Close

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 157

Wątek: Marudzenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    ...fotograf nawalał zdjęcia na jakiejś wojnie za pomocą Nikona FM2 i ustawił ręcznie ostrość, czas, przysłonę i jeszcze uchwycił epicki moment...
    Generalnie od czasów wojny zmieniło się to, że ostrości nie ustawia się ręcznie, za to przybyło różnorakich trybów do ustawiania i czasem niełatwo się w tym połapać. Poza tym trochę dziwne, że sam założyłeś temat o narzekaniu a teraz sobie delikatnie żartujesz z narzekających. No przecież grymasić się zaczyna jak nie ma prawdziwych powodów do zmartwień więc co dziwnego jest w tym, że z braku laku narzeka się na pierdoły? A epickość momentów o których wspominasz wynika także i z tego, że i temat ciekawy. Przedwczoraj oglądałem ciekawy dokument o Letizii Battaglii, która przez kilkadziesiąt lat fotografowała sycylijską mafię. Epickich zdjęć było tam co nie miara, ale tak z czysto technicznego punktu widzenia mało które z nich było ostre. Nie żeby mi to przeszkadzało, przeciwnie, zdjęcia robią ogromne wrażenie, ale od tamtych po prostu trochę się zmieniło.

Domyślnie

Ale gdyby tak dać "forumowej młodzieży" - tym od AFEYE i innych automatów - jakiś stary aparat (np. starego Zenka), żeby sobie zrobili gdzieś jedną rolkę filmu, to by dopiero były jaja. Oni by nie wiedzieli jak zmierzyć i ustawić ekspozycję, jak ustawić ostrość, jaka wyjdzie GO, bo i skąd by mieli to wiedzieć. A podglądu nie ma. Normalnie się nie da. A przecież ich aparaty robią to same. Na dodatek, jakby zobaczyli te swoje zdjęcia tydzień po sesji i stwierdzili, że większość do kosza, a nadają się dwa, może trzy z całej rolki filmu, to i tak byłby sukces. I po co tu wojnach pisać. Wystarczy spacer po lesie.
    Jacek

Domyślnie

Oj tam, marudzicie, jakoś ja sceny dynamicze z dziećmi pleśniakiem robię i to bez automatycznego pomiaru światła i się da i jest ostro i nawet dobrze doświetlone @JK nie doceniasz forumowej młodzieży a wstydź się

Nie zmienia to faktu, że żyjemy w XXI wieku i warto korzystać z dobrodziejstw techniki na max
    • ZABAWA W RAWKI WEŹ UDZIAŁ!
    • D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
    • RX100 III
    • Flickr Pstryk || strava || yt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ale gdyby tak dać "forumowej młodzieży" - tym od AFEYE i innych automatów - jakiś stary aparat (np. starego Zenka), żeby sobie zrobili gdzieś jedną rolkę filmu, to by dopiero były jaja. Oni by nie wiedzieli jak zmierzyć i ustawić ekspozycję, jak ustawić ostrość, jaka wyjdzie GO, bo i skąd by mieli to wiedzieć. A podglądu nie ma. Normalnie się nie da. A przecież ich aparaty robią to same. Na dodatek, jakby zobaczyli te swoje zdjęcia tydzień po sesji i stwierdzili, że większość do kosza, a nadają się dwa, może trzy z całej rolki filmu, to i tak byłby sukces. I po co tu wojnach pisać. Wystarczy spacer po lesie.
    No tak, ale zawsze można pójść o jeden krok dalej. Gdyby tak wręczono nam włócznie i zamiast polować na promocje w biedrze musielibyśmy sobie upolować jedzenie to pewnie nie przetrwalibyśmy miesiąca. Świat się zmienia i to co kiedyś było szczytem możliwości dziś już na nikim nie robi wrażenia. Dzisiejsza młodzież może i nie potrafiłaby robić zdjęć kliszakiem, przynajmniej większość, ale wcale nie musi tego robić, bo obecnie mamy znacznie lepsze rozwiązania.

Domyślnie

Ale przecież to wątek o marudzeniu. Prawda?
    Jacek

Domyślnie

Niby tak, dlatego marudzimy. Chociaż już chyba nie o obiektywach, ale tematy bezlustrzane, nie tylko Nikona, to przecież i tak jest jeden wielki Hyde Park więc chyba muszę przyznać Ci rację

Domyślnie

Prawda!
    Ja tylko marudzę na marudzenie
    • ZABAWA W RAWKI WEŹ UDZIAŁ!
    • D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
    • RX100 III
    • Flickr Pstryk || strava || yt

Domyślnie

Ja prawdę powiedziawszy zazwyczaj jak używam tych supernowoczesnych aparatów to w momencie zakupu się zachwycam funkcjami, nawet czasami ich raz spróbuję a potem i tak używam zmiany ISO, ekspozycji i trybu pracy AF którego i tak do końca nie rozumiem. A te wszystkie bajery profile, i inne takie olewam bo mam potem za dużo do zapamiętania. Natomiast te wszystkie fuczersy nie zastąpią dobrej optyki i matrycy. A co do kliszowych aparatów to Zenitem też robiłem zdjęcia i wcale nie było tak trudno, inaczej czego innego się oczekiwało ale zdjęcia też wychodziły. Dzisiaj jest dużo bardziej to skomplikowane, programy do obróbki wymagają sporo wiedzy, a poziom od którego się uznaje że zdjęcie jest dobre też znacznie się zmienił.
    Nikon Z9 + 14-24 F2.8 24-70 F2.8 70-200 F2.8 i 50 F1.8. Mam co dźwigać....

Domyślnie

To jest pytanie czy jesli samochód ma kontrolę trakcji, nie wpada w poślizgi bo elektronika wszystko kontroluje, jest inteligentny napęd xdrive to czy faktycznie taki kierowca pojazdu umie jeszccze jeździć czy też samochód już robi wszsytko za niego a on tylko siedzi za kółkiem ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Do każdego wątku o zetkach można dodać przedrostek Marudzenie ....

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów