Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pysson Zobacz posta
    To przeanalizuj jeszcze ile z dotychczasowych zdjęć zrobiłeś z czasami dłuższymi niż 1/125 s.
    D810 ma z tym problem, jeśli nie zdecydujesz się na statyw.
    Nie bardzo rozumiem, dlaczego dłuższy czas naświetlania miałby dać mi gorszy efekt? Dużo zależy od szkła jakie jest akurat w użyciu, ale często korzystam z czasów dłuższych niż 1/30s

Owszem, D810 da Ci lepszy obraz w określonych sytuacjach (landszaft, portret), ale trzeba poświęcić na to trochę czasu.
    Robiąc 7k zdjeć /tydzień raczej go nie masz.
    Robię zdjęcia w biegu, ale nie tylko. Zakładam, że puszka wymusi na mnie edukację.. nie chcę 'małpki', która robi wszystko za mnie. W tym segmencie myślę, że podobną ilość wysiłku trzeba włożyć w zrobienie dobrego zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Chyba za mocno sugerujesz się jakimiś danymi z testów matryc itp, realia są troszkę inne, bardziej bym się martwił jak szybko zniechęci cie cała reszta w D810 niż przeglądanie pikseli w 1:1 w doszukiwaniu się wyższości nad np D750.
    Co mnie może zniechęcić w D810, czego nie oświadczę w D750? im więcej możliwości tym ... więcej możliwości, nawet jeśli miałbym użyć ich raz do roku Przy fotografowaniu zwierzyny, nie zawsze jestem odpowiednio blisko celu, dlatego w postprodukcji chcę wyciągnąć ze zdjęcia maksimum szczegółów. Stąd mój pierwszy wybór pada na D810.
    Ostatnio edytowane przez marcin6 ; 10-09-2019 o 13:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin6 Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem, dlaczego dłuższy czas naświetlania miałby dać mi gorszy efekt? Dużo zależy od szkła jakie jest akurat w użyciu, ale często korzystam z czasów dłuższych niż 1/30s
    36-Mpixelowa matryca + stary mechanizm podnoszenia lustra powoduje, że do uzyskania ostrych zdjęć będziesz używał funkcji wstępnego podnoszenia lustra i elektronicznej migawki.

Robię zdjęcia w biegu, ale nie tylko. Zakładam, że puszka wymusi na mnie edukację.. nie chcę 'małpki', która robi wszystko za mnie. W tym segmencie myślę, że podobną ilość wysiłku trzeba włożyć w zrobienie dobrego zdjęcia.

Kup Z6.
    To chyba najlepszy wybór dla Ciebie, o ile nie potrzebujesz pionowego gripa.

Domyślnie

Co mnie może zniechęcić w D810, czego nie oświadczę w D750? im więcej możliwości tym ... więcej możliwości, nawet jeśli miałbym użyć ich raz do roku Przy fotografowaniu zwierzyny, nie zawsze jestem odpowiednio blisko celu, dlatego w postprodukcji chcę wyciągnąć ze zdjęcia maksimum szczegółów. Stąd mój pierwszy wybór pada na D810.
    https://kenrockwell.com/nikon/compar...10-vs-d750.htm

Tu masz w sumie proste porownanie. Ja dostrzegam potencjal w mozliwosciach cropowania, ale w praniu to pewnie bardziej dotyczy druku niz weba, wiec moze byc odwrotnie - bedziesz sie irytowal wielkimi plikami :P

Dodac jeszcze stosowanie krotszych czasow to robi sie juz dziwnie. Wiec kierunek d750 / z6 nabiera sensu.
    Ostatnio edytowane przez bomkallo ; 10-09-2019 o 14:30

Domyślnie

Czyli na pytanie czy co wybrać D810 czy Z6? Odpowiedź brzmi D750 ) (Z6 odpada ze względu na cenę pamięci / obiektywów)
    O ile nie zostanę zbombardowany słusznymi argumentami za 810tką, to pójdę tańszą drogą i dokupię szkła, które stoją w kolejce od dłuższego czasu.

Domyślnie

W twoim przypadku rozważył bym raczej D7500 niż pełną klatkę, sam przesiadłem się z D7100 właśnie na D7500 i byłem mega zadowolony.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Domyślnie

D750 to ostateczny wybór. Jeden DX w rodzinie wystarczy

Domyślnie

Uzywka czy nowka?

Domyślnie

Nówka, właśnie zamówiona

Domyślnie

Niecierpliwy jestes :P

J1
    Gość

Domyślnie

Nówka, właśnie zamówiona
    Bedzie Pan zadowolony. D750 to fajny aparat.

Aczkolwiek dzisiaj korzystniej jest kupic D750 z drugiej reki. Chyba ze planujesz trzymac go przez wiele lat.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni