Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Prośba o rade

ksh
    Gość

Domyślnie

Do 4K/60 musi być HDMI 2.0 ale trzeba testować dane odległości bo może być różnie i nie gwarantuje nic ani cena ani ładne logo nadrukowane.

Domyślnie

Jak robisz remont to puszczaj kable, chyba, że to mały dom, albo mieszkanie w małymbloku bez innych dużych bloków w sąsiedztwie. Nakładajacy się sygnał skuteczniepotrafi zabić wifi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    Jak robisz remont to puszczaj kable, chyba, że to mały dom, albo mieszkanie w małymbloku bez innych dużych bloków w sąsiedztwie. Nakładajacy się sygnał skuteczniepotrafi zabić wifi.
    3 pokoje 60m2 - WIFI używam do tel... do PC mam kabel i tak zostanie.
    pozostaje kwestia kabla z PC do telewizora - np. obejrzeć jakiś film czy coś.

Nie wiem czy warto puszczać do każdego pokoju kabel internetowy do pozostałych 2óch pokojów, chyba nie, sypialnia i salon chyba nie potrzebuje kable internetowego
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Ja bym puścił. I do TV i do netu na inne pokoje. Bo za kilka miesiecy czy lat okaże się, ze chcesz zmienić zastosowaniepokoi, podłączyć NAS w innym miejscu itd itp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    podłączyć NAS w innym miejscu itd itp
    Przepraszam co podłączyć?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    3 pokoje 60m2 - WIFI używam do tel... do PC mam kabel i tak zostanie.
    pozostaje kwestia kabla z PC do telewizora - np. obejrzeć jakiś film czy coś.

Nie wiem czy warto puszczać do każdego pokoju kabel internetowy do pozostałych 2óch pokojów, chyba nie, sypialnia i salon chyba nie potrzebuje kable internetowego
    Też tak kiedyś się mnie wydawało... Sądziłem, że Wi-Fi uciągnie wszystko. Rzeczywistość pokazuje coś zupełnie innego. Jak tylko możesz to zrób sobie od razu w ścianach przeloty, które zakrywa listwa przypodłogowa i gniazdka LAN. Ja tak mam połączony jeden pokój do switcha plus drugi z routerem. NAS, TV, PC, kamery IP i drukarka są podpięte kablowo, do oglądania filmów po sieci (na tv z nas) działa to świetnie. Jedynie co działa na wifi to tak naprawdę komórka i chromecast w starszym TV i wieży.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Przepraszam co podłączyć?
    Dysk sieciowy, zamiast takiego PC czy na USB, to sieci działa jako mały serwer.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja powoli rezygnuje ze wszystkich kabli, wifi na 5GHz ciągnie ładnie i bez problemu wszystko nawet 4K/60, tym bardziej w tak małym mieszkaniu jak napisał sokolnik, a kwestia zakłóceń od innych wifi jeśli toi blok da się obejść ustawieniem kanałów.
    Ja mam okablowane sporo w domu już od 15 lat i się przydało ale drobne przestawienia sprzętu komplikowały ciut, całe szczęście na wifi teraz wszystko śmiga.
    Jedyne co mam na kablu to net do desktopa i kable do tunera orange, komp wykorzystuje sieć i router żeby łączył się z TV, do projektora mam tv boxa na androidzie, media dysk podpięty do routera, który udostępnia wszystko, fon i laptop działa na wifi, drukarka na wifi, z aparatu materiał leci po wifi na kompa, TV widoczny w sieci lokalnej.
    Czasy się zmieniają i kable do takich rzeczy nie są już tak potrzebne jak dawniej.

Domyślnie

Tak, u mnie kiedyś też wifi śmigało. Do czasu, aż nie zacząłem mieć kilkudziesieciu sieci do złapania w domu i sygnał na 2,4 ginął po 7m i jednej ścianie. Na 5ghz jest jeszcze ok (choć tylko w okolicach 210Mbps) To raz. Dwa utrzymanie po wifi sensownej prędkości porównywalnej z kablem wymaga inwestycji w karty i routery.

Tak wiec kabel tańszy i lepszy.

A i to w małym mieszkaniu takie cyrki. W domu na wsi wifi śmiga.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni