Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: D40 e410 i 400D

Domyślnie

Witam

Czyli co, sugerujecie, że nie warto jest brać OLKA E410? Lepiej kupić tego D40/d40x? Kurcze body olka e400/410 jest dla mnie fantastyczne, właśnie do tego typu aparatu beda powstawac male obiektywy lekkie, byc moze beda tansze? Niższe koszty produkcji mam na myśli oczywiście. Słuchajcie oglądałem setki zdjęć z E410 i D40X i tak na prawdę oba aparaty są bardzo dobre, tu jest kwestia tego czym zaczynaliśmy kiedyś robić zdjęcia i potem jakoś nabaieramy przekonania do sprzętu i marki. Osobiście lubie aparaty Olympusa ale nikony też są bardzo fajne. Wybór jest trudny wiem najlepiej D70s i po kłopocie, ale muszę wam powiedzieć, że wiele osób mówi, że D70S to już staruszek i nie warto wchodzić w taki sprzęt, że trzeba iść do przodu z duchem postępu technicznego. Ja uwarzam takie gadanie za niedokońca słuszne, zawsze uważałem, że "stary" sprzęt jest już najbardziej sprawdzony i dlatego powinno się go brać, gdyż znane są jakiego wszystkie wady i zalety, serwis wie już o co chodzi kiedy ktoś do nich przychodzi z jakimś problemem. Osobiście oprócz kompakta Olympusa sp510UZ robie jeszcze zdjęcia starym Zorki4 (ma już 40 lat a zdjęcia robi piękne!!) Chce kupić lustro i wiem, że olek na prawdę zrobił duży krok na przód tak samo NIKON. Wkurza mnie tylko to, że to Canon 400d wypadł w testach na dprewiev maim zdaniem najlepiej, bardzo dobre szczegóły zdjęcia na każdym ISO. Możew się mylę ale tak to odebrałem. A czy może mi ktoś z was powiedzieć co to jest takiego w nikonie D40/40X "3D color matrix metering II oraz
    420 segment RGB sensor "? Jeszcze jedna rzecz szkoda, że nikon nie ma takiego czyszczenia matrycy jak OLEK, z tego co widze nikt nie skarży się, że ma zabrudzoną matrycę i to jest to. Oczywiście, że czyszczenie matrycy kosztuje grosze ale żeby po 6 miesiącach już to robić to już lekka przesada.

Domyślnie

Sylwester, pamietaj o jednym. To forum Nikona i z założenia nie do konca jestesmy obiektywni. Kazdy swoje chwali
    Podoba Ci sie Olympus, bierz Olympusa. Zarowno Olkiem, Nikonem czy Canonem mozesz robic swietne fotki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwester Zobacz posta
    Witam

...wiele osób mówi, że D70S to już staruszek i nie warto wchodzić w taki sprzęt, że trzeba iść do przodu z duchem postępu technicznego. Ja uwarzam takie gadanie za niedokońca słuszne, zawsze uważałem, że "stary" sprzęt jest już najbardziej sprawdzony i dlatego powinno się go brać, gdyż znane są jakiego wszystkie wady i zalety, serwis wie już o co chodzi kiedy ktoś do nich przychodzi z jakimś problemem.
    Pisząc to, co cytuję powyżej mogę Ci powiedzieć: "sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie" i to bardzo mądrze

D70s patrząc na dzisiejszy pęd w zmianach jakie przechodzi elektronika to rzeczywiście staruszek. Ale... to staruszek bardziej marketingowo niż jakościowo. Jasne jest D80 jest D40x i kilka nowszych puszek innych marek. Tylko co z tego? Wnoszą one niewiele wiecej niż "staruszek", a nierzadko są za "staruszkiem" w tyle.

Na forum jest obecnie dyskusja o różnicach między D70s a D80 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29201) poczytaj uważnie...nawet właściciele D80 nie widzą na tyle istotnych różnic żeby przepłacać grubo ponad tysiąc złotych za samo body i doradzają D70s + dobre szkło.

Teraz o Olympusie E-400. Znam, cykałem i bawiłem się takim sprzętem kolegi. Na plus - system czyszczenia matrycy (choć to plus na razie wirtualny bo koumpel ma za krótko aparat żeby stwierdzić autentyczne działanie). Na minus - przynamniej dla mnie - karłowate body które bardzo niewygodnie się trzyma i obsługuje. Do ergonomii D70s jest mu bardzo daleko... Poza tym dostępność szkieł w porównaniu do Nikonów również jest dużo gorsza. Matryca wg danych technicznych lepsza niż w D70s, ale...parametry zbliżone do D40x. Oczywiście wymieniam teraz suche fakty z katalogu, bo nie mam własnego bezpośredniego porównania. Niemniej jednak jako NIKONomaniak jestem skażony żółtymi barwami i wiadomo co bym wybrał.

Tak czy owak nie odrzucaj bezwzględnie D70s - zresztą sam o tym piszesz - bo to "staruszek". Pamiętaj, że dzięki temu jest to model dopracowany i sprawdzony w bojach, a to jest dużo ważniejsze niż najnowsze wynalazki, których teraz Ty będziesz testerem, a dopiero za rok po poprawkach ktoś inny będzie się cieszył z nowego, udoskonalonego Twoim kosztem modelu

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru
    Ostatnio edytowane przez st_luk ; 16-06-2007 o 11:46
    | Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwester Zobacz posta
    Wkurza mnie tylko to, że to Canon 400d wypadł w testach na dprewiev maim zdaniem najlepiej, bardzo dobre szczegóły zdjęcia na każdym ISO. Możew się mylę ale tak to odebrałem.
    tylko patrz na użyte obiektywy.

edit: wróć - głupoty napisałem, widzę, że DPReview stosuje stalki dla Photographic tests
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 16-06-2007 o 15:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubekch Zobacz posta
    Wszystko pięknie ale wielkość matrycy Olka a co za tym idzie Crop x2 jest strasznie mało uzyteczny... Zeby miec na przykład 18mm do pejzażu to trzeba mieć obiektyw 9mm co jest jakąś paranoją. A wiekszosc bardzo użytecznych szkieł od Tokiny, Tamrona czy Sigmy przestaje byc uzyteczna bo jak sie pzremnoży x2 to jakis bezsens wychodzi. A profesjonalne szkła do Olka są drogie i mało dostępne...
    To żaden problem jeśli stosujesz obiektywy olka, które uwzględniają ten właśnie crop.
    Mnie się czterechsetka Olka bardzo podoba ze względu na wielkość i sposób trzymania (przypominają mi się stare dobre czasy ). Pozytywne jest też to, że nie jest tak wrednie wykastrowany jak D40x.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Sylwester
    Ja po trzech dniach od zakupu D40 czyściłem matryce z dwóch pyłków.

Jak często to się zdarza?
    Nikon D90, Nikon D60, N18-55VR, N18-135, N35 1.8, SB-600, Samsung WB500 i aparaciki po dziadku

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

Witam!
    jestem własnie poi przesiadce z systemu olympusa na nikona.

minusy 4/3?

CROP. to jest wg mnie spory problem. i cena obiektywów. są oczywiście kity, ale niech nikt nie da się nabrać na legendę, że olek robi najlepsze kity na świecie potem jest przerwa i obiektywy od paru tysięcy złotych. kolorki ma ładne ale czy to jest wszystko? ja potrzebowałem czasu, żeby zrozumiec, ze zakup e-300 to był błąd..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gruber Zobacz posta
    (...)CROP. to jest wg mnie spory problem. i cena obiektywów. są oczywiście kity, ale niech nikt nie da się nabrać na legendę, że olek robi najlepsze kity na świecie potem jest przerwa i obiektywy od paru tysięcy złotych. kolorki ma ładne ale czy to jest wszystko? ja potrzebowałem czasu, żeby zrozumiec, ze zakup e-300 to był błąd..
    Z tymi kitami to coś jest na rzeczy. Kiedyś był taki megawątek na pl.rec.foto.cyfrowe - bodajrze. Gość porównywał kita olkowego z kitem canona - który jak wiadomo jest "wzorcem" jakości . No i wyszło z tego prównania coś w co nikt nie mógł uwierzyć ale nijak nie chciało być inaczej, że kit canona jest lepszy (sam oglądałem te zdjęcia przecierając oczy ze zdumienia). Oczywiście nie należy tego traktować jak wyrocznię. W końcu Canon podniósł tutaj poprzeczkę bardzo wysoko i chyba długo nie odda prowadzenia ale jednak mit rzekomo superostrych kitowych obiektywów olka prysł niczym bańka mydlana . Zresztą później rozmawiałem ze znajomą, która kupiła sobie swego czasu olka z dwoma szkłami i też mi potwierdziła, że kit który dostała z aparatem nie był zachwycający. Zresztą dość szybko go zmieniła.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

CROP. to jest wg mnie spory problem.
    Jak zwykle to rzecz względna. W Białowieży spotkałem gościa z Olkiem E-500 i "wielką mamuśką" Sigmy (50-500mm). Dostaje odpowiednik 1000mm przy świetle 6,3 i mówi, że dobrze mu się tym poluje na ptaszki itp.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

w@ldi
    Gość

Domyślnie

Witam!
    jestem własnie poi przesiadce z systemu olympusa na nikona.

minusy 4/3?

CROP. to jest wg mnie spory problem. i cena obiektywów. są oczywiście kity, ale niech nikt nie da się nabrać na legendę, że olek robi najlepsze kity na świecie potem jest przerwa i obiektywy od paru tysięcy złotych. kolorki ma ładne ale czy to jest wszystko? ja potrzebowałem czasu, żeby zrozumiec, ze zakup e-300 to był błąd..
    Witam ! Sam kiedys uzywalem olka E-300 , bardzo fajny aparacik , uzywalem go ponad rok, niestety tak jak wspomnial kolega , wszystkie akcesoria , szkla , lampy kosmiczne ceny i brak tanszych odpowiednikow innych firm . Teraz to sie powoli zmienia , ale ........ ...... Ja teraz uzywam nikosia i nie chce go zamienic na zaden inny aparat !!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów