Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

musi to być jakiś paproch, bo za każdym razem jest gdzie indziej ta flara (właśnie doczytałem, że już to napisałeś )

Popatrz na matrycę czy coś się nie przyssało albo ustaw poziomo szkiełko i lekko popukaj w korpus - może się przemieści (bo może to coś między soczewkami)
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 15-06-2007 o 23:26
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daryll Zobacz posta
    Nie wygląda to na zjawisko czysto optyczne. Podejrzewam że to jakiś brud lata w puszce.
    Żaden brud nie da w efekcie jasnej plamy , chyba że brud świecący
    więc to raczej optyka, stawiam jednak na filtr, choć rozmiar bliku wskazywał by raczej soczewkę
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flyski Zobacz posta
    Żaden brud nie da w efekcie jasnej plamy , chyba że brud świecący
    więc to raczej optyka, stawiam jednak na filtr, choć rozmiar bliku wskazywał by raczej soczewkę
    1. ale flara się przemiesza
    2. brud o charakterze krystalicznym (np. kryształek cukru? )

ten brud nie tyle świeci co powoduje załamanie światła przepuszczając je przez siebie, stąd wzmocnienie i przepał.
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

z tym cukrem to niezła koncepcja jest to możliwe
    ale imo to jest odbicie w szkłach obiektywu lub UVki
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

też bym stawiał na soczewkę, chociaż "stawiał" to w tym kontekście niezbyt dobre określenie ...

Domyślnie

http://img504.imageshack.us/my.php?image=333jy0.jpg
    http://img487.imageshack.us/my.php?image=ooooq8.jpg

przed chwila spojrzalem...zadnego cukru nie mam jutro w dzien sprobuje przeczyscic matryce i porobic pare zdjec pod slonce... filtr VU mam Hamy...jeden z tanszych-musialem cos na szybko kupic..

Domyślnie

Przede wszystkim na poczatek wywal filtr. Te zfioletem mnie zastanawiają ale na/koło żółtej renówce/ki to są takie duszki jak ja miałem robiąc foty pzy świecach z tanim filtrem Hoya. Co ciekawe z tym samym filtrem Olek c-730UZ nie dawał żadnych dodatkowych efektów a D50 zielonkawo-białe plamki.
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

no tak.. duszek się przemieszcza bo zmieniasz ogniskową (chyba przez katara na to nie wpadłem wcześniej ).

A nie masz gdzieś na jakimś szklanym elemencie rysy albo odprysku? Czy to na filtrze, soczewce, matrycy (co mało prawdopodobne chyba)? Popatrz dokładnie pod ostre światło czy się "mieni". Nie dostałeś ostatnio na rajdzie szutrem po sprzęcie?

Domyślnie

Ja tu widzę klasyczny przykład odbić od filtra
    Światło słońca odbitego od szyby samochodu odbija się następnie od przedniej soczewki obiektywu (od kolejnych soczewek również), potem odbija się od wewnętrznej powierzchni kiepskiego filtra (chociaż bardzo dobry też nie musi w 100% wyeliminować zjawiska) i wpada z powrotem do obiektywu dając właśnie takie "duchy"
    Wywal filtr i zobacz co wyszło.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

myślę, że się mylisz...blikowanie od filtra wygląda zupełnie inaczej...przede wszystkim, są to znacznie większe bliki, bardziej rozmyte i mniej nasycone, a zawierają na ogół większe spektrum w innych tonacjach niż na pokazanych zdjęciach...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów