Raw niczego nie pokazuje, bo nie jest obrazem RGB.
Natomiast prawdą jest, że Raw zawiera (prawie) 100% danych zebranych przez aparat - dlatego warto go stosować. Ale... wywołane zdjęcie będzie zawsze intepretacją tych danych. Interpretacją, którą wykonujesz Ty oraz oprogramowanie.
Podczas "wywoływania" wybierana jest część informacji z Rawa, które będą stanowić 1/3 wyjściowego zdjęcia. Do tych danych dopisuje się (dosłownie) pozostałe 2/3 danych w procesie demozaikowania. Ponadto stosuje się profil przetwarzania (plus inne parametry, np. WB). Dopiero wtedy powstaje "prawdziwy" obrazek RGB.
Żeby zobaczyć zdjęcie zapisane w RAW - za każdym razem RAW musi być wywołany. Dlatego każdy wyjściowy obraz to nie dane RAW, tylko ich interpretacja (dosłownie).
(Oglądanie "surowych" danych raw jest możliwe, przypomina nieco oglądanie analogowego negatywu. Taka opcja jest dostępna np. w Raw Therapee, gdy wybierzesz opcję "bez demozaikowania".)
Każde odwzorowanie jest poprawne o ile odzwierciedla intencje twórcy, a właściwie twórców, bo oprócz osoby wywołującej do twórców zaliczyłbym też twórców oprogramowania.
edit:
Odwzorowanie Capture NX-D moim zdaniem jest równoprawne z innymi. Zgodnie z tym, co napisałem powyżej, jest to wizja programistów Nikona jak powinien wyglądać jpeg. Ja lubię kolory nikonowskie, ale czasem wolę np. neutralne profile z DXO Optics Pro. Dla wielu osób ideałem jest LR. A udowadnianie "lepszości" któregoś przetwarzania moim zdaniem raczej nie ma sensu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami