Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: DXO PhotoLab2?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Od kilku miesięcy używam DXO PhotoLab2 i jestem zadowolony ze wszystkiego poza JPGiem. ...
    Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    ...Niezmiennie od wersji 9 używam DXO. ...
    DxO fajny program do wołania RAW, osobiście mam tylko dwie uwagi. Dopiero niedawno można używać (chyba się nie mylę) w tym programie korekt lokalnych i nie są tak intuicyjne (mz.) jak w LR.
    Druga rzecz, chyba dalej nie poprawiona (znów moim zdaniem) to panel/sekcja HSL (dość często z tego korzystam w LR), gdzie na wybrany kolor można wpływać pod względem jego odcienia, nasycenia i jasności.

W DxO przyciemniając wybrany kolor (suwak Lightness), jednocześnie zmniejsza się jego nasycenie, co nie powinno mieć miejsca.
    Przykładowo z ostatnich RAWek tu na forum:
    "oryginał" z DxO:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oryginał.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	258,5 KB
ID:	30947

i po zmniejszeniu jasności koloru niebieskiego (powinien być tylko ciemniejszy mz.)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jasnośc DxO.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	257,3 KB
ID:	30948

niestety dużo straciło nasycenie tego koloru (jasność pozostała podobna), chociaż suwak Saturation nie był ruszony. W Lightroom działa to znacznie lepiej. Wiem niby można to obejść (był dawany nawet przykład na forum), ale suwak powinien działać tak jak jest opisany.
    O katalogowaniu zdjęć (moduł Library) nie wspomnę, tu LR chyba nie ma jeszcze konkurenta.

PS.
    Duży plus dla DxO to korekcje obiektywów, tu chyba nie ma konkurenta.
    Chwalone jest też odszumianie (możliwe, że lepsze), ale ja jakoś nie dostrzegłem większej różnicy pomiędzy DxO i LR.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 20-09-2019 o 16:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Chwalone jest też odszumianie (możliwe, że lepsze), ale ja jakoś nie dostrzegłem większej różnicy pomiędzy DxO i LR.
    Kiedyś porównałem sobie odszumianie DXO 8 i 9 do LR (chyba 6.1). Wyszło mi, że przewaga Optics Pro (tak się wtedy nazywał produkt DXO) była wyraźna w cieniach przy wysokich czułościach, nawet bez stosowania zaawansowanego odszumiania PRIME. A po włączeniu PRIME... określenie "przepaść" nie wydaje mi się przesadne.
    Ale prawdą jest, że to było ze 3 lata temu. Może teraz LR wykonał jakieś kroki milowe w tym zakresie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Kiedyś porównałem sobie odszumianie DXO 8 i 9 do LR (chyba 6.1). Wyszło mi, że przewaga Optics Pro (tak się wtedy nazywał produkt DXO) była wyraźna w cieniach przy wysokich czułościach, nawet bez stosowania zaawansowanego odszumiania PRIME. A po włączeniu PRIME... określenie "przepaść" nie wydaje mi się przesadne.
    Ale prawdą jest, że to było ze 3 lata temu. Może teraz LR wykonał jakieś kroki milowe w tym zakresie?
    Pewnie masz rację, aż tak dogłębnie nie analizowałem (nie porównywałem). Miałem wersję DxO Optics Pro bodajże 8 (udostępnianą także za free) z opcją odzumiania PRIME. Może akurat te RAWy, które odszumiałem nie wymagały lepszych algorytmów i LR4 mi wystarczał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    [U]Miałem wersję DxO Optics Pro bodajże 8 (udostępnianą także za free) z opcją odzumiania PRIME.
    "Since its first appearance in DxO OpticsPro 9, DxO PRIME noise reduction has continued to evolve in both effectiveness and speed."
    FF (Fuji + Fuji)

Uprawnienia umieszczania postów