Close

Strona 143 z 146 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 421 do 1 430 z 1451

Wątek: Trucks

Domyślnie

W temacie polecam film Michaela Moore`a "Zabawy z bronią" z 2002. Po obejrzeniu można trochę lepiej zrozumieć podejście Amerykanów do broni. Jakie są historyczne, socjologiczne, kulturowe przyczyny takiej ilości zabójstw z użyciem broni palnej w USA.
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    W temacie polecam film Michaela Moore`a "Zabawy z bronią" z 2002...
    Film jest dobry (późniejsza twórczość MM, szczególnie te ostatnie zbuki, już nieco odstaje), ale czy w pełni opisuje stan rzeczywisty to mam wątpliwości. Moore nie jest obiektywnym filmowcem co widać w każdym jego filmie (oraz programie tv o tytule The Awful Truth). Zresztą sam tego nie kryje. To świetna rozrywka, która piętnuje różne debilizmy, ale to tylko jedna strona medalu.

Domyślnie

A ja pomyślałem o Ligo oglądając wczoraj Taksówkarza. Zerknąłem z ciekawości w google i stad moj post.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Polacy są bodaj najbardziej rozbrojonym narodem w Europie, ciekawe dlaczego?
    Nie mówię, że ma być jak Stanach, ale daleko nie szukać - Szwajcaria to wzór.
    Powinno być choćby jak w Niemczech, Czechach, czy... Rosji.

A poza tym dzięki za linka, nie znałem.

Domyślnie

Ja mam specyficzny krąg znajomych, ale de facto kto chce mieć broń, to ma.
    Pewnie spokojnie mogę zrobić party na kilkanaście AR-15
    Ja jakiś czas temu oddałem zezwolenie i złom.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Warszawa to Warszawa, na prowincji to bardziej czarnoprochowce.

Mnie się marzy taka zwyczajność broni w Polsce i jednocześnie odbudowanie kultury obchodzenia się z nią, zatraconej po 1945 roku, a powszechnej wcześniej.

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo przecież nóż w kuchni każdy ma, a to wcale nie jest mniej niebezpieczne od gnata.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Mnie się marzy taka zwyczajność broni w Polsce i jednocześnie odbudowanie kultury obchodzenia się z nią, zatraconej po 1945 roku, a powszechnej wcześniej.
    Możliwe, że po prostu jesteś w mniejszości. Takie sondaże przeprowadzał m.in. CBOS, sobie wyguglowałem, i wynika z nich, że ponad 80% Polaków nie chce liberalizacji prawa w tej materii i zaledwie co dziesiąty ankietowany ma zbliżoną wizję do twojej. Poza tym każdy zdrowy na umyśle człowiek, bez uzależnień i nie przejawiający agresji może wystąpić w Polsce o zezwolenie na posiadanie broni. Potwierdzi to chyba Kojocisko? Po prostu chętnych nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Bo przecież nóż w kuchni każdy ma, a to wcale nie jest mniej niebezpieczne od gnata.
    Wbrew pozorom argument z nożem może działać na korzyść przeciwników liberalizacji prawa dostępu do broni palnej. Takie przepisy istnieją np. w GB gdzie noża nie kupisz jeśli nie masz skończonych 18 lat i nie możesz z nożem lub innym ostrym narzędziem o określonej długości ostrza poruszać się w przestrzeni publicznej. Te przepisy funkcjonują już od jakiegoś czasu, pilotażowo wprowadzono je w Szkocji, w Glasgow i przez ten czas ilość przestępstw z użyciem niebezpiecznego narzędzia, jak czytam, spadła o blisko 80%.

A co do modelu szwajcarskiego to ja myślę, że nie da się tu stosować prostych kalek. Wiele zależy od samego społeczeństwa i innych uwarunkowań. W Szwajcarii wielu ludzi ma w domu broń i strzelanin nie ma, ale to bardzo zdyscyplinowane społeczeństwo. Poza tym dobrze przeszkolone. Bo Szwajcaria prawie nie ma armii więc ludzi szkoli się tam na wypadek wojny. Tak tam skonstruowane są przepisy. Nam mięsa armatniego nie brakuje. W Kanadzie też jest powszechny dostęp do broni palnej a statystycznie morderstw z użyciem pukawki mają wielokrotnie mniej niż USA. Co kraj to obyczaj. Tyle, że u nas gorąca krew więc chyba bliżej nam pod tym względem to Amerykanów niż Szwajcarów. U nas mało kto kupuje bejsbola żeby sobie pograć w "palanta" i jeśli wzorem niektórych stanów moglibyśmy sobie kupić w Biedrze lufę jak w Walmarcie (oczywiście dramatyzuję na potrzeby wywodu) to źle by się to dla nas skończyło.

Domyślnie

Procedura zakupu broni jest na tyle długa, że kupują ci, którym zależy. Ale jak ktoś chce, to są to krótkie miesiące. Zresztą strzelanie w Polsce staje się coraz bardziej popularne (ofkoz nie jest to tanie hobby). Ale i strzelanie bojowe i IPSC (strzelanie dynamiczne) to kawał rynku i biznesu.
    W tej chwili to nawet FB Radom sponsoruje strzelców sportowych promując swoje wyroby na lokalnym rynku cywilnym. Z mojego punktu widzenia - sytuacja jest +/- optymalna. Szwajcarami nie jesteśmy, strzelanin nie mamy, a jak ktoś ma zajawkę, to ją zrealizuje.
    Nawet kilku mi znanych instruktorów sił specjalnych z którymi czasem fikam, w zasadzie nigdy nie nosi broni. To czasem problem emerytowanych operatorów (którzy mają pewne przywileje), którym się wydaje, że świat będzie chciał się na nich zemścić.
    A w domu - 30kg angielski łuk wydaje mi się wystarczająco śmiercionośną bronią . Zwłaszcza, że łuk nie musi być w sejfie.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Niektórzy myślą, że kiedy noszą broń przy sobie, to świat jest bezpieczniejszy. Trochę się boje takich ludzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Możliwe, że po prostu jesteś w mniejszości.
    Możliwe, jednak uważam, że w naszych warunkach geopolitycznych całe społeczeństwo powinno być obeznane z bronią i kultura posługiwania się nią powinna być utrzymywana. Dokładnie tak samo, jak w Szwajcarii i Izraelu, a pewnie jakieś inne kraje jeszcze by się znalazły. I chyba nikt nie powie, że głupio robią?

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    A w domu - 30kg angielski łuk wydaje mi się wystarczająco śmiercionośną bronią .
    Łuki są dozwolone, ale kusz Polakom zabroniono, a na przykład Czesi mogą.

Tak, droga jest długa, dodałbym jeszcze, że uciążliwa i kosztowna, nie wspominając o przymusowych dodatkach, jak właśnie sejf.
    Ale tu widać nasze różne podejście do tematu, bo dla mnie broń z wyjątkiem wojskowej i myśliwskiej nie służy do zabijania, tylko do odstraszania i odpierania potencjalnego ataku. Więc najlepiej, kiedy sobie po prostu jest i siedzi w kaburze.

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Niektórzy myślą, że kiedy noszą broń przy sobie, to świat jest bezpieczniejszy. Trochę się boje takich ludzi.
    Eee tam, jestem całkowicie niegroźny.
    To wszystko jest demonizowane już od czasu, kiedy okupant jeden i drugi zakazał.

Ja akurat nie mam z tym problemu, bo większość życia spędziłem w otoczeniu broni i jest to dla mnie oczywistością. Ale rozumiem podejście tych, którym cały czas wtłaczano do głowy, że to coś złego. Broń sama nikomu krzywdy nie robi.

Tymczasem z grubej rury:

503.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1450444a.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	499,7 KB
ID:	60056
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 05-02-2022 o 22:32

Strona 143 z 146 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów