Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

ja mysle ze 50-tka do portretu jak najbardziej sie nada, zwłaszcza przy cropie, 85 to juz bardzo wąsko. Używam obydwu szkieł do portretu, jeśli ma byc ciasny to spokojnie biore 85 jesli na zdjeciu ma byc cos oprocz twarzy to 50tka.. Dlatego zastanów sie i wybierz co ci pasuje bardziej
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

A ja myślę, że 85 do portetów jest jak najbardziej OK. Tym bardziej po cropie. Ostatnio wpadła mi na chwilę w ręce 85/1.4. Efekty mnie zwaliły z nóg i mnie oświeciło - jak obrazuje dobry obiektyw.
    Wracając do 50 - można nią robić portrety, ale to jednak nie to co 85.
    Jeśli chodzi o kwotę 500-600 PLN to pomyśl o manualach. W tej kwocie masz szeroki wybór znakomitych manualnych portretówek Nikona od 85 do 135mm ze światłem 1.8 - 2.8. Będziesz miała jasno, umiarkowanie wąsko, ze świetnym bokehem. Wszystko co trza do portretu. Zabraknie tylko pomiaru światła, ale do postretu to nie jest niezbędne (no, chyba, że robisz "na szybko" i w nogi )
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

odpowiedz jest prostrza niz budowa cepa.
    50 1,8 kup w sklepie.
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Jacku, co to znaczy "od biedy sie nada" ? Masz to szkło i co ? Nie jesteś dostatecznie zadowolony ?
    Nie wiem czemu ale kiedy nie miałam sama tego obiektywu czytałam prawie same pozytywne opinie o nim, a teraz kiedy juz mam, jakos kazdy nan marudzi .

Pozdrawiam
    Z mojego tamrona jestem baaardzo zadowolony,za tą cenę świetne szkło dla takiego amatora jak ja. 50-tkę też miałem i został tamron,ostry od pełnej dziury,czego nie mogłem powiedzieć o 50-tce,tam było ostro od f4(na moje oko).Napisałem "od biedy" gdyż za typową portretówkę uważa się ogniskową 85mm.Tak naprawdę w tym obiektywie mamy i 50mm i 75mm(czyli już blisko 85mm) i dla amatora moim zdaniem to już daje jakieś możliwości.Jest jeszcze jedna rzecz (a w zasadzie dwie)przemawiające za tamronem,to kolory i przede wszystkim rozmycie(bokeh).
    D300s,T17-50,SB-800

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów