Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie [relacja] Wąwóz Homole

Cześć,przedstawiam kilkanaście zdjęć z krótkiego wypadu do wąwozu Homole.
    Wąwóz Homole znajduje się w Małych Pieninach, w pobliżu Szczawnicy w województwie Małopolskim.Będąc już w Szczawnicy kierujemy się do Jaworek, z przystanku PKS w centrum wsi
    wracamy się około 400 metrów w kierunku Szczawnicy do wylotu wąwozu.
    1

Płynący dnem potok Kamionka wyżłobił w wapiennym podłożu
    fantastyczne i strome ściany skalne,dochodzące do 120 m wysokości.
    Możemy tu podziwiać wyjątkową naskalną roślinność.
    2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Jest tu jeszcze wiele różnych ciekawych gatunków roślin, zwierząt i robali ,
    niektóre z nich bardzo rzadko występujących.
    Po dojściu do końca wąwozu możemy się wrócić tą samą drogą lub koło bacówek do Jaworek.
    Proponuje bacówki,wystarczy podejść jeszcze kawałek w kierunku wysokiej i skręcić w lewo.
    Wszystko jest ładnie oznakowane.

21

22

Można też nawiązać nowe kontakty.

23

24

25

I to już zejście do Jaworek

Proponuje zabrać (jak kto ma na stanie), jakieś szerokie szkiełko z szarą połówką i polara
    oraz coś do robali i ptaszków.Mam nadzieję że nie zanudziłem was ilością i jakością fotek.
    Do zobaczenia na szlaku.
    Ostatnio edytowane przez gacek ; 02-07-2007 o 12:24

Domyślnie

No i pięknie.
    Można także po wyjściu z Homoli na Wysokie Skałki skręcić w prawo i szlakiem granicznym dojść do Szczawnicy. Piękny, urozmaicony widokami spacer. Samo zejście z grani do Szczawnicy można pominąć - PKL proponuje kolejkę z Palenicy

Domyślnie

A można,można tymbardziej że Wysokie Skałki to całkiem przyzwoity punkt widokowy.Wogóle szlak graniczny jest ok,można też pójść nim w kierunku obidzy i zejść do Jaworek przez rezerwat Białej Wody.To jakby ktoś zostawił auto w Jaworkach i miał ochotę na nieco dłuższy spacer.

Domyślnie

No pewnie że pozwole i to jeszcze taaakie foty.Do wąwozu jeszcze się wybieram na "urdziki",może będe miał do tego czasu lepsze szkiełko i więcej umięjętności.Pozdrawiam.

Domyślnie

Jak ktoś chce może wrzucać foty nie mam nic przeciwko,byle dotyczyło rejonu Homoli.

Domyślnie

a gdzie cudna baza noclegowa namiotowa pod wysoką?? Spędziłam tam 3 tygodnie, moje ukochane góry
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Fajne,odżyły wspomnienia a na górze tam gdzie jest ta knajpka jest jeszcze ten osioł co włazi do knajpki ?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta
    a gdzie cudna baza noclegowa namiotowa pod wysoką?? Spędziłam tam 3 tygodnie, moje ukochane góry
    Ha, baza fajna Z łodzkich SKPBpwych chyba najlepsza, na pewno lepsza niż w Złockiem.
    Ale najważniejsza rzecz w okolicy MZ:

MUZYCZNA OWCZARNIA
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Uprawnienia umieszczania postów