A może właśnie wyszli? Ona zmęczona i z obrzydzeniem na twarzy, on po prostu zamyka drzwi? Bardziej mi pasuje taka historia.
Szukaj
A może właśnie wyszli? Ona zmęczona i z obrzydzeniem na twarzy, on po prostu zamyka drzwi? Bardziej mi pasuje taka historia.
Mnie zdecydowanie też - zresztą o tym napisałem.
Wydawałoby się, że można to odczytywać dwojako. Za otwieraniem troszeczkę przemawia sylwetka - mam wrażenie, że przy zamykaniu jest większa szansa bycia na wykrocznej (przy otwieraniu raczej dojdziemy do drzwi). Kluczowa jest jednak interakcja między modelami. Wydawałoby się, że wchodzący powinien wywołać zainteresowanie (choćby zawodowe). Tutaj tego całkowicie brak - bardziej charakterystyczne dla bycia "po". Tytuł też prowadzi raczej w tym kierunku. Dlatego automatycznie interpretujemy tak aby wszystko się zgadzało (nawet jak układ nóg troszkę się nie zgadza). Aby być zgodnie z zamierzeniem autora należałoby chyba zmienić tytuł. Na coś co to wyjaśniłoby sytuację. Np "ostatni na którego nie czekam". Albo przyjąć, że wielu (moim zdaniem większość) odczyta to zgodnie z "automatem interpretacyjnym" naszych głów.
Pozdro
Wiesiek
Ostatnio edytowane przez Wujot ; 09-10-2018 o 10:21
Skontaktuj się z nami