Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: NIKON D850

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Przepraszam, ale robisz jpga, z którego potem wycinasz kilka procent? Moim zdaniem to droga donikąd.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli ustawisz stale parametry ekspozycji i powtarzalne światło to nic się nie zmieni po przesunięciu aparatu o kilkadziesiąt cm.
    Tak jak kolega napisał to droga donikąd. Takie porady hasłowe: ColorChecker, profil aparatu, monitor, kalibracja, żadnego wycinania. Widziałem dokumentację fotograficzną z jakieś galerii obrazów. Na każdej fotografii dzieła sztuki obok stał ColorChecker.

Domyślnie

No dobrze, już mniej więcej wiem, gdzie jest problem.
    Czy możesz napisać dokładniej, co oznacza: "...skupiam się na zrobieniu jednego dobrego zdjęcia i potem wycinanie fragmentów." Jakie te fragmenty wycinasz? Jakiś klucz - rozmiar, albo coś innego?
    Bo to tak nie działa, że dysponując nawet wysokorozdzielczą matrycą, możesz sobie wycinać do woli.

Domyślnie

ISO 64 w D850 nie jest programowo obniżane. Robisz zdjęcia przez wizjer, czy LV? Może Ci ten Tamron nie trafia po prostu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    ISO 64 w D850 nie jest programowo obniżane. Robisz zdjęcia przez wizjer, czy LV? Może Ci ten Tamron nie trafia po prostu?
    Przez wizjer. Tak jak koledzy napisali, widocznie jest to kopanie się z koniem. Dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to, że te 45 MP w D850 jest mi niepotrzebne.

Domyślnie

A ja się zastanawiam czy nie próbujemy strzelać do wróbla z armaty (?) Bo skoro Allegro (i zapewne inne portale również) kompresując zdjęcia niszczy ich jakość, skoro i tak każdy ogląda to pózniej na innym, najczęściej amatorskim monitorze (a niejednokrotnie smartfonie) to o co tutaj jest walka?
    No i nadal kwestią otwartą pozostaje pytanie dlaczego nie można zrobić zdjęcia konkretnego fragmentu tylko trzeba ciąć?

Domyślnie

Było na naszym forum kilka wątków o fotografowaniu obrazów. Warto je odszukać i przeczytać bo porad udzielali znawcy tematu.
    Jedno jest pewne, że w tej tematyce kluczem do sukcesu jest własciwe oświetlenie obrazu a dopiero później pozostałe rzeczy. Jeżeli koleżanka ma problemy z prawidłowym fotografowaniem fragmentów obrazu to przypuszczam, że przyczyną jest oświetlenie ktore jest z blisko obrazu, a powinno być raczej rozproszone światło z daleka. Obawiam się, że body i piksele to nie jest sedno problemu, tylko technika oświetlenia i obróbka RAW z pełną kontrolą barwy.

PS nawet do głowy by mi nie przyszło, że przyczyną może być jeszcze niewłaściwe ustawienie ostrości, ale tak to bywa - proste rzeczy duży problem.
    Ostatnio edytowane przez mmluty ; 28-11-2019 o 14:02
    D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,

Domyślnie

Niestety nie mam dostępu do monitora ale tak sobie myślę, że spadek jakości może być w tym wypadku kwestią efektu mory. Jeśli robisz w identycznych warunkach jak Canonem. Nieważne, podchodzisz od złej strony do tych zdjęć. Poczytaj choćby na forum, były takie tematy. Podstawa to oświetlenie i ustawienie właściwych parametrów ekspozycji (lekko można skorygować przy wywolaniu RAW). Puszka mniej istotna, jeśli zdjęcia idą do netu. Ważniejsza jest właściwa kompresja, żeby nie zostawiać tego algorytmowi np. Allegro.

Domyślnie

Obrobiłem tego Twojego NEF-a i wynik jest nie najgorszy. A dlaczego nie jest super? Myślę, że powodem jest znaczna podekspozycja. Zwróć uwagę na histogram: w światłach zaczyna on się przynajmniej o 1/3 "za późno". To jest motyw o tzw. przeciętnej tonalności, więc histogram na dzień dobry powinien być "klasyczny", czyli w postaci dzwonu. A tak nie jest. Ale raw zniesie wiele, więc obróbką możesz niemało nadrobić. Jeśli chodzi o ostrość, trzeba znacznie też podciągnąć suwak tekstury - wówczas wszystkie szczegóły "zajaśnieją". One są w obrazie, tylko trzeba je podciągnąć. Po to właśnie jest obróbka. No i próbnik kolorów, choćby najprostsza tablica barwna - to ABSOLUTNA konieczność przy fotografowaniu dzieł sztuki. Zaręczam Ci, że nawet zdjęcia zwykłym kompaktem wyjdą pięknie, jeśli ustawisz właściwy balans bieli na szara kartę, a potem będziesz stosował najprostszą choćby tablicę barwną dla weryfikacji kolorów obrazu. A aparatu Ci zazdroszczę, sam bym chciał mieć taki...
    Jeśli chodzi o oświetlenie, to symetrycznie rozstawione światło rozproszone nie jest dobrym pomysłem. Zabijasz w ten sposób fakturę obrazu olejnego, znikają ślady pędzla, na przykład...
    Ja mam na koncie wiele zdjęć do katalogów muzealnych i wystawowych i stosuję prosty patent. Światło halogenowe 3200 K (ale nie "budowlane", tylko fotograficzne), duża parasolka srebrna z lewej (podbija pięknie fakturę), jeszcze większa parasolka biała transparentna z prawej (dla wypełnienia). Malarze, których dzieła reprodukowałem, nie mieli nigdy zastrzeżeń. No i potem, oczywiście, mozolna obróbka. Ale to odrębny temat.
    Ostatnio edytowane przez jamnik ; 28-11-2019 o 19:06

Domyślnie

Chyba najbardziej brakuje tu tekstury obrazu, do tego obróbka w rawach i 6D da radę spokojnie.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Domyślnie

Tak naprawdę, to potrzebny by był obiektyw Shift. Wtedy można robić fragmenty bez zmiany jakiegokolwiek kąta.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni