Podoba się
Szukaj
Podoba się
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Możesz mi powiedzieć co zrobiłeś, ze tak wyraźnie widać??
Mam obiektyw 70-300bez VR i nie mogę nigdy ostrego zrobić.
Żeby tak ładnie kratery było widać
Oczywiście, że mogę
Ja zrobiłem tak: Iso-100 (100 wystarczy, może być ewentualnie 200), F8 lub F11 ustawić najlepiej priorytet migawki (lub samemu od 1/60 do 1/500), ekspozycja na -1,7 lub -2 krok. Pomiar światła punktowy lub z uwypukleniem środka kadru. W moim przypadku na Matrixie niezaciekawie wychodziło. Statyw lub pewna ręka i to wszystko.
Powodzenia
opis w fazie przygotowań ...
bez czepialstwa ale fotografowanie księżyca przy dużych powiększeniach (takich gdzie chce sie wydzieć kratery) nie należy do łatwych z wielu powodów:
- Ciężko złapać ostrość
- Powietrze przy dużych powiększeniach faluje i efekt jest widoczny na fotografii (najlepiej jest na czas jakiś przed zrobieniem zdjecia wystawić aparat z obiektywem tak aby wyrównała sie temperatura wewnątrz obiektywu z tą na zewnątrz)
- nawet minimalne klapnięcie lutstra powoduje wyraźne poruszenie zdjęcia
Twoje zdjątko ma fajny klimat ale niestety mógł mieć miejsce efekt 1 i 2.
Takich i podobnych zdjęć jest sporo na forach astronomicznych. Tam można się sporo nauczyć jeśli Cię to wciąga.
www.astro-forum.org
www.astromaniak.pl
www.astro4u.net
Mnie też wciągnęło jakiś czas temu ale na razie mi przeszło. Robienie astro zdjęć jakkolwiek ciekawe i wciągające nie jest łatwe i kosztuje kupę kasy.
Tutaj moje zdjęcie z majowego zakrycia saturna przez księżyc. Pojedyncza klatka tylko, wiec nic nadzwyczjnego. Lepsze by wyszło gdyby nałożyć kilka klatek na siebie ale nie mam czasu sie pobawić (zrobione Nikonem D80 i obiektywem/teleskopem 1000 mm).
Wersja bez cropa o wiele lepsza.
fordclubpolska.org
Dzięki pki1234 za informację, poczytałem już wcześniej troszkę na ten temat. Jak na razie wyszło to co widać.
Widziałem dużo zdjęć księżyca i wiem, że można zrobić dużo lepsze od mojego. Trzysetka przybliża tak jak widać i niestety póki co muszę się pocieszyć taką wielkoscią księżyca jaką mam
Oczywiście Twoja fotka jest lepsza, ale jak sam wspomniałeś na szkle 1000mm. Co do ostrości to będę jeszcze próbował, nie powiedziałem ostatniego słowa w tej kwesti
Pozdrawiam odwiedzających
opis w fazie przygotowań ...
nic dodać, nic ująć
udało się![]()
Witam
Bardzo ładne zdjęcie, gratuluje. Kiedyś też takie zrobie!!
pozdrawiam
Sylwek
Skontaktuj się z nami