Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie ostrzenie przy lampie

Problem wygląda tak
    Ostrzone było na pierwszy plan (pan młody) ale w ostatecznym rozrachunku ostrość została ustawiona na księdza. Reasumując przy pracy z lampą błyskową aparat w wielu wypadkach ma tendencje do ostrzenia na drugi plan. Problem również jest na szerokim kącie gdzie trudno wogóle doszukać się tej ostrości.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2005 ]
    Lampa SB600 i kit.

Domyślnie

Heh, ale jaja.
    Chyba mam to samo.
    W sumie jak siegnac pamiecia to problemy z ostrzeniem mozna czasowo powiazac z zakupem lampy choc do tej pory o bledne ustawienia raczej posadzalem siebie

Tylko, ze nie wiem czy ostrzysz na automacie czy wybierakiem zmieniasz pola?
    Bo ja zawsze wybieram sam pole ostrzenia i tutaj raczej AF musi dobrze ustawic...
    Juz sam nie wiem, ale ostatnio kilka fot zawsze jest zepsutych...
    Mam SB-800...

Domyślnie

Próbowałem na Single Area, Dynamic Area i Closest Subject i ciągle jest ten sam problem. Nie wiem czy to wina lampy, aparatu a może obiektywu…
    Wygląda to trochę jak BF ale raczej on działa w kwestii kilku mm a tu często w grę wchodzą metry.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2005 ]
    Na załączonej focie widać kombinację flesz i 18mm.
    Ostrość była ustawiona na czerwone logo Liptona a została złapana na DVD'ka z tyłu.

Domyślnie

No nie wiem, ja zawsze sam wybieram pole AF i w sumie zaczynam dopuszczac do siebie mozliwosc nieprawidlowego ustawienia ostrosci przez automat...

Niech ktos jeszcze sie wypowie

Widze, ze robisz testy... U mnie to problem sporadyczny. 2,3 foty na karte wiec to moze i moja pomylka...

Oszczędny w słowach Awatar Kenobi
    Miasto
    prawie Wawcia

Domyślnie

Tez mam podobny problem. Czesto w zestawie SB-600 + kit ostrosc jest ustawiana gdzies na drugi plan. Prawie zawsze korzystam z centralnego punktu AF (i przekadrowania),
    D90+kit 18-105 | Nikkor 70-210 | Nikkor 50 1.8 D | SB-600 | + różne pierdółki

Domyślnie

Identyczny problem miałam ze swoim D100 + kit pożyczony od D70 + moja niezawodna dotąd lampa sb-80dx. Wydawało mi się to niewiarygodne, a jednak. I to nie 2-3 zdjęcia, ale 99% zdjęć. To wygląda tak, jakby aparat ustawiał ostrość nie zadanym, a losowo wybranym polem AF (ale na pewno nie wybranym przez focącego). Co to, kurczę, ma znaczyć???

Domyślnie

a da sie to w D70 uaktywnic tylko srodkowe pole AF i tryb pojedynczego nastawiania ostrosci (bez sledzenia)?

mozesz ew. inny eksperyment sprobowac. przejdz na reczna ostrosc i przy wspomaganiu lampy krec az potwierdzi ostrosc. jest dobrze czy to samo?

Domyślnie

Aż z ciekawości zrobiłem mały test, wykonałem kilkanaście zdjęć z lampą ustawiając różne pola AF (poza cebtralnym) i za każdym razem miałem ostro tam, gdzie być powinno, np.:

Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Miałem ten sam problem.
    Tylko moje zdjęcia były jeszcze mniej ostre bo robione z większej odległości, przy słabszym oświetleniu.
    Już tak nie mam. Wróciłem do starszego softu.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

Kacper,

1. Kasiadz zawsze wyjdzie pierwszy
    2. Moze masz wlaczony AF assist?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów