To normalne, na tym polega tryb oszczędzania energii. Polecam nie stosować.
Szukaj
To normalne, na tym polega tryb oszczędzania energii. Polecam nie stosować.
www.sarwinski.coml | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wystarczy włączyć tryb wysokiej wydajności.
Zgadza się, jednak ten tryb powoduje, że (i tak już mała bateria) traci moc o 25% szybciej ;p Dodatkowo nagrzewa się. Nie jakoś bardzo, ale znacznie.
Podsumowując; mamy klatkowanie na lcd i się z tym godzimy, albo usuwamy problem i nosimy ze sobą 5 akumulatorów, które podczas pracy robią się ciepłe.
Byłbym spokojniejszy gdyby nie było tego oszczedzania energii wcale i aparat pracowałby stale w trybie boost. Wtedy nawet jeśli by się grzał to wiedziałbym, że jest to normalne.
Zimą jest od czego ręce zagrzać.
Człowiek też się poci gdy popracuje trochę.
|linktr.ee/zbigniewurban5150|
||Canon R 6D|ef35/2 IS, sigmy ef 35 i 50/1.4 art, 7artisans 50/1.1, VM75/1.5, ef85/1.2L II, ef16-35/4L IS, RF70-200/f4L IS, RF24-105/4L|BG-E22||
|Fuji Xpro3 xf27/2.8 R | iPhone 14 Pro |
Obecnie można kupić body X-T100 za 1139 zł
link: https://fotojoker.pl/fujifilm-x-t100-body-srebrny
Sprawdzalem jakosc obrazu X-T10 do X-T100 i bardziej mi pasuje obraz z X-T100 (rozdzielczosc i bardziej naturalne domyslne kolory).
Matryca X-TRANS w X-T10 ma wiekszy DR ale produkuje na bielach lekka niebieska dominate. W X-T100 matryca bayera tego nie robi.
Ostatnio edytowane przez darekw1967r ; 29-03-2020 o 12:24
X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4
Trzeba być aptekarzem, żeby różnice w DR, w ogóle były dostrzegalne: https://photonstophotos.net/Charts/P...iFilm%20X-T100
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Rozdzielczość pewnie tak, ale kolory z X-T100 nawet nie leżały obok kolorów z innych puszek Fuji. Wszystko ma lekki magentowy zafarb (kwestia lekkiego przesunięcia AWB), a różnice między symulacjami filmów są niewielkie, w przeciwieństwie do wyraźnych różnic w X-T10.
W recenzji porównywałem te kolory do X-T30 (są takie same, jak w X-T10), rzuć okiem na sample:
http://www.epicure.pl/fujifilm-x-t100/
Z tymi zafarbami to bym mocno uważał, bo w zależności od tego, jakiego softu użyjesz, będziesz miał inną kolorystykę. Matryce raczej nie produkują niczego takiego "w bielach", co najwyżej może to robić taki czy inny silnik JPEG.
Czytalem i calkiem fajnie napisane. Gratuluje !.
Kupilem X-T100 wgralem najnowszy soft 2.02 i testowalem wzgledem X-T10.
Glownym celem to krajobrazy i tutaj wazny jest detal i kolory.
Dla mnie szybki AF i filmowanie to drugorzedna sprawa.
Bazuje glownie na RAW-ach i obrabiam w ACR a pozniej w innych programach.
Lekka niebieska dominata na domyslnych parametrach pojawia sie w moim X-T10.
Nie wiem czy to jakas wada mojej matrycy czy to cecha X-TRANS-a tych modeli.
X-T100 jest u mnie w zamian X-A1 (awaria puszki) i w obu przypadkach aparaty daja
porownywalne kolory z przewaga X-A1 gdzie lepiej mi odpowiadaly kolory.
Oba aparaty (X-T10 i X-T100) testowalem na szkle 16-55/2.8 i lepiej wypada obraz z X-T100.
Fakt, ze X-T100 nie ma takich konfigurowalnych mozliwosci jak X-T10 ale musze przyznac ze to bardzo dobra tania puszka i mozna z niej bardzo duzo uzyskac.
Matryca Bayera calkiem niezle wypada i pokazuje, ze X-TRANS nie jest potrzebny do uzyskiwania swietnej jakosci fot.
X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4
Skontaktuj się z nami