Szukaj
Coś mi się wydaje że z rtx 5000 lepiej poczekać na wersję ti lub super... Poprawione będą, sterowniki będą już lepsze... Chyba lepiej poczekać ale jak ktoś ma ciśnienie bo chyba lepiej kupować bo może zaraz beda braki magazynowe by ceny windować w górę.
Z8 + FTZ II | S 24 1.4 ART | Z 35 1.8 S | Z 50 1.8 S | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Z tego co czytam na różnych forach to tylko rtx 5090, reszta to odświeżona wersja 4000.
One wszystkie się psują, a najczęściej wentylatory - rozsypuje się łożysko wentylatorów.
Wg mnie, ta wersja 5000 jest do przeczekania.
Z ciekawostek https://www.tomsguide.com/computing/...let-me-explain dorównujący wydajnością GF 4060, pobór mocy o 87% mniejszy.
Kompletnie mi się nie spieszy. To co mnie interesuje to 4070 super. Czy ci co obserwują rynek mogą powiedzieć czy po wejściu kart serii 50xx karty 40xx będą tanieć, czy wręcz odwrotnie? Jak to dotychczas było?
Obserwuję rynek od października i też celuję w 4070 Super albo 4070 Ti Super.
Problemem jest to że nie wiemy ile tych kart jest jeszcze na magazynach producentów, hurtowników czy sklepów.
Jeśli jest ich dużo, to w lutym po premierach RTX 5070 i 5070 Ti będą tanieć. Jeśli mało, to raczej nie specjalnie.
Druga sprawa to wydajność tych nowych kart. Jeśli będzie słaba to starsze karty pozostaną w cenie przynajmniej dopóki ceny za 5070 z/bez Ti będą zawierać "marżę od nowości".
W naszym zastosowaniu wydajność już można ocenić na podstawie ilości rdzeni CUDA. One będą raczej miały podobną wydajność niż w 40X0, może trochę większą.
Co do ilości kart w magazynach pewną wskazówką jest to że niektóre modele kart znikają całkowicie z ofert sklepów.
Ja czekam na początek lutego jak pojawią się pierwsze testy i zdecyduję.
Tak mi migneło właśnie taki info:
https://www.purepc.pl/karta-graficzn...st-przesadzony
Zainstalowałem jakoś 3 dni temu gierkę Star Wars najnowszą wersję, która kupiłem jakoś w grudniu z okazji Świątecznej podniety... I jeszcze nie włączyłem tej gierki :/ poprzednią wersję tej gry ograłem i bardzo mi się podobał klimat Star Wars ogrywałem ją na makaronie moim VA a teraz grałbym na makaronie ale IPS Także jakaś różnica w kolorze i odbiorze gierki powinna być.. Co sądzicie? Może lepiej takie ciemne raczej gierki ogrywać na matrycy VA...?
Druga sprawa uważam że moja 3070 jest za słaba by gra na ultra z RT w 3440x1440 z wszystkimi bajerami ale wiemy jaka była sytuacja 3 lata temu z cenami kart graficznych była chora he teraz niby jest lepiej ale dla mnie niekoniecznie opłacalna byłaby zmiana 3070 na 4070 Super Ti coś tam... 3070 bym sprzedał za 1200-1400 zł więc i tak musiałbym dokładać jakieś 2500 zł... By zyskać niewiele w sumie... A dopłata do serii 5000 byłaby jeszcze większa...przynajmniej na początku. Chyba najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest poczekać jeszcze rok na wersję 5000 Super Hiper Ti OC Gaming Ultra 8K HD ha tylko ze dopłata będzie pewnie 4500 a 3070 potanieje do 1000 zł... Ehh
Tylko że wtedy byłoby bliżej premiery Wiedźmina 4
Ale czuję że do Wiedźmina 4 będzie potrzebna karta 6080 Super Ti OC za worek złota
Z8 + FTZ II | S 24 1.4 ART | Z 35 1.8 S | Z 50 1.8 S | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Tezy wypisane w tym artykule mają małe szanse się sprawdzić w szczególności jeśli chodzi o karty RTX 4060 i RTX 4060 Ti.
Jeszcze nie zapowiedziano kiedy będzie premiera ich następcy czyli RTX 5060 a to oznacza że jeszcze trochę ich jest na magazynie.
W przypadku tych tańszych kart małe znaczenie ma ich generacja ponieważ one rzadko są używane do gier gdzie nowe technologie są ważne.
Nadal dostępne w sprzedaży są karty RTX 3050 i RTX 3060.
Skontaktuj się z nami