Byłem zapisany i co pewien czas dostawałem jakieś oferty, stąd 50% z tego co piszą mi w ofercie to Capture One 12 pro. Miałem kiedyś przetestować ten program, ale jak zwykle brak czasu i wołałem rawy w PS i LR.

Interfejs troszkę mnie przeraża, w porównaniu do LR i PS no ale trzeba będzie sobie z tym jakoś poradzić i nauczyć się wszystkiego od nowa. Z tego co na szybko widzę jest znacznie mniej poradników od PS i LR albo słabo szukam, bo z tego co widzę jest trochę tutoriali do portretu, natomiast ja głownie krajobraz, zdjęcia lotnicze i body Nikona.

Co do jakości to moja dziewczyna testowała z puszką Nikona triała w wersji 10 i 11 i była bardzo zadowolona z tego co uzyskiwała z tego programu.
Opinie w necie są różne, ale przeważają bardzo dobre, co do DXO wręcz trafiłem na kilka takich którzy odradzają ten program bo niby najsłabszy, zależy pewnie od źródła i kto co lubi.
Brałem pod uwagę min. materiał naszego kolegi @biegly wprawdzie to starsza wersja programu ale jakieś porównanie jest.
https://www.youtube.com/watch?v=qulo_fb8dm8
O Capture One słyszałem już dawno zachwyty no ale zobaczymy.
Jak ktoś ma jakieś poradniki to poproszę, spróbuje poszperać więcej jak czas pozwoli. I jeszcze jedno interfejs Capture 10 i najnowszej wersji 12 jest identyczny ? mogę uczyć się na podstawie starszych materiałów obsługi tego programu ?