No patrz cz4rnuchu drogi, tak zamieszałeś, że usnąć nie mogę.
Ale od początku, znaczy od końca:

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
Mój kuzyn ma firmę, która robi w stanie NY instalacje elektryczne. Ponoć właściciele czynszówek gdzie te instalacje nie są w najlepszym stanie panicznie boją się pralek.
Chyba te przepisy są naprawdę porąbane i ludzie po prostu wolą dać sobie spokój.

Nie Ty jeden przerabiałeś temat pralni Z mojego punktu widzenia jest to opcja tańsza. Przede wszystkim nie musisz kupować pralki.
No to policzmy tak z grubsza. Pralka firmowa około 1 tysi baksów, powinna starczyć na 10 lat, bo to nie jakiś Bosch, czy inna niemcownia na rok gwarancji. Pranie w laundromacie plus suszenie, teraz chyba coś koło $3.75. Jedno pranie w ciągu dnia pasowałyby zrobić, więc rocznie już jest koło tysiaka, upss... Dodać prąd, wodę, gaz, ale to akurat jest tanie, bo to nie Polska. Czyli za 2-3 lata pralka z suszarką się zwraca.

Do pralni samoobsługowej lub miejsc gdzie wykonuje się usługę prania nie jesteś przywiązany, bo w tym czasie możesz załatwić jakieś sprawy np zakupy
Nie możesz. Za mało czasu. Pranie trwa 30-35 min, suszenie około 40 min, więc te 40 min za mało, żeby wybrać się na zakupy, gdy następny klient pralni już czyha na Twoje miejsce. Mówię o realiach w NYC.

w tym drugim przypadku po prostu w wygodnym dla siebie czasie odbierasz pachnące i wyprasowane.
Nie sądzę, by była to codzienna, ekonomiczna opcja. Poza tym po zwykłym suszeniu prasowanie jest zbędne.

Pranie robisz rzadziej, bo pojemność takiej pralki jest większa. Przez to też jest bardziej oszczędna.
Są pralki typowe, duże i bardzo duże. Ceny adekwatne. Ale chyba nikt nie kisi brudów miesiąc, żeby skorzystać z tej największej.

U mnie pranie w trybie oszczędnym to 3 i pół godziny i na tyle jestem uziemiony.
Nic nie poradzę, trza kupić szybszą pralkę.

Piszesz o rodzinie, ale w Polsce single i pary bezdzietne również muszą kupować pralki.
Pisałem o tym, że w międzyczasie można zająć się dziećmi.
Pary bezdzietne mogą zająć się sobą. Single też.

Uff, ale się napracowałem... Idę spać, dobranoc.

- - - - kolejny post - - - - - -

Skoro tyle o praniu było, wirowaniu, to może to będzie w temacie?

147.
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1180336a.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	601,5 KB
ID:	32954