Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Cool jaka optyka do d40

witam serdecznie,
    licząc na większe doświadczenie innych osób przeglądających pytania chciałbym dowiedzieć się jak wygląda sprawa optyki do nikona d40?

1. czy jest sens kupywania obiektywu stałoogniskowego 85mm f1,8 - a konkretnie czy bez problemu łapał bym ręcznie ostrość i fotografowanie nie było by katorgą w sensie wciąż nieostrych fotek?

2. czy jest możliwość dokupienia jakiejś przejściówki z bagnetu nikona na bagnet pentaks K? mam dwa obiektywy manualne z mocowaniem bagnet pentaks - K i zastanawiam się czy jest możliwe ich wykożystanie?

3. czy warto dopłacić i kupić obiektyw 55-200 z redukcją wibracji czy to jest w tym obiektywie faktycznie funkcja w którą warto zainwestować?

Domyślnie

1. jeżeli będziesz pracował nie na zupełnie otwartej przysłonie, a na 2,8 - 4 to złapiesz w strefę ostyości to co chcesz. Na 1.8 - sporo zdjęć będzie nie trafionych. Ale nie trafiaja nawet lustrzanki ze śrubokrętem.

2 - nie wiem, z linku wynika że nie.

3. warto dopłacać za VR. Ja bym jednak polecił wiele lepszeego 70-300VR. jak masz małą dziurę w ogniskowych - nie szkodzi.

4. wyszukiwarka

5. było nie kupowac d40.
    Pojawiają sie posty użytkowników piszących coś w stylu: kupiłem 2 tygodnie temu D40 i jestem zadowolony, wystarcza mi obiektyw 18-55 i 55-200. Ale to chyba jasne, że te 2 tygodnie to dla nich postęp!!! Zobaczymy, co powiedzą po półtora roku, kiedy sie będą chcieli rozwijać. Sprzedadzą ze spora stratą i kupią droższe body? Chcieli taniego oszczędnego rozwiązania - a tu sie ono okazało droższe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pojawiają sie posty użytkowników piszących coś w stylu: kupiłem 2 tygodnie temu D40 i jestem zadowolony, wystarcza mi obiektyw 18-55 i 55-200. Ale to chyba jasne, że te 2 tygodnie to dla nich postęp!!! Zobaczymy, co powiedzą po półtora roku, kiedy sie będą chcieli rozwijać. Sprzedadzą ze spora stratą i kupią droższe body? Chcieli taniego oszczędnego rozwiązania - a tu sie ono okazało droższe.
    Kupią drugą puszkę, a D40 zostanie jako zapasowa lub pójdzie w ręce żony/męża
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    5. było nie kupowac d40.
    zaraz się pojawią obrońcy D40, bankowo
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Uprawnienia umieszczania postów