Witam
Z przyrody chce się przenieść na portret. Pytanie jaki obiektyw FX polecilibyscie na poczatek?
Pozdrawiam
Szukaj
Witam
Z przyrody chce się przenieść na portret. Pytanie jaki obiektyw FX polecilibyscie na poczatek?
Pozdrawiam
To zależy jaki masz budżet. Jak sam nie wiesz czego potrzebujesz, to może być to nawet 70-200 2.8. Od 85, przez 105, 135, a nawet 180 - wszystkie są świetne do portretu.
Mam 70-300. Zastanawialem sie nad 24-70. Moze jakas stalke ktos poleci?
24-70 do portretu?
Tak jak polecił madebyzosiek + z dobrym światłem. Chociaż 180 potrafi spłaszczyć.
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
Czemu nie 24-70? Slyszalem, ze dobre szklo.
Panowie z 85 maja na mysli 85 1.4?
Takie uzywane dorwac to fajna sprawa![]()
24-70 jest ok, ale bez szału, to zoom standardowy... 85 najlepiej Tamrona 85 1.8 VC. Świetny stosunek jakości i możliwości do ceny.
Szerszy kąt zmusza do bliższego podejścia do modela/modelki. Wtedy są przerysowania perspektywy i wychodzą portrety-karykatury. Spróbuj kiedyś zrobić np. smartfonem portret z kilkudziesięciu centymetrów i sam popatrz jak to wygląda. Bardzo długie ogniskowe znowu spłycają obraz, pozornie obiekty oddalone o przykładowo 10m i 20m wydają się być bardzo blisko siebie. Robiłeś przyrodę, to pewnie to zauważyłeś.
Duża jasność da Ci małą głębie ostrości, a to w portrecie się przydaje.
24-70 można mieć, ale przy portretach szerszych.
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
Tzn ja robilem glownie z tele 70-300.
Teraz naszla zmiana puchy i chce przejsc na ludzi, moze jakies wesela w porze letniej wpadna, troche pobawic sie w portrety i nie tylko. Nad takim czyms mysle.
Fajnie by bylo aby ten sprzęt na siebie zarabiał![]()
A co sadzicie o Nikkor 85 mm f/1.8 G??
Cena jak na studencka kieszen, ze tak ujme![]()
Ostatnio edytowane przez Patryk546 ; 24-11-2019 o 17:51
+1
Często bywa, że fotograf na ślub w torbie przynosi więcej, niż młodzi wydali na wesele...
Skontaktuj się z nami