Nie odzegnuje sie od kompaktów. Ale z tych, które mialem w swoich rękach, nikon wypada jakoś blado.
Szukaj
Nie odzegnuje sie od kompaktów. Ale z tych, które mialem w swoich rękach, nikon wypada jakoś blado.
Credo in unum Deum
w zasadzie to nie mam nic ciekawego do dodania to co jest napisane powyżej to prawda i każdy kto używał co najmniej kilku kompaktów to potwierdzi. Jednak będę się upierał ze mając w ręku G3 lub G5 niektóre modele Minolty , czy Olimpusa , nikon nie zrobił takiego kompakta który mógłby z nimi konkurować – zawsze coś nikonowi brakuje. Co więcej sam przedstawiciel nikona którego wypytywałem np. współprace z zewnętrznymi lampami błyskowymi za chiny ludowe nie był 100% pewny co z czym będzie współpracowało. Wiec czy nikon nie prowadzi polityki szarpanej,” kup jedno a my wyszarpiemy następne”. Wydaje mi się tez ze za niedługo to będzie trzeba kupować oddzielnie nie tylko instrukcje po polsku ale takie akcesoria jak kabel USB, pasek, zasilacz itd. Moja powyższa opinia bierze się z kilku lat użytkowania różnych kompaktów i kompakcików oraz próby zastosowania ich do codziennego użytku jako podręczny czy tez kieszonkowy uwieczniacz. Pozdrawiam
Dokładnie tak. Kupując Nikona 5400 miałem na uwadze możłiwość podłączenia lampy błyskowej. Miałem SB80dx i 28dx, byłem spokojny o dedykacje, do czasu, gdy podłączyłem lampę do aparatu, i powiem że do dzisiaj nie wiem , na czym polegała dedykacja, skoro nawet info ustawien ISO aparatu nie bylo przekazywane do lampy, o zoomie nie wspominając.Zamieszczone przez mario_mar
![]()
Credo in unum Deum
Szukałem na rynku cyfrówek czegos dobrego. Zaoferowano mi N 8800. Mówię dobrze. Pomijając cenę to spodziewałem się czegoś lepszego. Wady: Nie zawsze widzi kartę CF i trzeba go pare razy włączyć i wyłączyć
Zdjęcia makro często nieostre. Sysyem antywstrząsowy nie zawsze działa poprawnie
Niewielki szum aparatu
Być może to tylko wada danego aparatu,zobaczymy. Za cztery dni ma być wymieniony na nowy i wtedy zobaczymy, czy nie będę musiał szukać na nowo. Może ktoś ma jakąś propozycję w zakresie 8 megowych matryc?![]()
Hi,
Jak szukasz niezłego kompakta do szukaj w stajni Olympusa.
Przed niedawną przesiadką bazowałem na 740 i mimo zakupu D70 nadal ją trzymam i będę równolegle uzywał. Bardzo ten model chwalę sobie, bowiem przez 2 lata ani razu mi nie padł, ani razu nie zawiódł mechnizm i elektronika (awarie).
Tylko w pewnym momencie przestał wystarczać i droga ewolucji nabyłem D70 - czas pokaże czy decyzja była słuszna.
Mirek
Rzeczywiście kompakty nikona są nic nie warte, sam tego doświadczylem(8700).
Ogromny szum, szum i szum - i to wystarczy by go zdyskwalifikować. A dodać muszę jeszcze jakieś dziwne przetwarzanie obrazu (obraz jest jakoś rozmazany, rozmyty- szczegolnie gdy porownuję z innymi fotami np.Canona) Dlatego pamiętajcie jezeli Nikon to minimum D70. A ja juz nigdy nie kupie Nikona kompakta.
Nie mialem zadnego kontaktu z kompaktami nikona, a z canonowymi to juz i owszem. Jedyne co mi sie na oczy rzucilo to ze zdjecia produkuja tak podkolorowane ze fotka z cmentarza wyglada jak z wycieczki do disneylandu![]()
Dobre kompakty robi np olympus
c2h5oh
|Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu
Fuji robi też nienajgorsze choć szumy tez mają duże mają coś czego nie ma nawet D70 - B&W![]()
pasek|ładowarka|kabel do ładowarki|szmatka|łatka|dekielek na korpus|dekielek na Nikorra|dekielek na Sigme|Hmm zabrakło miejsca
robilem duzo fotek N8700 ale zawsze w takich samych warunkach statyw duzo swiatla i obiety fotografowane to szampony kremy itp.
i powiem ze bardzo mi sie podobal ale fakt szumy byly duze ale to zobaczylem dopiero po tym jak kupilem D70
inne wady jakos mi nie przeszkadzaly
N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
|D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|
Tak byłoZamieszczone przez mario_mar
![]()
W Coolpixie 995 z zewnętrzną obca lampą cuda się potrafiły zdarzać. Współpraca z lampami to największa porażka Nikona w compactach. Gorzej, że z własnymi (80DX i 50DX) też nie pracował poprawnie (sic - np. brak zooma).
Ale teraz mamy SB-800, ja ją chyba no ołtarzyku postawię i będę patrzeć
![]()
Piotr
fotoklamoty i ... koty
Skontaktuj się z nami