Cześć,
Moim hobby jest fotografia wędkarska. Zwykle do tej pory wykonywałem zdjęcia cyfrowym aparatem kompaktowym. Całkiem niedawno przesiadłem się na lustrzankę cyfrową. Czytając dobre recenzje na temat obiektywu Tamron 17-50mm postanowiłem go zakupić. Pierwsze problemy pojawiły się w bojowych warunkach na szwedzkiej wyprawie. Kiedy przyjechałem do domu z 8GB zdjęć zauważyłem, że większość z moich ujęć "portretowych" jest nieostra. W fotografii wędkarskiej w większości przypadków chciałbym uzyskać efekt ostrości obiektu oraz tła – maksymalna głębia ostrości. Mam jednak ten problem, że większość zdjęć wykonywanych jest z niewielkiej odległości. Wynika to z pewnych ograniczeń:
1. Długość łodzi - zdjęcia wykonuje się z mniej więcej 2m od obiektu (ograniczenie łodzi ale też kwestia kadru – nie chcę mieć całego jeziora w kadrze a tylko wędkarza, rybę i … miejsce połowu – dosłownie linię brzegową, jakieś drzewa, wyspę ale nie za dużo)
2. Ryba (okaz) musi być wykonana obiektywem szerokokątnym bo tele znacznie ją zmniejsza przez co zdjęcie jest mało atrakcyjne (nikt nie wierzy później, że ryba była duża)
Wiem, że ograniczenia wynikają z głębi ostrości przy niewielkiej odległości obiektywu od fotografowanego obiektu ale … No właśnie.
Wczoraj zrobiłem eksperyment, który niestety namieszał mi strasznie w głowie. Mianowicie ustawiłem sobie na aparacie f=8 i robiłem zdjęcia nieruchomego obiektu. Każda klatka była robiona z innej odległości. To ja robiłem krok dalej tak by uzyskać w końcu zadawalający mnie efek – obiekt i tło ostre – czyli szukałem odległości hiperfokalnej. Kiedy ją znalazłem przyszedłem do domu i ponownie ją obliczyłem. Okazało się, że dla ogniskowej 17mm i f=8 otrzymuję H=5,5m a dla f=11 H=4m. Co oznacza, że by osiągnąć zamierzony efekt musiałbym wyskoczyć do wody z aparatem, jeszcze trochę odpłynąć i zrobić zdjęcia obiektu fotografowanego. No i teraz moje pytania:
- Czy uzyskane przeze mnie wyniki 17mm f=8 H=5,5, f=11 H=4m są prawidłowe?
- Czy macie jakiś przelicznik głębi ostrości dla D200 z uwzględnieniem wszelkich możliwych przeliczników?
- Jak rozwiązać problem maksymalnej głębi ostrości z niewielkiej odległości (inny obiektyw np. Sigmę 10-20mm?)?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za przydługi wstęp
Remek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami