Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 145

Wątek: Zakup d750

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    D600/D610 jest tak bardzo w obrazku podobny do D750 że nie wiem jak można dostrzegać różnice, jakieś wyostrzanie raw czy blurowanie to wyssane z palca historie, jakby to faktycznie miało miejsce to na forum byłyby gorące tematy o tym ponieważ wielu posiada/posiadało oba body często jednocześnie, do tego jakby takie cyrki były w tym aparacie to i testy na wielu portalach o tym by trąbiły.
    To forum nie jest wyrocznią i nadal funkcjonują tu żelazne tematy tabu, takie jak np. zarządzanie barwą.

To, że ktoś nie widzi różnic między obrazkiem z D610 i D750, jeszcze o niczym nie świadczy, a co najwyżej dokumentuje fakt, że każdy inaczej postrzega rzeczywistość.

Dla jednego piękny jest obrazek generowany przez 10 Mpxowy sensor CCD, a kto inny kręci nosem na obraz wygenerowany przez GFX 100.
    Wszyscy pięknie się różnimy i niech już tak pozostanie.

Natomiast w każdym przypadku naganna jest zbyt duża ingerencja oprogramowania aparatu w negatyw cyfrowy i to na ustawieniach zerowych, bo to ogranicza możliwości edycyjne i wprowadza jak widać zamieszanie.

PS. Przykład z portalu dpreview:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...09207489099767

Te same warunki fotografowania, ten sam obiektyw.

Na tym z kolei przykładzie widać, jak jest wyżarty jotpeg, przez manipulacje na obrazku:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...09207489099767
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 11-07-2019 o 02:56
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Dla mnie te przykłady nie świadczą o ingerencji odszumiania w rawy, tylko właśnie o innym filtrze AA na matrycy, co objawia się większym detalem w D750. Dokładnie tak samo wyglądają różnice między D7000, a D7100 w DXie. Mam z D610 zdjęcia na iso 2500-4000 i na rawach absolutnie nie widać, żeby coś próbowało je odszumiać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    ...Dokładnie tak samo wyglądają różnice między D7000, a D7100 w DXie...
    To jednak jest inna sytuacja, bo D7000 ma zaledwie 16mpx przy 24 D7100 a D750 i D610 mają taką samą rozdzielczość matrycy.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    To forum nie jest wyrocznią i nadal funkcjonują tu żelazne tematy tabu, takie jak np. zarządzanie barwą.
    Możesz rozwinąć o co chodzi ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Dla mnie te przykłady nie świadczą o ingerencji odszumiania w rawy, tylko właśnie o innym filtrze AA na matrycy, co objawia się większym detalem w D750. Dokładnie tak samo wyglądają różnice między D7000, a D7100 w DXie. Mam z D610 zdjęcia na iso 2500-4000 i na rawach absolutnie nie widać, żeby coś próbowało je odszumiać...
    Zupełnie inne wnioski płyną z przebadania obrazków z D610 imatestem.
    Można też zapoznać się z ustaleniami na ten temat zespołu redakcyjnego optyczne.pl.
    Jotpegi z D610, to jest po prostu masakra !

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Możesz rozwinąć o co chodzi ?
    Co tu rozwijać, skoro lwia część piszących na tym forum, ma na ten temat tylko bardzo blade pojęcie.
    Na dobrą sprawę, jedynie Marcin (Czornyj), ogarnia zarządzanie barwą we wszystkich aspektach, łącznie z drukiem.
    Pamiętam, jak swego czasu Tom01, próbował wyjaśniać, że skoro zapisuje się zdjęcia w 14 bitowych RAWach, to warto mieć odpowiedni sprzęt, aby je choćby zobaczyć, ale przez beton niezrozumienia bardzo trudno się przebić.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 11-07-2019 o 12:07
    NIKON

Domyślnie

Zupełnie inne wnioski płyną z przebadania obrazków z D610 imatestem.
    Dla mnie to aparat do robienia zdjęć, a nie badania, więc pewnie dlatego mam inne wnioski

Jotpegi z D610, to jest po prostu masakra !
    Tego nie używam... Ostatnim aparatem, który miał dla mnie akceptowalne jpgi był D200 i D80.

Nie zrozum mnie źle... Przerobiłem ogromną ilość aparatów i nigdy nie zajmowałem się analizą testów czy innych wywodów na optycznych... Albo mi pasował do pracy i zostawał, albo okazywał się uciążliwy i szedł na sprzedaż. D610, mimo iż głównie na wakacje i spacery, został, a swoim obrazkiem przekonał mnie do pozbycia się D500 i całkowitego wyjścia z DXa... Dlatego dla mnie jest bardzo użytecznym sprzętem ze świetną matrycą, choć oczywiście ma swoje minusy i dlatego nie jest jedynym

Domyślnie

A ja, mimo że focę D850 i mam zamiar wejść w system Zet, raczej nie pozbędę się D500, jako że jest to wręcz genialny APS i do wspólpracy z długimi szkłami trudno coś lepszego wydumać.
    NIKON

Domyślnie

raczej nie pozbędę się D500, jako że jest to wręcz genialny APS i do wspólpracy z długimi szkłami trudno coś lepszego wydumać.
    Subiektywnie być może trudno...

Domyślnie

A ja, mimo że focę D850 i mam zamiar wejść w system Zet, raczej nie pozbędę się D500, jako że jest to wręcz genialny APS i do wspólpracy z długimi szkłami trudno coś lepszego wydumać.
    Zgadzam się, jedynie z Sigmą 50-100 Art i N300 uzyskiwałem efekty, które dawały do myślenia... Ale jednak za mało z niego korzystałem, żeby go trzymać, a jest jeszcze trochę wart, więc poszedł w świat, a dokładnie wrócił do swojego pierwszego właściciela do użytku właśnie z tele

Domyślnie

Co tu rozwijać, skoro lwia część piszących na tym forum, ma na ten temat tylko bardzo blade pojęcie.
    Na dobrą sprawę, jedynie Marcin (Czornyj), (...)
    Pamiętam, jak swego czasu Tom01,
    Ja słyszałem o tych dwóch panach z dobrze poinformowanego źródła opinie takie, że nie można ich zestawiać w jednym rzędzie. Same najlepsze słyszałem o Czornyju. Forum śledzę od lat więc wiem ile i jak tłumaczył.
    Ale to chyba nie przekreśla istnienia forum w 2019 roku

Bardzo dobre to zestawienie z dpreview. Faktycznie widać inną pracę matrycy, ale czy odszumianie?

Mnie generalnie w aparacie interesuje ISO 100, dlatego, że na innych ISO aparat nie ma takich osiągów matrycy a chcę wycisnąc jak najwięcej z klatki.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ccccc.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	1,70 MB
ID:	27665

Widać, że w D750 jest deczusio więcej detalu, ale szum jest podobny. Faktycznie bardziej wygląda na pracę filtru AA niż algorytmy. Chyba, że to jakiś figiel nowego procesora, który D750 ma.
    Ale widać też, że bardziej nasycony kolor przy tych samych (?) ustawieniach jest z D610 - jakby DxO wskazywało więcej bitów w kolorze w D610.
    Załączone miniatury Załączone miniatury cccc.gif  

Ostatnio edytowane przez Śprotek ; 12-07-2019 o 22:22

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni