Wciąż mam problemy z nauczeniem się technik obróbki z D200.
Mam plik w NEF z D200, czyli 10MB, z którego mam zrobić super-ostrego jpg-a w rozmiarze 1200x900.
I teraz pytanie - na którym poziome ostrzyć? Czy wpierw wyostrzyć na poziomie 10MB przed wejściem na PS, i potem jeszcze raz po ostatecznej zmianie rozmiaru, czy też operować okropnym mydłem jaki wychodzi bezpośrednio z D200 przez całą obróbkę, i dopiero na samym końcu wyostrzyć po zmianie rozmiaru do 1200x900 ? Jaka jest teoria na ten temat?
Powiem że odpada możliwość zmiany rozmiaru na samym początku przed obróbką. Pliki robię w ten sposób że chcę mieć główną obróbkę na oryginalnej rozdzielczości aby z niej robić potem pliki o różnych rozmiarach w różnych celach.
Z jednej strony boję się że jeśli będę operował mydłem przez cały czas i potem to mydło przeniosę na mniejszy rozmiar aby go dopiero potem wyostrzyć, to stracę sporo informacji w obszarze tego mydła jaka zginie podczas zmiany rozmiaru. Tak mi się to intuicyjnie wydaje, być może że tutaj się bardzo mylę.
Z drugiej strony boję się podwójnego ostrzenia na dwóch różnych poziomach, bo sam nie wiem czy to jest OK.
Czy spece od PS-a mogą posłużyć radą? Dzięki.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami