Oooo, widzę, że się porządnie przygotowałeś do M42
No mi wystarczy tylko redukcja + 3 pierścienie + obiektyw Helios'a.
Niczego więcej nie potrzebuję...
Życzę udanych łowów i czekamy na rezultaty![]()
Szukaj
Oooo, widzę, że się porządnie przygotowałeś do M42
No mi wystarczy tylko redukcja + 3 pierścienie + obiektyw Helios'a.
Niczego więcej nie potrzebuję...
Życzę udanych łowów i czekamy na rezultaty![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
No to ja czekam na Twoje zdjecia z Jupiterem 85mm..Bo sam sie do niego przymierzam, ale denerwuje mnie kwestia ostrzenia nieskonczonosci, ktorej nie ma.Zamieszczone przez Huba
A z tymi soczewkami to wiadomo.....jakosc sie pogarsza.
Pozdr
Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8
No ja też czekam na testy Jupiterka. Zastanawiałem się nad 135mm, ale zobacze jak to będzie wyglądać na Jupiterze...
Ciekawe rzeczy, ludziska, piszecie. Ja po moim 20-letnim Zenicie TTL mam z 8 obiektywów, ruskie i NRD-owskie. Trzeba będzie chyba poeksperymentować, bardzo mnie zachęciliście.
Tadek, naprawdę warto - trochę na początku ciężko jest się przyzwyczaić do braku pomiaru światła i AF, ale rezultaty po jakimś czasię rekompensują straty![]()
Sado-macho! Jak M42 to nie Nikon a Pentak lub Canon ...
Dziwia, mnie te wasze achy i ochy o M42 i "pomiarze na histogram" ... ale ja sie nie znam.
Do tego dodam, ze pseudomatowka w D70, D50, D100 nijak nie nadaje sie do recznego ostrzenia (g... widac). Ale jak ktos sie przesiadl z Zenita czy z cyfrowej malpy z EVF to sie nie dziwie, ze mu jest jasno.
Sonar 135 super ALE po zapieciu przejsciowki z ukladem optycznym robi sie totalnym low-endem ... lepiej poszukac szkiel z serii E albo pozdradzieckich od Kieva 19 (formowo bagnet F).
Co do swiatlomierza to tez przesadzacie, bo za 30 zl mozna kupic Swierdlowska 4 a dobre wypelninie przestrzeni miedzyusznej i ten Swierdlowsk a matryce z kazdego apratu mozna wsadzic miedzy bajki.
racja aALL - troche to wbrew tutejszemu estabilishmentowi ale Nikon wsrod wszystkich producentow dSLR korzystających z klasycznego systemu rzuca najwieksze kloce na drodze fotografowi chcacemu wykorzystywac stare M42... Canon, Pentax, Minolta - you name it! Wszystkie firmy zadbały o wspolprace (szczegolne brawa dla Pentaxa) a Nikuś... oj sie nie postarał w tej kwestii...
oczywiscie ze mozna uzywac i to z niezlymi efektami ale trzeba duzo eksperymentowac
Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
D750+Z5+Zfc
Skontaktuj się z nami