Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Orginalny akku ma priorytet...?

Niedawno zauważyłem taką rzecz...
    Na jednym ze ślubów miałem włożone do gripa akku Nikona i Hahnela. Nikon zrobił prawie 900 zdjęć (95% bez podglądu) i jeszcze mu trochę prądu zostało, więc Hahnel nawet raz nie ruszył. 2 tygodnie później postanowiłem więc sprawdzić wydajność Hahnela i zamieniłem je miejscami w portach w gripie. I ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że znowu pracował akku Nikona (tym razem jakieś 60% zdjęć było z króciusieńkim podglądem, więc Nikon zrobił prawie 950 ujęć i spadł do 0). Wygląda na to, że pucha rozpoznaje orginalne akku i daje mu priorytet przy zasilaniu. Zauważyliście coś takiego u siebie? A może pucha wybiera port losowo?
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Z tego, co wiem to puszka zawsze zaczyna od najsłabszego aku.
    Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? A.E.

Domyślnie

dokładnie tak jest, jeśli jeden ma już zrobione kilka zdjęć, to zamiana miejscami nic nie daje, i tak to on będzie 1 do rozładowania,
    jest to w sumie dobra rzecz, bo rozładowują się na zmianę, załóżmy że aku na 1 pozycji by sie rozładował, wyjmujemy ładujemy wkładany w to samo miejsce, aku 2 rozładował się do 90%, a znowu zaczyna się rozładowywać aku 1, czyli trzeba by było zamieniać je miejscami, a tak 2 sie rozładuje i dopiero znowu 1
    Ostatnio edytowane przez Gawronnek ; 26-06-2007 o 09:37
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Panowie... przed każdym ślubem ładuję akku;D Oba były na 100% i 0 zdjęć zrobionych...
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Może Hahnel ma więcej mAh i dlatego puszka wybiera ten, co jest teoretycznie słabszy.
    Dlatego na pierwszy ogień idzie oryginalne aku.
    Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? A.E.

Uprawnienia umieszczania postów