Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Karty pamięci

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Ja rozumiem, że od wprowadzania nowych technologii niema odwrotu i rozumiem, że za te naklady inwestycyjne ktore są niezbędne do ich wprowadzenia ktoś musi zapłacić. Ja tylko zwróciłem uwagą, że nie wszyscy muszą, a z bardzo dobrymi rozwiązaniami technicznymi dość często jest tak, że przegrywają z gorszymi. Moim skromnym zdaniem, na dzisiaj cena i walory użytkowe za pamięci XQD w porównaniu do szybkich SD jest mało opłacalna. Jeżeli więc cena XQD w najbliższym czasie nie spadnie przynajmniej o połowę to ta technologia będzie w ślepej uliczce, bo ilu może być chętnych na 32gb za prawie 1000zł.
    Ale przecież można kupić sprzęt, który jest na karty SD albo nawet na dwie, są też takie modele co mają to i to, Zetki nikona to nowy system i oparli się na tym co przyszłościowe, okres przejściowy w tej kwestii to były D850 i D500, Panas wchodzi w CFE, Sony też coś tam myśli nad tym, jest to nieuchronne jak dawniej przejście z CF na SD.
    Szybkie XQD 120GB kosztuje 800zł na amazon.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Ta technologia (XQD) nie będzie w ślepej uliczce. Tak technologia już jest w ślepej uliczce. XQD mają być zastąpione przez CFE. Jest tylko pytanie, która wielkość tych kart przyjmie się jako masowy (powiedzmy) standard, i czy gniazda na XQD nie staną się zabytkiem.
    To już ustalono w 2017 roku że CFE będzie zgodne z XQD, dlatego Zetki, Panas i może SOny nowe mają złącza XQD/CFE, te inne są do kamer podobno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale przecież można kupić sprzęt, który jest na karty SD albo nawet na dwie, są też takie modele co mają to i to, Zetki nikona to nowy system i oparli się na tym co przyszłościowe, okres przejściowy w tej kwestii to były D850 i D500, Panas wchodzi w CFE, Sony też coś tam myśli nad tym, jest to nieuchronne jak dawniej przejście z CF na SD.
    Szybkie XQD 120GB kosztuje 800zł na amazon.

- - - - kolejny post - - - - - -

To już ustalono w 2017 roku że CFE będzie zgodne z XQD, dlatego Zetki, Panas i może SOny nowe mają złącza XQD/CFE, te inne są do kamer podobno.
    Już pisałem dlaczego zabieram głos w sprawie XQD. Kupiłem D500 nie po to żeby się ścigać w długości serii 10kl/s bo jeżeli będę miał szybką serię przez sekundę czyli 10 klatek to i tak jest to dla mnie wystarczające. Nie zmienię go jak sugerujesz dlatego, że XQD są bardzo drogie. Przypuszczam, że takich którzy muszą "grzać" przez minutę albo dłużej 10 kl/s jest kilku w Polsce (może się mylę) i oni muszą zapłacić dodatkowo około 50% ceny body za: gripa, baterię "atomową" i pamięć XQD oraz czytnik ktory też do tanich nie należy. Ja kupiłem D500 żeby mieć dobry AF z długimi obiektywami nawet w słabszym oświetleniu i mam. Ponieważ mam dwa sloty to gdyby XQD były za mniejsze pieniądze to bym taką kartę kupił, ale puki co nie kupię bo wolę takie pieniądze wydać na bardziej potrzebne rzeczy. Nie wiem ilu jest takich jak ja którzy mają możliwość korzystania z XQD ale ze względu na cenę jest to dla nich taka ciekawostka, że od czasu do czasu spogląda się, czy może cena zeszła na akceptowalny poziom, czy też może przestali już to produkować. Na szczęście mam drugi slot bez ktorego bym pewnie D500 nie kupił i do niego mogę włożyć "zwykłe" SD 300mb/s. Jeżeli takich jak ja jest trochę więcej niż śladowe ilości to XQD ma słabe możliwości do zdobywania rynku i dlatego napomknąłem o ślepej uliczce dla XQD, chociaż wolał bym żeby się rozwinął i zszedł na rozsądny poziom cen dla kart pamięci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    ...czytnik ktory też do tanich nie należy...
    ...rozsądny poziom cen dla kart pamięci.
    Kupiłem 64 GB Lexara za 500 zł. Używana, z pewnego żrodla. Czytnik to 50 zł. u Chińczyka. Śmiga bez problemów. Więc mozna znaleźć coś w budżetowych pieniądzach. Co do korzyści z nieustającej serii to fakt - nie wiem co musiałbym mieć w kadrze żeby nie puszczać spustu. Ja kupiłem XQD bo lubię mieć dwie karty a konstrukcja aparatu jest jaka jest więc alternatywy nie ma.

Domyślnie

Hej, korzystając z okazji podpytam, wiem, że temat milion razy wałkowany ale wszędzie wszyscy piszą "no od czego jest instrukcja - sprawdź", problem w tym, że przeczytałem ją od deski do deski i nie ma tam nic konkretnego. Chodzi o karty SD do NIKON D3000. Kupiłem ostatnio kingstona 64GB SDXC jakąś super szybką w promocji za dobre pieniądze i mówię, kij że taka wielka niech będzie. Ale wsadzam ją do aparatu i najpierw "sformatuj kartę" a później komunikat "karta jest pełna"... Więc upatrzyłem sobie SanDisk Extreme PLUS SDHC 16GB (bo chciałem już taką szybszą) ktoś tego używał? Działa to?

Domyślnie

(Błędny wpis, proszę o usunięcie posta.)
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 27-06-2019 o 12:19

Domyślnie

Ta technologia (XQD) nie będzie w ślepej uliczce. Tak technologia już jest w ślepej uliczce. XQD mają być zastąpione przez CFE. Jest tylko pytanie, która wielkość tych kart przyjmie się jako masowy (powiedzmy) standard, i czy gniazda na XQD nie staną się zabytkiem. Ja bym stawiał na type A.
    https://nikonrumors.com/2019/03/12/i...ry-cards.aspx/

Witam
    Na dzień dzisiejszy w aparatach stosowane jest kilka kart pamięci ale spotkałem się z opinią że karty CF są bardziej stabilne niż kary SD czy SDHC czy to prawda?
    A jakie to ma znaczenie? Gniazdo jest jakie jest w danym aparacie i można wybrać jedynie model. To takie czysto teoretyczne pytanie, tak?

ksh
    Gość

Domyślnie

Znam takich co kupują samochody za 300 tysiaków z ginatycznymi silnikami i przerabiają na gaz bo... dodaj sobie czy chcą być bardziej eko czy dlatego że pali benzyny po mieście 20L
    Spokojnie ja tu nie wciskam nic i nie bronie dlaczego Nikon zrobił tak czy siak, osobiście uważam że tak jak kiedyś karty CF przeminęły tak teraz pora na SD i nic nie pomoże tłumaczenie że ktoś jakieś karty ma taniej i pełną ich szufladę, potraktuj D500 jako ukłon w stronę klientów i danie im sprzętu przejściowego odnośnie nośnika.

Domyślnie

Naprawdę porównujesz CF z SD? Naprawdę?
    A może CF były drogie, wielkie i niszowe... co przypominają? SD?

Domyślnie

Ja używam tylko karty Sandiska, SD, microsd, i jest super. W 2 lustrzankach oraz w gopro. Ultra, Extreme i jedna Extreme pro. Polecam. Zero problemów.
    Sorry, jedna mi padła w 2018 Extreme, sklep oddał mi pieniądze i za 64gb kupiłem 128 GB go gopro się przyda

Wysłane z mojego Hułałeja
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Super, dzięki za info

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni