Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 387

Wątek: Nikon D6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

@tbogdanowicz
    Weźmy dla przykładu mecz piłkarski robiony na ekspozycji: f/2.8, 1/2000, ISO 4000, co daje jakieś 19 EV ekspozycji(jeżeli gdzieś się nie pomyliłem w liczeniu) i aparat w manualu z auto ISO.
    I teraz:
    Chcę zrobić zdjęcie trenera przy linii bocznej, tylko nie potrzebuje do tego 1/2000s, a okolice 1/500s i teraz oczekiwałbym, żeby po zejściu do tej 1/500 sekundy aparat sam zbił ISO do 1000.
    Podłączam TC 1.4, siłą rzeczy schodząc z jasnością szkła do f/4.0, a aparat w tym momencie sam podbije ISO do 8000.

Niestety zdanie się na pomiar światła(każdy dostępny) zupełnie się tutaj nie sprawdza, bo punkowy jak potrafi przestrzelić o 2-4 EV w zależności od tego, czy trafi w białą czy czarną koszulkę. To samo dzieję się z matrycowym, jeżeli raz naszym tłem będzie ciemne niebo, a raz biała banda LED.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    @tbogdanowicz
    Weźmy dla przykładu mecz piłkarski robiony na ekspozycji: f/2.8, 1/2000, ISO 4000, co daje jakieś 19 EV ekspozycji(jeżeli gdzieś się nie pomyliłem w liczeniu) i aparat w manualu z auto ISO.
    I teraz:
    Chcę zrobić zdjęcie trenera przy linii bocznej, tylko nie potrzebuje do tego 1/2000s, a okolice 1/500s i teraz oczekiwałbym, żeby po zejściu do tej 1/500 sekundy aparat sam zbił ISO do 1000.
    Podłączam TC 1.4, siłą rzeczy schodząc z jasnością szkła do f/4.0, a aparat w tym momencie sam podbije ISO do 8000.

Niestety zdanie się na pomiar światła(każdy dostępny) zupełnie się tutaj nie sprawdza, bo punkowy jak potrafi przestrzelić o 2-4 EV w zależności od tego, czy trafi w białą czy czarną koszulkę. To samo dzieję się z matrycowym, jeżeli raz naszym tłem będzie ciemne niebo, a raz biała banda LED.
    Dla mnie nadal Twoje słowa wyglądają dziwnie.

Masz f/2.8, 1/500, to przy AUTO ISO, ISO zejdzie do 1000. To mi się zgadza. Teraz dokładając konwerter "ściemniasz" obiektyw do f/4. W takim razie aparat podnosi ISO, by prawidłowo naświetlić klatkę.
    Skoro nic ma się nie zmienić, to musisz wszystko robić "w manualu". Przecież aparat nie wie, co chcesz fotografować. On tylko mierzy ilość światła i naświetla zgodnie z tym jak go ustawiłeś (czyli podnosi ISO).

Domyślnie

@tbogdanowicz, źle zrozumiałeś...