Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Z6 + YN622N II

  1. #1

    Domyślnie Z6 + YN622N II

    Czy ktoś z Was używa z6 + YN622N II lub wersji pierwszej?
    Mam problem z iTTLem w momencie gdy mamy założony wyzwalacz na aparat i założymy do niego lampę - występuje wtedy brak pełnej komunikacji między lampą a aparatem, lampa działa wtedy tylko w manualu...
    Co ciekawe, gdy tylko ściągniemy lampę i wepniemy ją do drugiego wyzwalacza - iTTL zaczyna działać i lampa w pełni komunikuje się z aparatem.
    Ten sam problem występuje gdy próbujemy za pomocą wyzwalacza wyzwolić YN685 które mają wbudowany odbiornik...

    D810 nie ma tego problemu, więc sądzę, że to kwestia dziwnej komunikacji Z6 z lampą, może ktoś ma taki system?

    Ewentualnie czy ktoś używa wyzwalaczy i lamp Quadralite i może potwierdzić sprawność działania?

  2. #2

    Domyślnie

    Nie wiem czy coś Ci to pomoże, bo mam zestaw wyzwalaczy Pixel King Pro i na korpusach D700 i Z6 taki układ działa poprawnie z lampa SB-800 i
    malutką lampką Meike 300. Może któryś z pinów w stopce nadajnika nie kontaktuje dobrze.

  3. #3

    Domyślnie Z6 + YN622N II

    Cytat Zamieszczone przez Mathis Zobacz posta
    Czy ktoś z Was używa z6 + YN622N II lub wersji pierwszej?
    Mam problem z iTTLem w momencie gdy mamy założony wyzwalacz na aparat i założymy do niego lampę - występuje wtedy brak pełnej komunikacji między lampą a aparatem, lampa działa wtedy tylko w manualu...
    Co ciekawe, gdy tylko ściągniemy lampę i wepniemy ją do drugiego wyzwalacza - iTTL zaczyna działać i lampa w pełni komunikuje się z aparatem.
    Ten sam problem występuje gdy próbujemy za pomocą wyzwalacza wyzwolić YN685 które mają wbudowany odbiornik...

    D810 nie ma tego problemu, więc sądzę, że to kwestia dziwnej komunikacji Z6 z lampą, może ktoś ma taki system?

    Ewentualnie czy ktoś używa wyzwalaczy i lamp Quadralite i może potwierdzić sprawność działania?
    Sprawdziłem bo mam w szafie yn622 którego nie używam wersja pierwsza i mam tez nawigatora quadralite, yn 622 nadajnik wpięty w sanki na nadajniku Sabinka w ttl i się nie wyzwala.

    Taka konfiguracja działa ok w przypadku quadralite navigator, czyli navigator X na sankach, Sabinka wpięta w nawigatora który jest na sankach i wszystko śmiga.

    W przypadku yn w ogóle to się dziwnie zachowuje, bo jak mam na sankach yn622 i w nim Sabinie i aparat włączony to nawet klikając test w drugim nadajniku brak reakcji, wystarczy ze aparat się wygasi, lub go wyłączysz - klikając test na drugim nadajniku odpala się lampa

    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez rpromin ; 10-05-2019 o 20:57
    D750 N50/1.4 N85/1.8 T70-200G2 T24-70/2.8 S105/2.8 S35/1.4A N35/2.0

  4. #4

    Domyślnie

    Czyli tak jak myślałem, YN coś ma problem z Z6, jutro poranna wycieczka do sklepu po Navigatora.

  5. #5

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Mathis Zobacz posta
    Czyli tak jak myślałem, YN coś ma problem z Z6, jutro poranna wycieczka do sklepu po Navigatora.
    powiem szczerze ze taka konfiguracja wyzwalacz na sankach i lampa w wyzwalaczu jest dość niewygodna w sensie wyważenia, i mam wrażenie ze wszystko lekko „lata”, wygodniej się tego używa z lampa quadralite która poprostu ma nadajnik w sobie i służy jednocześnie za wyzwalacz do innych lamp/odbiorników quadralite.

    Zakładam ze lampa yn tez ma nadajnik w sobie, próbowałeś poprostu lampe na sanki i wyzwala nadajnikiem z lampy?


    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
    D750 N50/1.4 N85/1.8 T70-200G2 T24-70/2.8 S105/2.8 S35/1.4A N35/2.0

  6. #6

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Mathis Zobacz posta
    Czyli tak jak myślałem, YN coś ma problem z Z6, jutro poranna wycieczka do sklepu po Navigatora.
    Jedziesz do fotoaparacikow? Czy masz jakiś sklep w Sieradzu?


    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
    D750 N50/1.4 N85/1.8 T70-200G2 T24-70/2.8 S105/2.8 S35/1.4A N35/2.0

  7. #7

    Domyślnie

    Byłem w fotoaparacikach
    Niestety mieli tylko 2 Strobo 60, więc wziąłem je i do tego navigatora - działa!
    Zamówiłem jeszcze 2x strobo aby mieć komplet.

  8. #8

    Domyślnie

    Sprawdziłem i mam to samo - lampa zalozona na wyzwalacz na sankach nie błyska.
    Ehh, a mam cały system yongnuo, mam nadzieję że da się to w przyszłości rozwiązać i nie będę musiał zmianiać lamp

  9. #9

    Domyślnie

    Nie sądzę aby to nastąpiło, od 2015 YN nie wypuścił nowego FW, a Ztki są już trochę na rynku więc był czas.

    Ja mam już system Quadralite a YN pójdą na sprzedaż, choć mając obie w ręku lepsze wrażenie robi YN.

Podobne wątki

  1. Dziwne zachowanie YN622N-TX
    By Nikodemo in forum Lampy błyskowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28-10-2018, 21:40
  2. yn-622n-tx i yn622n przedbłyski
    By smuggie in forum Lampy błyskowe
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 25-02-2018, 22:51
  3. Yongnuo YN622N II i AF Assist
    By marcdeq in forum Lampy błyskowe
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27-07-2017, 17:38
  4. [Wyzwalacz] YN622N
    By adolfik9501 in forum Lampy błyskowe
    Odpowiedzi: 338
    Ostatni post / autor: 13-12-2016, 21:54

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •