego kolekcja muzyki przepadnie i żadna z córek nie będzie mogła z niej lagenie korzystać czy coś takiego. Ładną też sumę na to wydał.
    Paul McCartney musi płacić za możliwość grania własnych utworów z czasów Beatlesów. Prawa do nich kupił Michael Jackson, a po jego śmierci ktoś pewnie je odziedziczył. Podobno też patent na kupowanie praw do odtwarzania utworów Michelowi Jacksonowi sprzedał właśnie McCartney.
    Mam kupione kilkaset e-booków, większość mam na czytniku, umieram i jak rozumiem w moim czytniku należy wyczyścić pamięć. Mam konta na Netflixie i Spotify, ale od początku było dla mnie oczywiste, że kupuję tylko możliwość obejrzenia filmu czy posłuchania muzyki w każdym miejscu gdzie mam dostęp do Internetu, a nie kupuję fizycznie utworów jak na płytach. Co prawda oba serwisy umożliwiają pobranie utworu, ale odtworzyć go można tylko w aplikacji danego serwisu. Nie wiem tylko co się dzieje jak pobiorę utwór, a potem dany serwis straci prawa do niego. Podejrzewam, że mogą zablokować jego odtwarzanie także z lokalnej kopii.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Czy w takim razie można legalnie nabyć czytnik z tysiącem książek czy też każda z książek musi być na swoim własnym?

Domyślnie

@zdyboo A nie jest też tak że po iluś tam latach prawa autorskie przestają obowiązywać? gdzieś się spotkałem z taką informacją.
    " Nie wiem tylko co się dzieje jak pobiorę utwór, a potem dany serwis straci prawa do niego. Podejrzewam, że mogą zablokować jego odtwarzanie także z lokalnej kopii. "
    To chyba zależy od serwisu. Np na takim steam pomimo że wydawca wycofał produkt to jak już go kupiłeś to masz do niego dostęp cały czas.
    Były też już pierwsze wojenki pomiędzy wydawcą a dystrybutorem, gdy się kończyła umowa i wydawca wrzucał za darmo albo pół darmo produkt przed wygaśnięciem do nich praw.

Domyślnie

@90s Po 70 latach od pierwszej publikacji wygasają prawa autorskie, stąd takie wolnelektury.pl legalnie działają i można bez problemu pobrać sobie np. Krzyżaków.
    A Steama też mam, ale ostatnio stwierdziłem, że przestaje ogarniać współczesne gry.
    Z tym, że na Steamie, kupuję dany tytuł, płacąc za niego jednorazowo. W Netflixie czy Spotify, kupuję usługę streamingu utworów. Nie kupuję tam fizycznie kopii filmu czy albumu muzycznego. Płacę miesięczny abonament i mogę obejrzeć lub posłuchać całej dostępnej biblioteki. Nie mam pojęcia czy z punktu widzenia prawa jest jakaś różnica pomiędzy formą sprzedaży jaką oferuje Steam, a jaką oferuje Netflix/Spotify, ale z punktu widzenia odbiorcy jednak jest.
    Kupno e-booka bardziej wygląda jak model sprzedaży jaki oferuje Steam, ale bez ograniczeń platformy. Kupuje plik, który ściągam na komputer, a następnie wysyłam do czytnika. Jeżeli zrobię to przez konto Amazona to mam możliwość korzystania z tego jednego pliku na wielu urządzeniach. Co więcej kilka razy dostawałem mejla z księgarni, żeby pobrać kupione e-booki, bo na przykład się likwidują. Plik mam na kompie czy w chmurze i mogę z niego korzystać bez patrzenia czy księgarnia w której go kupiłem nadal go oferuje. Zatem jak dla mnie to jest bardzo fizyczny model sprzedaży bo mam plik, który jest niezależny od sprzętu. Że nie ma fizycznego nośnika to jak dla mnie tylko znak czasów, nikt dla takich mikroplików jakimi jest większość e-booków nie będzie produkował plastiku na płyty czy karty pamięci.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni