Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar romano
    Miasto
    Opole / Katowice

Domyślnie Obawa przed zakupem fish-eye'a

Witam!

Chciałbym kupić sobie fish-eye'a i mam dwie opcje do wyboru:
    -Peleng 8mm
    -ZENITAR 16 mm

Mam nikona D70s i czytałem, że w niektórych modelach nowych lustrzanek, lustro jest na tyle duże, że podczas robienia zdjęcia może uderzyć w obiektyw. Na ile to jest prawda i jak to się ma podczas używania konwertera nikon/M42?

Jeśli ktoś testował oba szkła, to który wypadł lepiej? Jest sens inwestować w Pelenga?

Jaki konwerter nikon/M42 powinienem kupić - z soczewką czy bez?

Dzięki, pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez romano ; 23-06-2007 o 10:19

Domyślnie

tutaj fotke zrobiłem Pelengiem http://www.digart.pl/praca/796856/Nosepick.html , jeszcze będą tam 4 fotki chyba rybim. Zenitarem nie robiłem, ale wiem że peleng ma straszną winiete
    www.kali.ownlog.com | usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

przede wszystkim zenitar podpiety pod aparat z 1.5x cropem nie bedzie dzialac jak rybie oko tylko jak szeroki kat bez korekty dystorsji. Dodatkowo ma jakies dziwne problemy z ostrzeniem - na niektorych zdjeciach bedziesz mogl zauwazyc plamy z nieostrym obszarem.

Domyślnie

OIMW do pelenga/zenitara nie trzeba przejściówki, tylko należy zamocować radziecki bagnet nikona (taki jak do taira/mto itp itd).

Pozdrawiam
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barjab Zobacz posta
    OIMW do pelenga/zenitara nie trzeba przejściówki, tylko należy zamocować radziecki bagnet nikona (taki jak do taira/mto itp itd).

Pozdrawiam
    Też nie mam pewności w tej kwestii, ale chyba nie jest to takie proste. Owszem są wersje tych obiektywów z mocowaniem do Nikona, ale to raczej inne rozwiązanie niż tez znane z Tiara czy MTO. Sądzę, że inny bagnet w Zenitarach jest montowany już w fabryce, bo przecież tam z tyłu obiektywu przychodzą jeszcze jakieś filtry...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Pelenga można kupić z bagnetem do nikona, nawet producent o tym pisze. Mój brat w przyszłym tygodniu będzie na Białorusi, zobaczymy ile tam te szkła kosztują, bo 890zł na alledrogo to spore przegięcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    przede wszystkim zenitar podpiety pod aparat z 1.5x cropem nie bedzie dzialac jak rybie oko tylko jak szeroki kat bez korekty dystorsji. Dodatkowo ma jakies dziwne problemy z ostrzeniem - na niektorych zdjeciach bedziesz mogl zauwazyc plamy z nieostrym obszarem.
    Calkiem sie z Toba nie zgadzam: jakie "plamy"? Imho rybie oko zawsze dziala jak rybie oko.... W moich postach znajdziesz test real S vs Z.

Domyślnie

Tomett: Rybie oko to szklo bez skorygowanej dystorsji i kacie widzenia 180st po przekatnej powierzchni rejestrujacej. Jak cos jest rybim okiem dla klatki 24x36 (analog 35mm) to juz nie jest rybim okiem dla mniejszej powierzchni rejestrujacej (matryca w formacie DX), poniewaz kat widzenia juz nie bedzie 180st.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Tomett: Rybie oko to szklo bez skorygowanej dystorsji i kacie widzenia 180st po przekatnej powierzchni rejestrujacej. Jak cos jest rybim okiem dla klatki 24x36 (analog 35mm) to juz nie jest rybim okiem dla mniejszej powierzchni rejestrujacej (matryca w formacie DX), poniewaz kat widzenia juz nie bedzie 180st.
    Po pierwsze:
    Nie po przekątnej powierzchni rejestrującej, ale po przekątnej REJESTROWANEGO OBRAZU. 180 stopni to kąt półpełny jak niby to chcesz umieścić na "powierzchni rejestrującej"??? Innymi słowy, dla tego obiektywu, rejestrowany obraz o kącie widzenia 180 stopni jest przez układ optyczny obiektywu rzutowany na powierzchnię 24mmx36mm. To prawda, że format APC jest mniejszy i zarejestruje tylko wycinek tej powierzchni, to znaczy nie zarejestruje tych 180 stopni "oferowanych" przez obiektyw, ale to nie zmienia niczym faktu, że obiektyw ma do "zaoferowania" właśnie te 180 stopni, bo właśnie taki ma KĄT WIDZENIA. Cały czas czytam na forum rewelacje na temat "kątów widzenia". Jest to pojęcie, sam już nie wiem czy bardziej nadużywane czy niezrozumiałe. Już sama nazwa dużo mówi: KĄT WIDZENIA, czyli kąt pod jakim obiektyw "widzi". I takie było pierwotne rozumienie tego pojęcia. A tutaj cały czas czytam o jakimś kącie widzenia, który się odnosi do obrazu rzutowanego przez obiektyw na powierzchnię rejestrującą.

Po drugie:
    Rybie oko wcale nie musi mieć 180 stopni. Cytuję za Wiki "In photography, a fisheye lens is a wide-angle lens that takes in an extremely wide, hemispherical image."
    The name of the game is to fill the frame.

Oszczędny w słowach Awatar romano
    Miasto
    Opole / Katowice

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc :]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów