Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    123
    Gość

Domyślnie Jakiego obiektywu potzrebuje??

Witam!

Czy możecie doradzić mi obiektyw, obiektywy do zestawu?
    Mam Nikon D70s i lampę SB-600. Nie mam obiektywu i zupełnie nie wiem który wybrać. Mam na obiektyw 1500zł potrzebuje 1 obiektywu do domowego użytku. Głównie zdjęcia małego dziecka które szybko rośnie, spacery,czasem zdjęcia na ognisku czy przy grilu z rodzinką. Moze w przyszłości jakiś tele. Myślałem o Nikor 18-135, nikor 24-120vr, dużo czytałem o ostrości Tamrona 17-50 jednak czy światło f/2.8 jest mi niezbędne i w czym mi się przyda i czy choć raz go użyje? Większość zdjęć to i tak z przysłoną około 5 więc każdy bezie już chyba ostry i już akceptowalna głębia ostrości. A moze stałe światło ma jakieś inne zalety oprócz problemu z ustawieniem ostrości jak ostry nos to rozmydlone oczy i na odwrót. HELP nie wiem co zrobić. Chyba sprzedam co mam i wezme jakiegoś lumixa czy sony. 12x zoom, 10mpx, małe rozmiary i waga, jasne obiektywy, macro od 1 cm. Po co kupować 3 czy 4 jak można zaawansowany kompakt? Powoli przestaje widzieć sens lustrzanki. 9% zdjec robie w formacie 10*15.
    Wracając do tematu. Mam już body i lampę teraz obiektyw potrzebny.
    A moze darować sobie tą uiwersalność i kupić dobre szkło.
    Sigma 24-60
    Sigma 24-70 macro
    Tamron 17-50
    Sigma 18-50

czy uniwersalny

18-70 - lepiej chyba SIGMA 24-60/70 lepsza jakość.
    18-130
    24-120 vr

Czy o czymś zapomniałem??
    Najgorzej, ze nie wiem czego chcę. Chcę coś dobrego.

pebees
    Gość

Domyślnie

18-70 + jakies 70-300, potem 24-85 (2.8-4). I jeszcze pare zł zostanie Aha - 70-300 nie jest rewelacyjny

Domyślnie

N18-70, ew S17-70. Użytkowałem obydwa i obydwa są ok, przy czym Sigma lepiej wykonana (choć ma napęd przez śrubokręt).

Odnośnie światła 2.8 i czy jest ono potrzebne. Odpowiem krótko i bezpardonowo - jest niezbędne. 18-70@30mm = ciemno jak w d..ie. Wg mnie lampa nie zastąpi jasnego szkła, bo nieraz możesz chcieć zrobić fotkę dzieciaka w świetle zastanym, a nie od razu błyskać. Ja miałem Sigmę 30/1.4 i gdyby nie to, że zmieniłem system, to miałbym ją nadal. Wg mnie lustrzanka została stworzona do jasnych szkieł i vice versa Trudno mi jednak coś tutaj sugerować, bo Tamron 17-50 czy Sigma 18-50 może okazać się gorszym rozwiązaniem niż Nikkor 18-70 w przypadku współpracy z korpusem Nikona. Może jednak używkę 18-70 i np. 50/1.8. To takie uniwersalne kombo - szeroko, długo, a jednocześnie jasno jeżeli chcesz. Zamkniesz się przy dobrym wietrze w 1300-1400.

Przepraszam za nieskładność - tak napisałem co myślałem

edit: Jeszcze jedna uwaga - jak chcesz jedno szkło podstawowe, to zakres 18-50 okazuje się w 90% użytkowników lepszy, niż np. 28-70. Te 20mm na górze łatwo nadrobić wykonując krok do przodu, natomiast 10mm uniemożliwia w wielu sytuacjach zrobienia zdjęcia (np. w pomieszczeniu). Dlatego proponuję metodą odrzucania niepasujących elementów odrzucić Sigmę 24-70.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 17-04-2007 o 23:16

Domyślnie

Jak masz już teraz obiekcje co do lustrzanki i bedziesz się denerwować małą głębią ostrości i koniecznoscią zmiany obiektywów to sobie odpuść. Kup zaawansowany kompakt i rób zdjęcia. Jak po roku przestanie ci wystarczać to przynajmniej będziesz wiedział dlaczego. Wiele osób ładuje się w lustrzankę mając nadzieję na to, że aparat za kilka tys. z drogim obiektywem sam zrobi im super zdjęcia. Nic bardziej mylnego. Przeważnie pierwsze fotki są gorsze od robionych kompaktami i wtedy zaczyna sie biadolenie. Ja przeżyłem taką historię w swojej rodzinie, gdzie zakup odbył się na zasadzie "Twój aparat robi takie ładne zdjęcia kupię sobie taki sam" a potem okazałem się winnym nieudanego zakupu chociaż go odradzałem.

Jeżeli pomimo wszystko zdecydujesz się na lustrzankę to bierz Tamrona 17-50 a ewentualne dalsze zakupy (będą jak złapiesz bakcyla ) zacznij przynajmniej po kilku miesiącach kiedy będziesz mógł ocenić na spokojnie czego ci brakuje.

Domyślnie

A ja bym nie rezygnował z 18-70. To świetne szkło i dobra jakość wykonanie.
    1. Dla twoich potrzeb w zupełności wystarczy
    2. Dobrze uzupełni się z jakimś tele 70-300
    Ja myślę, że warto.
    D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Ja podpiszę się pod słowami Zbigniewa, uniwersalnie "od biedy" 18-70, a do zabawy z portretem i nie tylko 50/1.8.
    50/1.8 był na Forum opisywany milion razy, jak poczytasz to mnie zrozumiesz.

Pozdrawiam Rafał
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    ...Kup zaawansowany kompakt i rób zdjęcia...
    No Piotrze, tak to jest jak ktoś nie czyta zapytania - autor pisze, że ma już D70 i lampkę ...

123
    Gość

Domyślnie

Jak od biedy 18-70 to który jest dobry w tym zakresie? Czytając forum nie znalazłem żadnego dobrego obiektywu, wszystkie obiektywy mają wady i nie ma dobrego szkła.
    Czytałem wczoraj test na www.optyczne.pl i z tamtych testów wynika, że N 18-70 jest najostrzejszy wśród obiektywów. sigma 24-60, tamron 17-50 nawet do pięt mu nie dorastają. Coś te testy są kiepsko przeprowadzone.

Domyślnie

Poczytaj jeszcze na www.photozone.de i innych serwisach. Przez pół roku miałem 18-70 i po tym czasie był on dla mnie zdecydowanie za ciemny. Co do ostrości, to rzeczywiście nie było źle i wydaje się, że jest on dobrym zoomem standardowym. Niemniej gdybym miał wybierać jeszcze raz, to od razu kupiłbym albo Tamrona, albo pogrzebał w Sigmach. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia szkła przed zakupem, to polecam - jest to szczególnie ważne w przypadku dwóch wymienionych, bo trafiają sie różne egzemplarze (chodzi mi o T17-50 i Sigmę 18-50 oraz 17-70). Niemniej dobrze trafiony będzie IMHO lepszy od 18-70.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 123 Zobacz posta
    (..)
    Czytając forum nie znalazłem żadnego dobrego obiektywu, wszystkie obiektywy mają wady i nie ma dobrego szkła. (..)
    Niestety tak jest w rzeczywistości

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów