Ciągle chodzi mi po głowie Z6. Ale sami wiecie, jakie sceptyczne mam podejście do tego aparatu. Mam leciutki żal do Nikona za to że zrobił 1slot. Brak możliwości podpięcia gripa. I to wątpliwe działanie AF-C, którego ostatnio tak często używam. Ale nie myślcie sobie że całkowicie przekreśliłem ten aparat. Widzę też dużo plusów, dzięki którym oczywiście mógłbym zapomnieć o pewnych niedociągnięciach. Ale dobra, do konkretów, widzę że coraz więcej pozytywnych opinii się pojawia o tym sprzęcie, ale z drugiej strony ciężko wygrzebać i wyprosić się o zdjęcia klubowe/weselne z tego sprzętu, czy jakąś opinie od osoby która by się tym zawodowo zajmowała. Dlatego postanowiłem osobno założyć wątek. Dlatego jeśli ktoś miał doświadczenie w takiej kategorii, to prosiłbym o napisanie kilku słów, lub porównanie Z6 do wcześniej używanego sprzętu - w kategoriach zdjęć które wymieniłem. I głównie bym prosił o wypowiadanie się osób, które w takich kategoriach mają doświadczenie - nie jakieś kategorie ptaków i inne. Możecie też podsyłać materiały z sieci
Możecie zostawić jakąś opinie od siebie, ale zostawiam też zestaw nurtujących mnie pytań.
1-Wiemy już że tryb AF-S działa świetnie, w trudnych warunkach oświetleniowych. Macie na myśli też klubowe/koncertowe (dym,ciemno,światła-lasery) ?
2-Do jakiego DSLR'a możecie porównać skuteczność działania AF-C w Z6 - czy jest chociaż podobnie, dobrze jak w takim D750? Pominę porównanie do D850 bo wiadomo że tam jest sztos.
Czy takie opinie, po nowej aktualizacji to już przeszłość? Używałem Z6 przed aktualizacją i moje wrażenia pokryły się z powyższą opinią. Czy nowa aktualizacja skutecznie poprawiła działanie AFC?W trybie single AF Nikon Z6 zachowywał się przyzwoicie, niezależnie od zapiętego obiektywu, aczkolwiek uczciwie przyznaję, że leciwy Nikon D750 nadal ostrzy lepiej. W trybie ciągłym było… różnie. Raczej na pewno nie zaryzykowałbym używania Nikona Z6
3-Ile wychodzi Wam zdjęć na 1 aku, podczas pracy na LCD - wizjer elektroniczny. Podzielmy to na dwie kategorie, taką w której robi się zdjęcia, bez grzebania w menu a czasami zerka na LCD tylko w celu sprawdzenia foty, i taką którą ktoś lubi dłużej posiedzieć i pogrzebać w menu.
4-Jeden slot ehhh... Jak się zabezpieczacie przed utratą materiału. Wiadomo że XQD są "pancerniejsze" od SD- ale to nadal sprzęt elektroniczny i nie ma gwarancji że nie padnie z ważnym materiałem. Odpadają takie akcje, jak odpalanie laptopa i co chwile zgrywanie materiału - czy można na bieząco zabezpieczyć materiał. Przykładowo robiąc RAW, a JPG przesyłając gdzieś na bieżąco, nie podpinając nigdzie aparatu?
5- Czy AF w szkłach serii S, pracuje szybciej i pewniej, niż szkła przez FTZ?
6- Jak oceniacie działanie AF w szkle Sigma 35 ART VS Nikkor 35 1.8 S. (jeśli ktoś zmieniał Arta na 35S)
7- Będę dużo błyskał, na salach klubowych/weselnych, często zamykam powyżej 5.6- jak to wygląda w przypadku Z6?
8 - Jak z brudzeniem się matrycy? Jest widoczna od razu po zdjęciu obiektywu i tuż przy bagnecie
Gdybym miał już kupić Z6, to raczej sprzedałbym wszystko co związane z DSLR. Kompletując sprzęt pod obiektywy serii S - bo nie widzę sensu używania FTZ z takim aparatem. Generalnie seria szkieł S - bardzo podeszła mi. Nie są to 1.4, ale są lekkie, dobrze optyczne szkła. Obawiam się, że jednak wyprzedając DSLR i takiego D850. Z6 nie spełni moich oczekiwań, i będę zawiedziony przykładowo gorszym działaniem AFC. Ale z drugiej strony, po pewnym czasie mógłbym dokupić zapowiadanego Z9, a Z6 potraktować jako drugie, zapasowe body - teraz bym sobie robił z Z6 baze szkieł do systemu Z - na początek Z6 z 35 i 50S.
Szukaj
Skontaktuj się z nami