Mam ten model od miesiąca. Nie sądziłem, że kupię kiedykolwiek monitor Acera, a jednak.
Generalnie jestem zachwycony i za tę cenę ciężko będzie coś znaleźć sensownego. ok 2100 zł.
Myślałem nad NEC MultiSync EA245WMi-2 COLOR, Co prawda 3lata gwarancji zamiast 5, ale 4k zamiast FHD robi swoje.
Kolory świetne. Monitor kalibrowany fabrycznie, bo dołączona jest w pudle kartka z wynikiem kalibracji.
Obok stoi Eizo 2433W i komfort pracy w lightroomie kosmiczny w porównaniu z FullHD. Ostrość obrazu i ilość szczegółów jakie widać na tym monitorze to jest przepaść w stosunku do tego Eizo, który sam w sobie jest całkiem dobrym monitorem wielozadaniowym i całkiem dobrze też się sprawdza do obróbki zdjęć.
Na przeglądarkach też monitor dobrze ogarnia kolory. Nie trzeba kombinować z ręcznym włączaniem profili CMS. Co prawda musiałem to zrobić i tylko Chrome był w stanie finalnie wyświetlić dobre kolory na wszystkich moich 3 monitorach podczas jednoczesnego korzystania z tej samej przeglądarki.
Ten model ma w swojej ofercie Mastiff w sekcji Grafika i Fotografia, wiec to powinno wystarczyć za rekomendację.
Nie wiadomo tylko czy ten model udał się Acerowi przez przypadek, (nigdy bym nie pomyślał, że będę kupował monitor Acera) czy zmieniają strategię firmy i zaczynają produkować monitory dla bardziej wymagającego użytkownika.
o HDR zapomnijcie, bo to marketingowa ściema w tym modelu. Jego jasność do 350 cd/m2
Podsumowując to jest monitor bardzo dobry w tej cenie i zaryzykuję stwierdzenie, że najlepszy w tym przedziale do fotografii. Jest też model 32 calowy też 4K, ale tam już wielkość plamki nie jest tak mała, jak wiadomo, więc ostrość nie będzie aż tak powalająca jak tutaj.
Jak coś chcecie wiedzieć to piszcie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami