Close

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 199

Wątek: xpro3

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    Z tymi dentystami, to się nie zgodzę Może w jakiś małych miejscowościach gdzie nie było i nie ma konkurencji, to się podorabiali. To, że leczenie do tanich nie należy nie oznacza od razu, że dentysta zarabia krocie. Koszty prowadzenia takiej działalności są bardzo wysokie. Także ten, teges z tą leica i dentystami, to lekka przesada
    ...
    No generalnie to raczej biedni nie sa... ale juz nie chodzi o grupy zawodowe. Chodzi o ludzi ktorza sa sklonni wydac duzo wiecej za produkt ktory zaoferuje mniej merytorycznie... ale posiada wartosc dodana jaka jest prestiz marki i legenda. Serio tak trudno to zrozumiec ?
    To samo z zegarkami... mozna kupic zegarek za powiedzmy 200-500£ a mozna wydac 5000-1000£ ten tanszy powie godzine podobnie jak ten drozszy... jednak ten drozszy bedzie symbolem statusu materialnego... forma bizuterii. I ja to tak widze w kontekscie aparatow Leica dzisiaj.
    Szczegolne osiagniecia tej firmy dzisiaj to edycje limitowane/kolekcjonerskie ich aparatow

Domyślnie

Ale rozumiem, że wciąż w tym trybie polegasz na AF, tyle że pracuje on w ograniczonym zakresie. To Ci nie gwarantuje, że trafisz z ostrością tam, gdzie chcesz. Jeśli AF trafi na obiekt nie ta tym planie, na którym chcesz, to po prostu w ogóle nie ustawi ostrości, jeśli plan ten nie będzie się znajdował w wybranym zakresie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Serio tak trudno to zrozumiec ?
    Trudno bo to Twoje własne, subiektywne stereotypowe wyobrażenia. Wypowiadasz się jak ktoś kto ani nie mial styczności ani z L, ani tym bardziej z jej użytkownikami.
    Zaglądanie komuś do portfela jest niekulturalne, a w przypadku hobby/pasji dodtakowo bezzasadne. Widzimy jedynie czyjeś uprzedzenia.

@epicure zgadza się.

Domyślnie

Śledzę wątek i nie wtrącam się w polemikę, tylko dodadam tak okiem amatora że taki mały ekranik tylko z podstawowymi parametrami, bez rozpraszaczy, to dla mnie świetna sprawa i rozumiem że może się podobać. Taki powrót do przeszłości i całkowicie popieram pomysł. A cena - jak ktoś ma to da. Tutaj też znajda się osoby skłonne kupować nówki niedługo po premierze, a nie rok-dwa po lub używki. To ile ktoś ma w kieszeni to jego sprawa, tak samo jak z kim i gdzie chodzi za rękę.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Trudno bo to Twoje własne, subiektywne stereotypowe wyobrażenia. Wypowiadasz się jak ktoś kto ani nie mial styczności ani z L, ani tym bardziej z jej użytkownikami.
    Zaglądanie komuś do portfela jest niekulturalne, a w przypadku hobby/pasji dodtakowo bezzasadne. Widzimy jedynie czyjeś uprzedzenia.
    Traktuje aparat jak narzedzie. No nie mialem, nie mam i nie bede mial stycznosci z aparatami tej firmy z uwagi na cene Z uzytkownikami mialem stycznosc. Z jednym z nich bardzo uznanym fotografem w rozmowie prywatnej uslyszalem ze Leica to juz nie jest to co kiedys. Byl wierny firmie przez lata... zmienil aparat Leica na produkt innej firmy i byl pozniej zadowolony. Mowa byla o aparatach cyfrowych oczywiscie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Zupelnie nie chodzi o czas, a o kontrolę nad ostrzeniem na okreslony plan. Przecież to kamera do repo, chcę ostrość w tłumie na drugim planie np i czekam tylko na właściwy moment nie martwiac się że af pierdyknie na osobę tuż przede mną albo gdzieś w pejzaż.
    To nie Leica gdzie taką kontrolę masz w palcach
    +1

pełna zgoda

taka lepsza wersja trybu snap z GRa czy jak tam się ten tryb nazywa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    ta firma odcina dzisiaj kupony od dawnej swietnosci, produkuja bardzo droga bizuterie fotograficzna. Dzisiaj mozna kupic aparat i obiektyw innej firmy i osiagnac te same efekty co z Leica. Wiec skoro mozna taniej to po co przeplacac... no i wracamy do poczatku... poniewaz sa ludzie ktorzy maja kasy jak lodu. Oni kupuja zegarki za 5000£ albo i wiecej, bo to symbol ich statusu. Tak samo drogie samochody, domy w drogich dzielnicach itd. Wiec kupia taka Leice bo jest droga
    pół Magnum do dziś fotografuje Leikami, symbol statusu, kupują bo jest drogo

nikoniarz's state of mind

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta

Dziś aparat nie znaczy już nic, o co tu sie spierać. Jeden woli gałki takie a drugi brak ekranu albo inny wygląd.
    Wiekszość tych "historycznych zdjęć można dziś pstryknąć telefonem komórkowym i jakość będzie lepsza.
    Jakie to tak naprawdę ma znaczenie czym fotografował Bresson, Frank, Lindhberg czy ktos inny ?

No jeśli kolega jest na takim etapie to nie wiem co sądzić i zacytuję kolegę "o-ho, to na tym etapie słynnych powiedzonek fotograficznych kolega jest, kumam"
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta

Jest tez jeszcze jeden czynnik... przyzwyczajenie i posiadanie optyki kiedys kupionej. Nie powiesz mi ze dzisiaj zwykly przecietny Kowalski wezmie kredyt zeby kupic body Leica za 20.000 pln i obiektyw za kolejne 20.000 pln. Leica jest niszowa firma, owszem sa ludzie ktorzy kupia nawet za cene rezygnacji z samochodu,wakacji i czegos innego, inni ludzie kupili dawno temu optyke i co dekade zmienia body, z kolei bogaci kupia dla statusu lub bo maja taki kaprys. Jednak zeby nie wiem jak zaklinac rzeczywistoc to sa to aparaty niszowe. Mozna osiagnac podobne czy takie same efekty innymi aparatami ktore kosztuja ulamek ceny i oferuja wiecej mozliwosci. Nie musi to byc Nikon moze byc Sony, Canon czy nawet Panasonic. Kupisz Sony A7 pierwsza wersje, do tego jakas tania stalke chociazby Samyanga albo innej firmy, magiczne kolory zrobisz w PS. Ile wydasz na ten sprzet... 5% tego co na Leice ze stalka.

Jezeli zrobisz zdjecie przedstawiajace dobra tresc to mozesz je zrobic nawet telefonem... i tak zdjecie bedzie slawne i po latach kultowe. Liczy sie wartosc zdjecia a nie to czym jest zrobione. Czy myslisz ze jak sprzedam Nikona i kupie Leice to zrobie lepsze zdjecia ? Bo ja watpie... dlatego mam tani aparat.

Ja nie mowie ze Leica to sa zle aparaty. Ale nie zgadzam sie z tym zeby im oltarze stawiac i przezywac ze ktos kiedys akurat Leica zrobil takie a takie zdjecie. Jeden zrobil Leica a inny Pentaxem albo jeszcze czyms innym. Tak samo jestem przeciwny zeby stawiac oltarze innym aparatom. Przeciez to tylko narzedzia.

A nie podoba mi sie kierunek w jakim idzie Fuji wlasnie w kontekscie Pro3. (cena, ekran, tytan itp.)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Dziś aparat nie znaczy już nic, o co tu sie spierać. Jeden woli gałki takie a drugi brak ekranu albo inny wygląd.
    Wiekszość tych "historycznych zdjęć można dziś pstryknąć telefonem komórkowym i jakość będzie lepsza.
    Dokładnie ale nie dziw się jak Cię za to shejtują, bo to trafia w sedno bezsesnu bicia piany po różnych forach........
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów