DxO fajny program do wołania RAW, osobiście mam tylko dwie uwagi. Dopiero niedawno można używać (chyba się nie mylę) w tym programie korekt lokalnych i nie są tak intuicyjne (mz.) jak w LR.
Druga rzecz, chyba dalej nie poprawiona (znów moim zdaniem) to panel/sekcja HSL (dość często z tego korzystam w LR), gdzie na wybrany kolor można wpływać pod względem jego odcienia, nasycenia i jasności.
W DxO przyciemniając wybrany kolor (suwak Lightness), jednocześnie zmniejsza się jego nasycenie, co nie powinno mieć miejsca.
Przykładowo z ostatnich RAWek tu na forum:
"oryginał" z DxO:
i po zmniejszeniu jasności koloru niebieskiego (powinien być tylko ciemniejszy mz.)
niestety dużo straciło nasycenie tego koloru (jasność pozostała podobna), chociaż suwak Saturation nie był ruszony. W Lightroom działa to znacznie lepiej. Wiem niby można to obejść (był dawany nawet przykład na forum), ale suwak powinien działać tak jak jest opisany.
O katalogowaniu zdjęć (moduł Library) nie wspomnę, tu LR chyba nie ma jeszcze konkurenta.
PS.
Duży plus dla DxO to korekcje obiektywów, tu chyba nie ma konkurenta.
Chwalone jest też odszumianie (możliwe, że lepsze), ale ja jakoś nie dostrzegłem większej różnicy pomiędzy DxO i LR.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami